Protestul organizat de Partidul Șor și nuanțările din știrile a 7 posturi TV 

Protestele au continuat inclusiv pe 25 septembrie. Foto: Realitatea.md

La data de 18 septembrie, susținători și membri ai Partidului Politic Șor, veniți la Chișinău din mai multe raioane ale țării, au organizat o acțiune de protest în fața sediilor Președinției și Parlamentului Republicii Moldova. S-a întâmplat la o săptămână după un apel lansat de președintele formațiunii, Ilan Șor, potrivit căruia „demisia actualei guvernări este singura soluție la crizele complicate cu care se confruntă Republica Moldova”. În cadrul manifestației, oamenii au afișat pancarte și au scandat lozinci antiguvernamentale, cerând deopotrivă demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. În timp ce Partidul Șor a anunțat pe site-ul formațiunii că la miting ar fi venit peste 40.000 de oameni, iar alți „peste 20.000 de oameni au fost împiedicați să ajungă la protest”, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a declarat în aceeași zi că la eveniment au participat 6.500 de persoane.

Mitingul, demarat la amiază, s-a încheiat cu aprobarea unei rezoluții, iar președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a anunțat că protestele pașnice vor continua „până când PAS va pleca de la putere”. „Deschidem astăzi «Orașul Schimbării», aici, în fața Președinției și Parlamentului”, a mai spus el. Astfel, zeci de corturi au fost instalate în fața sediului Legislativului pentru a protesta în regim non-stop. Evenimentul de duminică a fost precedat de un șir de mitinguri organizate pe parcursul ultimelor săptămâni de susținătorii formațiunii politice la sediile mai multor instituții de stat din Chișinău. Totodată, Ilan Șor a declarat că „proteste similare vor fi organizate în fiecare duminică de acum înainte, până când guvernarea își va da demisia”. Acțiunile continuă. 

Evenimentele din 18 septembrie au generat un șir de reacții din partea exponenților guvernării. În timp ce reprezentanți din secretariatul Legislativului au spus că vor reveni ulterior cu precizări la subiect, mai mulți deputați și reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate au comentat evenimentele pe paginile lor de Facebook sau în cadrul unor emisiuni televizate. Pe de altă parte, Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei, a declarat presei că „într-un stat democrat toți au drept la protest și să-și exprime liber opinia”, iar Irina Gotișan-Sotnic, consiliera pe comunicare a Președenției, a spus că instituția pe care o reprezintă nu comentează protestul: „În Republica Moldova, fiecare cetățean are dreptul la libera exprimare”. 

Deputatul Ilan Șor este condamnat de prima instanță la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii (BEM). Decizia a fost emisă în anul 2017, pe când el ocupa fotoliul de primar al orașului Orhei. Tot atunci el a fost eliberat provizoriu sub control judiciar, cu condiția să nu fie arestat în alte cauze și să nu părăsească țara. Ceea ce s-a întâmplat totuși, în iunie 2019, odată cu schimbarea partidului de guvernământ. În prezent, dosarul lui Șor se examinează la Curtea de Apel Cahul, ședințele fiind amânate de nenumărate ori. 

Între timp, deputata Marina Tauber, vicepreședintă a Partidului Șor, a fost reținută și este cercetată penal pentru acceptarea cu bună ştiinţă a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat şi falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Şor.  În prezent, ea se află în arest la domiciliu. 

***

Pentru a înțelege cum s-a văzut pe micile ecrane protestul din 18 septembrie și cum a continuat în ziua următoare, am analizat buletinele de știri din 18-19 septembrie la șapte dintre cele mai vizionate posturi de televiziune la nivel național în Republica Moldova (enumerate în ordine aleatorie): Moldova 1, TV6, TV8, Pro TV Chișinău, NTV Moldova, Prime TV și TVR Moldova. 

Moldova 1, buletinul „Mesager”

Postul public de televiziune Moldova 1 a informat cetățenii despre protestele de duminică în seara aceleiași zile, menționând chiar din intro-ul știrii că „reprezentanții formațiunii, ai căror lideri sunt certați cu legea, au mărșăluit pe străzile din centrul Capitalei, au cerut demisia actualei puteri, precum și organizarea alegerilor parlamentare anticipate” (amestec dintre fapte și opinii). Reporterii au vorbit despre faptul că, la orele prânzului, mai multe autocare cu simpatizanți ai Partidului Șor staționau în oraș, iar oamenii au recunoscut „că ar fi venit organizat la protest”. În susținerea afirmației, postul a inclus voxuri cu șoferi și protestatari și tot prin intermediul voxurilor a ilustrat nemulțumirile celor prezenți la manifestație, fiind vorba în principal de scumpirile resurselor energetice, serviciilor și produselor alimentare. 

