Știre ce anunță despre o pretinsă lipsă a motorinei la stațiile PECO, cu trimitere la surse anonime și informații neverificate de redacție

Sursă foto: Autoblog.md

Portalul Autoblog.md a publicat pe 7 iunie o știre cu titlul „Motorina este pe terminate în mai multe stații PECO din Moldova. Peste 100 nu mai au ce vinde clienților”. Articolul informează despre o pretinsă lipsă a motorinei la benzinăriile din țară, fără a face însă trimitere la surse credibile. Atât citarea unor surse anonime, cât și ipotezele prezentate în material manipulează cititorii și generează panică. 

Chiar în debutul știrii se precizează că scopul publicării acestui material nu este de a crea panică în societate. Însă, potrivit articolului care citează surse anonime, „la moment ar fi vorba de cel puțin 100 de stații din țară [unde lipsește motorina, n.a.], dintre care aproximativ 20 sunt din Chișinău. Numărul lor ar putea crește și mai mult în următoarele 24 de ore!”. Autorul ne informează că, în momentul publicării știrii, redacția „a luat legătura cu mai multe rețele [PECO]”, iar ulterior va „dezvălui răspunsurile primite”, fapt nejustificat din perspectivă deontologică. În ceea ce ține de poziția autorităților, se precizează: „Vom contacta și autoritățile corespunzătoare pentru a afla care este situația la moment”.

Autorii încearcă să răspundă la întrebarea „De ce Moldova rămâne fără motorină?!” și expun trei ipoteze proprii, nefondate și neargumentate. Opinia unui expert avizat în domeniu lipsește. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul colectează informație în mod etic și legal. În colectarea informației de interes public, jurnalistul se asigură de fiecare dată că între drepturile sale și drepturile persoanelor vizate în produsele sale mediatice există un echilibru rezonabil”.

La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”. În ceea ce privește sursele anonime, ghidul recomandă: „Vom folosi surse anonime doar în cazul în care informaţia nu poate fi obţinută de la surse oficiale sau de la cele care acceptă să le fie dezvăluită identitatea. În cazul în care o anumită sursă ne va da informaţii importante doar off the record (fără înregistrare), anonimatul sursei poate fi justificat doar dacă este singurul mod în care putem obţine informaţii vitale şi dacă acestea sunt de interes public”.

Anterior, Centrul pentru Jurnalism Independent a realizat o serie de videouri unde a explicat în detaliu mai multe tipuri de manipulări la care recurg instituțiile media din varii motive.