Serviciul European de Acțiune Externă: Rusia a intensificat operațiunile de manipulare informațională în Republica Moldova în 2024

Foto: Eeas.europa.eu

Un raport al Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS), făcut public în luna martie, constată că Rusia a desfășurat ample operațiuni de manipulare informațională și interferență străină (FIMI) în Republica Moldova în 2024. Acțiunile au avut drept scop influențarea alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană, desfășurate în toamna anului trecut

Autorii raportului afirmă că aceste acțiuni „s-au intensificat pe măsură ce Republica Moldova și-a consolidat parcursul european”, iar Kremlinul a încercat „să destabilizeze” procesul electoral și „să slăbească sprijinul” pentru președinta țării, Maia Sandu​.

Documentul evidențiază mai multe tactici utilizate de Rusia în acest sens. Între acestea, se remarcă utilizarea combinată a canalelor oficiale și a presei de stat prin vocea Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei și a purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, care „au fost actori-cheie în promovarea narațiunilor anti-europene”. Toate acestea au fost susținute de agenții media rusești, precum Sputnik Moldova, TASS și Ukraina.ru​. 

Referitor la dezinformarea prin rețele sociale și mass-media locale, autorii relevă că Rusia „a creat sau infiltrat rețele de canale media locale, precum Moldova24 și Portal Kombat Moldova, pentru a distribui conținut manipulativ și a răspândi informații false despre procesele electorale și aderarea la UE”​.

„Portal Kombat a avut un rol activ în amplificarea conținutului provenit din surse atribuite Rusiei în timpul alegerilor din Moldova și al referendumului pentru aderarea la UE. Rețeaua și-a extins aria de acoperire dincolo de arealul său geografic anterior – centrat în principal pe canalul Pravda-en.com – și a creat noi domenii dedicate Moldovei pentru a ajunge la publicul vorbitor de rusă și română. Aceste filiale moldovenești (Moldova-news.comix, Moldova.news-pravda.com, Md.news-pravda.com și Pravda-md.com) reflectă tehnicile de «inundare» a informațiilor utilizate de Pravda la nivel global. Automatizarea este folosită în special pentru a amplifica conținutul de pe canalul de Telegram al Sputnik Moldova, unul dintre cele mai constante noduri de propagare din rețea”, se arată în raport.

Documentul se referă și la „o altă rețea emergentă de canale nou create – Moldova 24, un grup format din cel puțin 14 site-uri web care funcționează ca un veritabil trust media, având inclusiv transmisiuni live și un studio TV. Adresa IP asociată acestei rețele a fost legată de mai multe site-uri afiliate RT, ceea ce sugerează posibile conexiuni cu mass-media controlată de statul rus. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a ordonat furnizorilor de internet să blocheze accesul la site-ul principal al grupului, Moldova2.online, ca răspuns la rolul său în răspândirea de conținut manipulator”.

De asemenea au fost identificate cazuri de conținut generat de inteligența artificială, inclusiv deepfake-uri cu vocea Maiei Sandu și documente falsificate, „menite să inducă în eroare electoratul”​.

Raportul se mai referă la faptul că influențarea opiniei publice s-a făcut și prin Telegram și rețele de boți, pentru „a amplifica mesaje anti-UE și pentru a crea confuzie în rândul alegătorilor​”.

„A fost creat un chatbot pe Telegram pentru a oferi plăți în schimbul distribuirii de conținut anti-UE. În plus, au fost utilizate verificări false ale faptelor pentru a crea confuzie. În ziua alegerilor, mai multe rețele au fost mobilizate pentru a promova narațiuni despre fraudă electorală și pentru a amplifica operațiuni cibernetice, inclusiv presupuse atacuri cibernetice asupra infrastructurii Moldovei”, conform documentului.