Pentru echilibru, Moldova 1 a citat reacția deputatului Oazu Nantoi de la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care vorbește despre intenția organizatorilor de „a destabiliza situația politică din Republica Moldova”, dar și pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, care i-a numit pe organizatori „hoți”. La final, jurnaliștii au menționat cifra protestatarilor enunțată de Poliție și au mai spus că „oamenii legii au documentat mai multe incidente”, fără a intra în detalii. Moldova 1 nu a citat în știrea sa niciun reprezentant al partidului care a organizat protestele, nu a făcut trimitere la comunicatele formațiunii și nu a oferit informații de context despre „liderii certați cu legea”, la care s-a făcut referire în debutul materialului. 

Canalul nu a difuzat nimic la subiect a doua zi, pe 19 septembrie, în buletinul principal de știri al serii. 

TV6, buletinul orei 19.00

Postul TV6, afiliat lui Ilan Șor, a difuzat în buletinul de luni, 19 septembrie, trei știri cu privire la subiectul monitorizat. În prima, cu titlul „Mii de oameni, la protest”, prezentatoarea remarcă din start că, „potrivit participanților, pe toate drumurile spre Capitală, Poliția a oprit transportul și a verificat documentele, motiv pentru care mulți manifestanți nu au putut ajunge la protest”. Tot în intro se face trimitere la cifra de 40.000 de persoane prezente la manifestație, enunțată de partid, și la cea a Poliției, de 6.500 de oameni. După un șir de voxuri cu revendicări de-ale protestatarilor, televiziunea a reluat subiectul dificultăților pe care le-ar fi întâmpinat mai mulți cetățeni care și-ar fi dorit să ajungă la manifestația din centrul Chișinăului, citându-l direct inclusiv pe Veaceslav Lupov, primarul orașului Taraclia. S-a vorbit și despre faptul că Poliția n-ar fi permis instalarea echipamentului necesar pentru manifestație. „La final, a fost adoptată o rezoluție în care se atrage atenția întregii țări și a comunității internaționale asupra situației critice din Republica Moldova”, mai spune reportera TV6. 

Este citat direct și Ilan Șor, care a avut o intervenție difuzată pe un ecran ținut de unul dintre participanții la eveniment: „Avem două opțiuni: să ne predăm, să îngenunchem în fața lui Sandu, sau să luptăm până la capăt, ca să putem trăi într-o țară bună, în vremuri bune, să putem trăi astfel încât copii și nepoții să fie mândri de ceea ce am făcut noi toți, împreună”. În același material, televiziunea citează reacțiile Guvernului, Parlamentului, Președinției, Inspectoratului General al Poliției (IGP) și deputatului PAS Mihai Popșoi, vicepreședinte al Legislativului. Între altele, cel din urmă afirmă: „Dacă Șor, Plahotniuc, Dodon și alții nu furau și nu prădau această țară în toți acești ani, acum am fi avut mult mai multe resurse să oferim sprijin oamenilor”. Dreptul la replică nu este însă asigurat. La finalul știrii se oferă date despre creșterea inflației, a prețurilor la produse și servicii, a gazului, energiei termice și curentului, toate cu trimitere la Biroul Național de Statistică. Se mai precizează despre sporirile salariale din ultima perioadă și ajutoarele unice planificate în octombrie pentru bugetari și pensionari. 

TV6 reia plângerile manifestanților cu privire la acțiunile Poliției și în următoarea știre, de această dată cu referire la cei care au decis să înnopteze în fața Președinției și Parlamentului. Potrivit unora dintre ei, polițiștii nu le-ar fi permis să instaleze corturi în anumite zone. Televiziunea a difuzat secvențe video cu schimburi de replici între unii protestatari și oameni ai legii și a remarcat inclusiv prezența mascaților de la batalionul „Fulger”. Sunt citați direct Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP, și Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei. Ulterior, este citată cu acuzații la adresa IGP și deputata Reghina Apostolova de la Partidul Șor, în contextul în care, potrivit TV6, câțiva parlamentari au mers la Poliție să depună plângeri împotriva acțiunilor forțelor de ordine – reținerea echipamentului. Iar Ilan Șor este citat precum că „polițiștii ar fi primit indicații de la președintele țării pentru a-i împiedica pe cetățeni să protesteze”. Dreptul la replică a celor vizați este asigurat. 

