În Republica Moldova se atestă o lipsă a educației digitale, iar utilizatorii moldoveni nu sunt suficient de precauți în ceea ce privește mai multe reguli de securitate în mediul online. O spune directoarea Institutului European de Studii Politice din Moldova, Natalia Spînu, în cea mai recentă ediție a Podcastului cuMINTE.
Mulți moldoveni folosesc parole slabe, ușor de ghicit și pe care le utilizează pentru mai multe conturi. În lipsa unei educații digitale, utilizatorii accesează linkuri și atașamente nesigure sau instalează programe pe care le primesc de la surse necunoscute, explică Natalia Spînu în podcast.
Potrivit ei, chiar dacă de zece ani există campanii de conștientizare a riscurilor online, desfășurate de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA), oricum rămânem vulnerabili. „Exact cum învățăm copiii să respecte reguli simple de comportament în stradă, cu străinii, exact aceleași lucruri trebuie să le respecte și aplice atunci când sunt în spațiul cibernetic”, a declarat directoarea IESP.
Potrivit Nataliei Spînu, este important ca fiecare cetățean să fie conștient de riscurile cărora se expune în mediul online dacă nu se protejează suficient, inclusiv prin a fi folosiți ca proxy (intermediari) pentru lansarea unor atacuri. „Cineva poate să-ți acceseze contul sau profilul și să facă anumite acțiuni din numele tău. Încearcă să demonstrezi că nu tu ai fost cel care a distribuit anumite mesaje cu conotație negativă sau care a luat un credit. Există multe tipuri de situații și exemple din cele mai variate, urâte”, a exemplificat ea.
Iată câteva sfaturi pentru a vă proteja mai bine în spațiul virtual:
- Folosiți o parolă puternică, diferită pentru fiecare cont. Schimbați-le des;
- Nu dați click pe orice link primit în poștă;
- Atenție maximă la mesajele pe care le primiți. Verificați întotdeauna sursa. Uneori, poate fi vorba de un punct sau o literă în plus la adresa expeditorului, dar anume aceasta face diferența;
- Efectuați constant back-upuri, adică copii de rezervă ale datelor importante. Astfel că, în momentul în care ați pierdut telefonul sau laptopul sau cineva a avut acces la gadgeturile voastre și a șters informațiile, veți avea acces la cele depozitate într-un alt spațiu;
- Faceți actualizări la software și la aplicații, pentru că în ele se regăsesc ultimele modificări de securitate. În aceste actualizări sunt remediate vulnerabilitățile. Nu ignorați aceste actualizări.
- Fiți precauți ce informații personale distribuiți în mediul online.
- Evitați să vă conectați la o rețea Wifi gratuită neverificată. De obicei, ne place să ne conectăm la Wifi-ul gratuit din aeroport sau în anumite restaurante, dar nu știm ce risc ne asumăm în acel moment. Prin intermediul unei astfel de rețele Wifi, răufăcătorii ne pot accesa datele din telefon sau laptop în orice moment. Din acest motiv, aveți nevoie de un VPN.
„Securitatea este complicată și costisitoare, dar lipsa securității te poate costa mult mai mult. Am văzut, începând cu demnitari de stat până la pensionari, persoane care și-au pierdut banii din conturile bancare din cauza securității slabe”, a avertizat, în cadrul Podcastului cuMINTE, directoarea Institutului European de Studii Politice din Moldova.
Ascultați podcastul integral AICI.