Știre despre o adolescentă dispărută și ulterior găsită la Drochia, însoțită de fotografia minorei

Foto simbol: Newsweek.ro

Pe 17 octombrie, portalul Nordnews.md a publicat o știre scurtă în care anunță despre faptul că o minoră de 14 ani din raionul Drochia, dispărută acum o săptămână, a fost găsită de Poliție după multiple căutări. Știrea este însoțită de fotografia fetei, lucru care contravine normelor deontologice și legislației privind drepturile copilului.

Autorul știrii publicate pe Nordnews.md nu oferă multe detalii despre acest caz, în schimb publică poza adolescentei dispărute. Potrivit normelor deontologice, presa nu trebuie să dezvăluie detalii ce pot duce la identificarea minorilor. „Înregistrările audio/video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității copiilor. Fac excepție situațiile în care identificarea copiilor este de interes public și cele în care jurnalistul acționează în interesul superior al copilului, cu sau fără acordul părinților sau al tutorilor”, este precizat în Codul deontologic. Or, în cazul dat, nu este vorba despre o asemenea situație. 

Mai mult, pe pagina de Facebook a portalului Nordnews.md știrea a generat comentarii negative la adresa minorei, a cărei identitate a fost dezvăluită de către jurnaliști. Codul Deontologic prevede că „instituțiile mass-media, în administrarea paginilor web, precum și a celor de pe rețelele de socializare, nu-și permit și nu acceptă nici din partea publicului, în reacții (comentarii), derogări de la normele legale și cele deontologice”.

Cu privire la protecția minorilor, Codul deontologic cere o deosebită acuratețe în relatarea cazurilor ce vizează copii, „asigurându-se că publicarea unei atare informații nu va avea consecințe negative (sentimente de frică, suferință etc.) asupra acestora. (…) Jurnalistul protejează identitatea copiilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri, violență și abuz de orice fel etc.), inclusiv ca martori”. 

În podcastul cuMINTE Între senzațional și etică jurnalistică. Imaginea copilului în context negativ – Mediacritica, judecătorul Vladislav Holban, profesor în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei de la Chișinău, organele de drept recomandă evitarea difuzării imaginii copilului în context negativ.  

„Difuzarea în context negativ a imaginii copilului poate constitui o încălcare a drepturilor acestuia prin prisma prevederilor legale și anume a Legii cu privire la drepturile copilului, precum și a tratatelor internaționale, în special a Convenției cu privire la drepturile copilului”, a precizat judecătorul Vladislav Holban.