Cea de-a treia știre, una scurtă, citită de la pupitrul TV6, se referă la faptul că protestul continuă, fiind reluate pe scurt nemulțumirile manifestanților și solicitarea acestora de a fi organizate alegeri anticipate. 

Televiziunea nu amintește despre dosarele și procesele penale în care sunt vizați liderii Partidului Șor, formațiunea care a organizat acțiunile de protest.  

Prime TV, buletinul „Primele știri” 

Prime TV a abordat subiectul în seara din 19 septembrie, într-o știre cu titlul „Protest în centrul Chișinăului”, în care enumeră, pe de o parte, motivele mitingului și revendicările protestatarilor, și prezintă, de cealaltă parte, comentariile exponenților guvernării. Sunt citați direct Dinu Țurcanu și Ilan Șor cu declarații din timpul protestului, iar indirect – reprezentanții Președinției, Guvernului, deputații PAS Andrei Spînu și Mihai Popșoi, ultimul dintr-o intervenție televizată ce a precedat evenimentele de duminică. Și Prime TV menționează cifrele diferite cu privire la numărul de protestatari, menționând de asemenea scurt că, potrivit Poliției, „la eveniment au fost înregistrate doar incidente minore; protestatarii au încercat să instaleze corturi pe partea carosabilă, însă, la solicitarea oamenilor legii, le-au mutat în scuarul Parlamentului”. 

Nici acest post TV nu a menționat despre dosarele și procesele penale în care sunt vizați liderii Partidului Șor.  

NTV Moldova, știrile orei 19.00

„Centrul Capitalei s-a transformat într-un orășel al corturilor”, a anunțat prezentatoarea știrilor din 19 septembrie a postului de televiziune NTV Moldova cu referire la faptul că cei care au protestat cu o zi mai devreme, „îndemnați de Partidul Șor să ceară demisia guvernării”, au decis să protesteze în regim non-stop în fața Parlamentului. Canalul a difuzat câteva voxuri ale unor cetățeni care au rămas peste noapte și a doua zi în fața Legislativului. Aceștia se referă în principal la salariile și pensiile mici, scumpiri, promisiuni nerealizate ale guvernanților și dorința de a avea un viitor mai bun pentru copii și nepoți. În același material, reportera NTV observă că, „dacă unii protestatari au fost expliciți în cerințele lor, alții nu au avut un motiv bine formulat” și exemplifică prin comentariul scurt al uneia dintre femeile prezente acolo: „A venit toată lumea și am venit și eu”. Și NTV Moldova echilibrează știrea cu reacții ale Președinției, comentariile deputaților PAS Radu Marian și Dumitru Alaiba și cel al vicepremierului Andrei Spînu. De asemenea, face trimitere atât la cifra de 6.500 de protestatari potrivit Poliției și la „zeci de mii de oameni din toată țara” potrivit Partidului Șor. 

NTV Moldova nu a oferit detalii despre dosarele și procesele penale în care sunt vizați liderii Partidului Șor.

Pro TV Chișinău, buletinul orei 20.00

Pro TV  Chișinău a informat despre evenimentele vizate în această monitorizare în ambele seri. În primul caz, canalul pune accent pe faptul că „sute de simpatizanți ai Partidului Șor, aduși în mod organizat, au protestat în centrul Capitalei. Majoritatea erau pensionari care nu au putut să ne spună de ce au venit”. „Cu autocarele la protest”, informează titlul de pe burtieră. Și Pro TV a difuzat o intervenție a lui Ilan Șor din timpul manifestației stradale, dar a remarcat din capul locului că este vorba de „deputatul condamnat la 7 ani și jumătate pentru fraude la BEM”. Reportera Pro TV a mers printre manifestanți și a observat că „unii dintre tineri încercau să se facă nevăzuți atunci când obiectivul camerei se îndrepta spre ei”, iar „majoritatea celor care protestau erau pensionari” care au refuzat să spună motivele pentru care erau prezenți. Un alt aspect pe care a insistat postul TV a vizat organizarea transportului: „Deși unii au recunoscut că au fost aduși organizat la protest, alții s-au jurat că au venit singuri, cu propriile mașini sau au luat un taxi” (amestec dintre fapte și opinii). Jurnaliștii citează oameni cu declarații pentru ambele din aceste situații. Reportera Pro TV Chișinău a mai întrebat manifestanții unde este liderul partidului pe care îl simpatizează; de ce Ilan Șor nu a venit să protesteze; dacă-i interesează unde se află el în prezent. 

