Psiholog, despre provocarea #paracetamolchallenge de pe TikTok: Este nevoie de educație pentru a înțelege că nu tot ceea ce e viral este inofensiv și util

Foto: Colaj Mediacritica.md

Un nouă tendință periculoasă a luat amploare pe TikTok, unde mii de postări sub hashtagul #paracetamolchallenge îndemnă adolescenții să consume cantități mari de paracetamol pentru a vedea cât timp vor rămâne internați în spital. Medicii avertizează că supradoza de paracetamol poate fi fatală, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni hepatice.

Fenomenul a pornit din SUA, unde un copil de 11 ani a decedat săptămâna trecută după ce a ingerat o doză letală de paracetamol. „Provocarea Paracetamolului” s-a răspândit rapid în Franța și Elveția, iar autoritățile trag un semnal de alarmă asupra riscurilor majore asociate acestui trend, scrie Europalibera.org.

Academia din Normandia explică că acest challenge presupune consumul unor cantități uriașe de paracetamol, un medicament utilizat pentru ameliorarea febrei și durerilor, cu scopul de a testa rezistența organismului și a vedea cine rămâne cel mai mult timp internat.

PSIHOLOGII ATRAG ATENȚIA ASUPRA PERICOLELOR

Psihologa Zinaida Gribincea subliniază că astfel de provocări sunt periculoase la orice vârstă, iar adolescenții, prin natura lor, tind să subestimeze riscurile: „Acest gen de provocări sunt periculoase la orice vârstă. Copiii nu conștientizează gravitatea consecințelor acțiunilor lor, ei nu înțeleg că ceea ce pare distractiv și amuzant la prima vedere le poate afecta semnificativ sănătatea. În mediul virtual, copiii sunt un fel de observatori de pe margine, și ocazional, protagoniști ai unor idei străine, fiind tentați să imite acțiuni ce le pun, deseori, viața în pericol. Adolescenții, în virtutea particularităților de vârstă, sunt maximaliști în gândire și comportament și cred în propria invulnerabilitate: «Mie nu mi se va întâmpla nimic». Este o credință falsă, care poate transforma o aventură într-o tragedie”. 

Potrivit Zinaidei Gribincea, provocările virale de acest tip nu contribuie la dezvoltarea gândirii critice sau a creativității, ci doar promovează un conformism periculos. 

„Comportamentul riscant și demonstrativ al acestora poate fi interpretat ca o modalitate de afiliere virtuală cu alte persoane, care au același interes de a epata și a atrage admiratori. Provocările de acest fel au devenit o oportunitate de a câștiga rapid notorietate, popularitate, ceea ce nu presupune etalarea unor aptitudini necesare pentru prezent și viitor. Ele reflectă o tendință de a recurge la pseudocreativitate, pe care o observăm frecvent pe rețelele de socializare, care nu aduce nimic nou în planul dezvoltării gândirii și creativității celor tentați să participe și să perpetueze aceste practici, ține doar de imitarea acțiunilor altor persoane și nu reflectă un progres personal”, argumentează experta.  

Ea recomandă discuții deschise între părinți, profesori și adolescenți despre pericolele ascunse ale trendurilor online.

„Evident, este nevoie de educație pentru a înțelege faptul că nu tot ceea ce este viral este neapărat inofensiv, constructiv și util. Consider că despre aceste provocări trebuie să se discute în cadrul familiei, dar și în instituțiile de învățământ, pentru că este vorba despre un pericol real pentru sănătatea fizică și psihică a generației actuale. De fapt, acțiunile în lanț în mediul virtual necesită un studiu mai aprofundat pentru a răspunde la multe întrebări referitoare la cauzele și efectele conformismului viral, și o implicare mai activă a factorilor educaționali pentru a combate acest fenomen”, mai crede psihologa.

TIKTOK, PRINTRE CELE MAI UTILIZATE PLATFORME ONLINE ÎN RÂNDUL ELEVILOR 

Un sondaj efectuat de Institutul Republican Internațional (IRI) între 23 mai și 13 iunie 2024 arată că Facebook, YouTube și TikTok ar fi principalele surse de informare în rândul cetățenilor Republicii Moldova când e vorba de aplicații media. Potrivit sondajului, 28% din respondenți se informează de pe aplicația TikTok.

Un sondaj recent din România arată că cele mai utilizate platforme online și rețele sociale în rândul elevilor de liceu și de gimnaziu sunt Instagram, WhatsApp, TikTok și YouTube.  Șapte din 10 elevi de gimnaziu și 8 din zece liceeni folosesc TikTok. 37,7% din elevii din clasele a III-a și a IV-a folosesc această rețea socială. Sondajul mai arată că o treime dintre elevii de liceu și aproape un sfert dintre elevii de gimnaziu afirmă că petrec pe TikTok mai mult de 5 ore într-o zi obișnuită și tot o treime dintre elevii de liceu și de gimnaziu folosesc această rețea socială între 2-3 ore într-o zi Elevii folosesc TikTok cel mai des pentru divertisment și relaxare.  

Experta în securitate Sanda Sandu, fondatoarea Platformei pentru Inițiative în Securitate și Apărare, avertiza în cadrul unei ediții de Podcast CuMINTE asupra pericolului pe care TikTok îl reprezintă pentru răspândirea dezinformării și a conținutului dăunător. 

„Ce putem face este să penetrăm spațiul Tiktok astfel încât să contrabalansăm dezinformarea cu informație corectă despre Uniunea Europeană și despre Republica Moldova. Trebuie să fim pregătiți să recunoaștem dacă o știre este falsă sau nu, dacă acel video conține narațiuni utilizate împotriva noastră, care vrea să exploateze anumite frici”, a mai precizat invitata în cadrul podcastului.