Primul an de guvernare PAS, abordat în unele știri TV prin intermediul vox populi

Sursă foto: Facebook.com/Partidul Acțiune și Solidaritate

Pe 11 iulie s-a împlinit un an de la alegerile parlamentare anticipate din 2021, în urma cărora Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut majoritatea în Parlament și a format Cabinetul de Miniștri. Guvernarea PAS a prezentat raportul de activitate pe această durată, iar mass-media a reflectat evenimentul printr-o suită de materiale, din care nu au lipsit opiniile puterii, criticile opoziției și, bineînțeles, interviurile cu cetățeni. 

Deși la realizarea așa-numitelor vox populi normele deontologice spun că jurnaliștii trebuie să țină cont de echidistanță, pluralism și obiectivitate, unele posturi TV și-au permis fie să comenteze, fie să interpreteze afirmațiile oamenilor.

NTV Moldova, în știrea „Cetățenii, despre un an de guvernare PAS”, a prezentat un vox populi împărțit artificial în două părți – prima în care oamenii afirmă că  sunt mulțumiți de guvernare și a doua parte, în care alți cetățeni dau note proaste guvernării. Redacția include în vox, pe post de background, următoarea informație, pe care o leagă direct de afirmațiile celor care critică PAS: „Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de compania iData, în luna iunie, în cazul unor alegeri anticipate, Partidul Acțiune și Solidaritate pierde aproape jumătate dintre votanți și ar acumula 22,6 la sută dintre sufragii. Pe primul loc s-ar clasa Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care ar acumula 26,3 la sută. Al treilea partid care ar accede în Legislativ este Partidul Șor, cu 12,8 la sută din voturi”. 

TV8, în buletinul de știri în limba rusă, include un vox populi în știrea „/Video/ Un pas înainte sau înapoi? A trecut un an de la venirea la putere a Partidului Acțiune și Solidaritate” (Original: /ВИДЕО/ Шаг вперед или назад? Прошел год, как партия “Действие и солидарность” пришла к власти). În intro, jurnaliștii afirmă cu o doză de subiectivitate: „Deși Moldova a aflat astăzi despre încă un record de inflație care a zguduit țara, Partidul Acțiune și Solidaritate nu a renunțat la planul său de a prezenta un raport despre activitatea desfășurată până acum. În plus, aceștia au lăudat proiectele implementate pe parcursul anului. Au vorbit, de asemenea, despre inflație, dar foarte pe scurt, menționând că se pregătește un pachet de sprijin pentru populație. În timp ce PAS se mândrește cu realizările sale, cetățenii obișnuiți și opoziția spun că mai sunt multe de făcut pentru ca țara să revină cel puțin pe drumul spre vremuri bune”.

La alte posturi, opiniile luate în  stradă de la câțiva oameni pe care reporterul i-a întâlnit ocazional au fost generalizate. Jurnal TV, de exemplu, în intro-ul la știrea „Cum percep oamenii schimbarea?” menționează: „Guvernarea PAS s-a lăudat azi cu realizările din primul an de mandat. În pofida crizelor și a războiului de la graniță, Moldova a devenit candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Totuși, deși pensiile și unele salarii s-au majorat esențial, oamenii spun că nu simt schimbarea în propriile buzunare din cauza inflației care a ajuns la 32 la sută”. Voxul a fost realizat corect, cu respectarea pluralismului și a diversității. Dar opiniile spontane și deloc reprezentative ale oamenilor din vox sunt generalizate în următorul material, „Guvernarea la raport”: „În timp ce oamenii încă așteaptă schimbarea, fruntașii PAS, care au ieșit la raport, spun că schimbarea deja s-a produs. După primul an de guvernare aceștia ne asigură că au soluții la orice criză.  Printre reușitele de care guvernarea este mândră se numără majorarea pensiilor, achitarea restanțelor angajaților Căilor Ferate din Moldova, compensațiile oferite iarna și dosarele penale împotriva marilor corupți fugiți din țară.  Cea mai importantă realizare a actualei guvernări este considerată însă obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană”.

Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, atrage atenția asupra necesității de a separa faptele de opinii în știri: „Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte. (…) Materialele de opinie și cele faptice trebuie delimitate astfel, încât oricine să poată face ușor distincția corespunzătoare între ele.; Jurnalistul nu prezintă rezultatele sondajelor de opinii drept fapte împlinite”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede: „Vom edita vox-populi astfel încât ambele părţi ale unei dispute să fie prezentate echitabil şi echilibrat”.