„Polițiștii prezenți în mulțime asigurau ordinea publică”, se spune în aceeași știre, fiind citat unul dintre ei cu precizarea că-i verifică „pe cei suspecți, ca să nu destabilizeze ordinea publică”. Canalul TV a mai inclus în știre și aspecte legate de faptul că mai multe persoane au plecat spre casă la fel în mod organizat, cu autocare parcate pe străzile din apropiere, încercând să afle de la unii șoferi cine i-a plătit pentru serviciul prestat. O altă secvență ilustrează câțiva cetățeni care serveau băuturi într-un loc retras din preajma manifestațiilor, despre care reportera spune că „s-au odihnit înainte de a porni la drum”. Episodul este irelevant subiectului materialului jurnalistic. 

Știrea conține replici ale tuturor celor vizați de critici. Pro TV Chișinău intervine la final cu un background desfășurat despre istoricul dosarului în care Ilan Șor a fost condamnat la închisoare, statutul actual al procesului și despre plecarea politicianului din țară, în iunie 2019. 

Știrea din celălalt buletin, cu titlul „Remunerați pentru a veni la protest?”, se axează pe faptul că „oamenii care au protestat ieri la manifestația organizată de Partidul Șor în centrul Capitalei ar fi fost plătiți pentru a veni la protest”, cu trimitere la un filmuleț publicat pe rețelele sociale. Poliția a inițiat o anchetă pentru a afla dacă oamenii au fost aduși organizat și dacă au fost remunerați, precizează sursa în același context. De asemenea, reporterii au revenit în scuarul Parlamentului: „Pe oamenii care au dormit în fața Legislativului i-am găsit relaxați pe saltele, unii ascultau muzică în timp ce alții trăgeau un pui de somn”. Jurnaliștii i-au întrebat pe câțiva din cei prezenți cine i-a aprovizionat cu produse alimentare și dacă au fost plătiți ca să rămână în corturi peste noapte, fapt negat, potrivit voxurilor incluse în știre, precum și declarațiilor reprezentanților Partidului Șor. Și de această dată jurnaliștii au încercat să afle de ce Ilan Șor nu este prezent la protest. 

În știre, Pro TV o citează pe Anastasia Taburceanu: „Protestul este finanțat din bani murdari și nu are vreo legitimitate” (replica Partidului Șor lipsește), iar la final include același background cu detalii din procesul penal pe numele lui Ilan Șor. 

TV8, buletinul orei 19.00

Postul TV8 a abordat subiectul dintr-o perspectivă similară — „Le-au dat corturi, mâncare și apă” — informând publicul pe 19 septembrie, chiar din intro: „Deși ne-au recunoscut că au înghețat, dormind pe pământul rece, [protestatarii, n.a.] spun că, în general, sunt satisfăcuți de acțiunile organizatorilor, care-i aprovizionează cu mâncare, apă, biscuiți și ceai cald și chiar le strecoară și câte ceva bani”. Și reportera TV8 a mers la fața locului ca să-i întrebe pe cei care au înnoptat acolo cine le oferă produsele alimentare sau dacă au fost plătiți pentru a fi prezenți. În știre se pune accent pe detalii legate de cutiile cu mâncare și protestatari care „se înghesuiau la mese pentru a primi câte o caserolă cu hrană”. „ Nu vă pare că Dvs stați aici în frig, iar Ilan Șor este la cald, în Israel?”, a fost o altă întrebare adresată câtorva persoane de către reportera TV8. 

De asemenea, jurnaliștii au scos în evidență un episod în care unui bărbat din așa-numit orășel al schimbării „i s-a făcut rău, a căzut tremurând și s-a lovit cu capul de asfalt”, fără a justifica interesul public și relevanța incidentului pentru subiectul abordat. 

Și TV8 o citează pe purtătoarea de cuvânt de la Guvern cu precizarea despre un protest organizat „pe bani furați”, în timp ce purtătoarea de cuvânt a Partidului Șor, Alina Șargu, a refuzat să discute cu postul de televiziune. Date privind dosarele penale pornite pe numele liderilor formațiunii politice, relevante în context, lipsesc. 

