Rezoluția Forumului Media 2024: apel la acțiune împotriva dezinformării și a atacurilor asupra jurnaliștilor

Foto: Facebook/ Consiliul de presă

Forumul Mass-Media 2024 a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea dezinformării și manipulării informaționale, mai ales în contextul alegerilor. Participanții au subliniat că deși legislația recentă și inițiativele autorităților au încercat să contracareze aceste fenomene, efectele așteptate întârzie să apară. Concluziile se conțin în rezoluția aprobată la finalul evenimentului ce a avut la Chișinău pe 2 și 3 decembrie.

Conform rezoluției adoptate, campaniile de manipulare informațională prin presa online și rețele sociale s-au intensificat, amenințând integritatea proceselor democratice. Jurnaliștii de investigație au identificat scheme de fraudare electorală, dar solidaritatea profesioniștilor media și publicarea rezultatelor anchetelor nu au fost suficiente pentru a reduce impactul dezinformării.

O altă problemă evidențiată este atacarea tot mai frecventă și violentă a jurnaliștilor pe rețelele sociale, fără măsuri eficiente de descurajare din partea autorităților. În același timp, ingerințele străine și campaniile de propagandă rămân o amenințare constantă, subminând eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova.

Forumul a făcut apel la autorități pentru adoptarea unor politici publice care să protejeze mass-media independentă și să încurajeze respectarea deontologiei jurnalistice. Instituțiile media au fost îndemnate să-și îmbunătățească verificarea informațiilor, să evite publicarea de speculații și să reziste presiunilor politice sau economice.

Amintim că în cadrul Forumului a fost revizuit și Codul Deontologic al Jurnalistului.