Semnarea decretului de inițiere a negocierilor de aderare la UE – un nou pretext pentru dezinformare

Foto: Newsmaker.md

Semnarea de către președinta Maia Sandu a decretului pentru inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pe 21 iunie, a servit drept un nou pretext de dezinformare a cetățenilor și promovare a narațiunilor anti-UE. Clona site-ului Komsomolskaia Pravda este unul dintre exemple. 

Pe data de 21 iunie, clona site-ului Kp.md a publicat un articol cu următorul titlu: „Pentru că merităm acest lucru: 14 «realizări» ale PAS, pentru care Moldova va fi acceptată în Uniunea Europeană” (în orig. Ведь мы этого достойны: 14 “достижений” PAS, за которые Молдову будут принимать в Евросоюз). Autorii manipulează prin faptul că, referindu-se la „realizări” ale PAS, enumeră de fapt mai multe pretinse eșecuri ale guvernării și reiau mesaje îndreptate împotriva guvernării și a UE. 

Materialul enumeră mai multe exemple de situații precum „instituții de stat nefuncționale”, „distrugerea statului de drept”, „Constituția încălcată”, cenzură etc., fără a face trimitere la informații de context sau argumente.

Anterior, Mediacritica a semnalat și despre alte materiale de presă prin care se promovează narațiuni împotriva Uniunii Europene. Este bunăoară cazul falsului despre cum Moldova „se va confrunta cu un flux de migranți din Africa și Orientul Mijlociu”. Comentatorul politic Ion Tăbârță susținea că „falsurile legate de migranți sunt lansate de către polit-tehnologii ruși, ei încercând să exploateze problema migranților, existentă în Uniunea Europeană, manipulând pe seama ei și încercând să provoace anumite fobii față de străini în societatea moldovenească”.

Într-un alt articol, atenționam despre principalele narațiuni anti-UE promovate în Republica Moldova în pragul alegerilor europarlamentare, cum ar fi „Mitul Uniunii Europene ca trădare de patrie” sau „Narațiunea că UE este un apendice al NATO”.  Andrei Curăraru, expert în politici publice la organizația Watchdog, explica, pentru Mediacritica, că astfel de mesaje „sunt utilizate pentru a influența opinia publică împotriva cursului de integrare europeană și a referendumului asociat, exploatând temeri și neînțelegeri în rândul populației”.