TVR Moldova, Telejurnalul orei 18.00

„Protestatarii au zgribulit în corturi”, a anunțat pe 19 septembrie și TVR Moldova. În știre, canalul a ținut să remarce că unii manifestanți „nu știau pentru ce au venit”, că „mulți dintre manifestanți au fost aduși organizat”, că „cei mai mulți dintre protestatari au recunoscut că nu au un loc de muncă și nu se grăbesc să plece acasă”, toate afirmațiile fiind însoțite de voxuri. Și acest post face trimitere la secvențe video de pe rețelele sociale, care ar demonstra că unii dintre cei prezenți ar fi fost plătiți. Este inclus comentariul serviciului de presă al IGP cu precizări. 

La final, TVR Moldova oferă detalii despre liderul așa-numitului orășel al schimbării, Radu Bușilă, precum și despre statutul dosarului penal în care figurează Ilan Șor. 

CONCLUZII

Protestul antiguvernamental de pe 18 septembrie al membrilor și simpatizanților Partidului Șor, precum și continuarea manifestației în regim non-stop, în ziua următoare, au fost abordate în mare parte echilibrat de toate posturilor de televiziune pe care le-am urmărit, fiind prezentate deopotrivă revendicările organizatorilor și nemulțumirile participanților la adresa puterii, precum și reacțiile exponenților guvernării la evenimentele din centrul Chișinăului. Astfel, instituțiile media au respectat obligația legală de a prezenta telespectatorilor opiniile aflate în opoziție. În câteva cazuri a putut fi urmărit amestecul dintre fapte și opinii și lipsa dreptului la replică. 

Totuși, detaliile pe care au decis redacțiile să pună accentul în știrile lor, spațiul oferit acestui subiect, întrebările pe care au ales să le pună reporterii protestatarilor și voxurile selectate în final fac o mare diferență în creionarea unui tablou general despre eveniment. Unele canale, referindu-ne aici cu preponderență la TV6, au scos în prim-plan acțiunile Poliției care ar fi împiedicat acțiunile de protest (oprirea transportului, verificarea actelor, interzicerea amplasării corturilor în anumite zone, reținerea echipamentului, prezența mascaților de la batalionul „Fulger” etc.) și dificultățile întâmpinate de mai mulți cetățeni care nu ar fi reușit să ajungă la protestul din Capitală. La polul pus, posturi precum Moldova 1, TV8, Pro TV Chișinău sau TVR Moldova au insistat pe detalii care ar fi putut pune în lumină negativă organizatorii și evenimentul în sine: manifestanții ar fi fost aduși organizat și ar fi fost plătiți pentru a participa la miting; aceștia ar fi fost asigurați cu hrană; mulți dintre ei nu știu pentru ce au venit și ce anume își doresc de la actuala guvernare. Jurnaliștii nu au justificat relevanța și interesul public pentru unele momente incluse în știri, precum un grup de cetățeni care serveau băuturi sau o persoană care a căzut jos în timpul mitingului. Un contrast cu tendința TV6 de a plasa Poliția în lumină negativă, Pro TV Chișinău a ținut să accentueze că polițiștii își îndeplineau misiunea de a asigura ordinea publică. Astfel, telespectatorul riscă să-și formeze impresii complet diferite dacă alege să privească un post sau altul. 

În plus, unele posturi TV au omis să amplaseze evenimentele din 18-19 septembrie într-un context mai larg, adică să ofere detalii despre dosarele penale în care figurează liderii Partidului Șor, formațiune care a organizat protestul antiguvernamental. Precizările despre acuzațiile care li se impută unor politicieni care îndeamnă cetățenii la proteste sau despre faptul că unul dintre ei a fost condamnat în instanță pentru implicare într-un episod important din istoria țării precum cel al așa-numitului furt al miliardului pot fi decisive pentru un consumator de informație și raportarea sa la evenimentele de interes public sporit din societate. 

Victoria Dodon

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Combaterea propagandei și a manipulării prin instrumente de educație media”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada noiembrie 2021 –noiembrie 2022, cu sprijinul organizației Black Sea Trust, un proiect al Fondului German Marshall al Statelor Unite. Opiniile exprimate în acest material nu le reprezintă neapărat pe cele ale Black Sea Trust sau ale partenerilor săi.