Raport // Progrese importante ale Republicii Moldova în domeniul securității, în procesul de aderare la UE

Foto: Euromonitor.md

Republica Moldova înregistrează cele mai importante progrese pe dimensiunea „Securitate” în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Sunt concluziile primului raport de monitorizare independentă privind progresul Republicii Moldova în domeniu, lansat la Chișinău în această săptămână și făcut public joi, 25 iulie. 

Potrivit autorilor, cele mai importante progrese au fost atinse pe dimensiunea „Securitate”, scorul mediu acordat fiind de 4,3 puncte din 5. 

Printre realizări, autorii menționează adoptarea, la 16 martie 2023, a proiectului de lege privind securitatea cibernetică, prevederile căreia vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025. 

„Legea, elaborată cu suportul partenerilor externi, reglementează cadrul normativ și instituțional în domeniul securității cibernetice, delimitând competențele instituțiilor de resort și stabilind o serie de mecanisme pentru gestionarea crizelor ce vizează securitatea cibernetică. Deși Republica Moldova a înregistrat progrese importante la capitolul dezvoltării cadrului legislativ și de politici în materie de securitate cibernetică, principala provocare la ora actuală ține de operaționalizarea tuturor proceselor și mecanismelor de lucru, pentru a asigura o coordonare eficientă a atribuțiilor ce revin fiecărei instituții din acest domeniu”, se arată în raport.

În context, autorii recomandă autorităților „fortificarea capacităților tehnice și a resurselor umane din cadrul Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică, dar și asigurarea unei cooperări instituționale eficiente între Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică, Serviciul de Informații și Securitate și alte instituții guvernamentale, pentru a asigura identificarea și evaluarea potențialelor riscuri la adresa securității cibernetice a Republicii Moldova”.

Cu referire la Centrul pentru Combaterea Dezinformării și Comunicării Strategice, care a devenit operațional în primul trimestru al anului curent, autorii raportului subliniază că instituția „dispune de personal și resurse limitate, ce necesită a fi suplimentate corespunzător pentru atingerea obiectivelor setate pentru această instituție”. 

Primul raport de monitorizare independentă în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană evaluează dinamica reformelor realizate de guvernarea de la Chișinău în implementarea capitolelor fundamentale ale procesului de aderare la UE. Subiectele și capitolele monitorizate în cadrul raportului sun: democrația, reforma administrației publice, reforma justiției, lupta cu corupția, drepturile fundamentale, libertatea de exprimare, securitatea, existența economiei de piață funcționale, achizițiile publice, statistica, controlul financiar, politicile sociale şi ocuparea forței de muncă.