Mai multe instituții media au publicat știri din interviul oferit jurnalistului rus Alexei Venediktov de către Ilan Șor, refugiat în Israel după ce a fost condamnat la închisoare în Republica Moldova, pentru spălare de bani și înșelăciune în proporții deosebit de mari. În timp ce unele portaluri au oferit informații relevante de context cu referire la intervievat, altele le-au omis, plasându-l astfel în lumină pozitivă pe protagonist.
Interviul oferit de Ilan Șor jurnalistului rus Alexei Venediktov, difuzat de postul RTVI pe 16 martie, a constituit motiv de știri pentru o bună parte a instituțiilor media din Republica Moldova. Unele dintre ele au precizat din start detalii relevante despre figura lui Șor. De exemplu, Newsmaker.md a început știrea cu faptul că el este „condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul «Frauda bancară»” și a făcut o sinteză a declarațiilor, iar Agora.md, pe lângă o precizare similară despre condamnare, a inclus la final și un text de background cu detalii despre istoricul său penal.
Pe de altă parte, câteva portaluri de știri au publicat materiale în care vorbesc despre ambițiile politice ale lui Ilan Șor, dar trec cu vederea faptul că este condamnat la închisoare în Republica Moldova și este căutat de oamenii legii.
Bunăoară, clona portalului Kp.md a titrat pe data de 17 martie: „Ilan Șor vrea să devină prim-ministru al Moldovei și știe cum să recupereze împrumuturile de milioane care nu pot fi returnate: concluziile interviului cu Venediktov” (în orig. Илан Шор хочет стать премьер-министром Молдовы и знает, как вернуть миллионные невозвратные кредиты: итоги интервью с Венедиктовым). În material, autorul îl prezintă pe Ilan Șor ca fiind politician de opoziție și nu oferă cititorilor nicio altă informație de context acesta.
Este și cazul site-ului 1984.md, care a publicat pe 16 martie un material cu titlul: „Șor: «Scopul meu politic este să înving regimul antipopular actual al Maiei Sandu din Moldova»” (în orig. Шор: Моя политическая задача — победить действующий антинародный режим Санду в Молдове). Iar Point.md, în aceeași cheie, se referă la protagonist ca fiind fost deputat în Parlament și om de afaceri: „Șor: «Voi fi prim-ministru și acesta este un fapt»” (în orig. Шор: Я буду премьер-министром, и это факт).
„Politicianul Șor, într-un interviu cu Alexei Venediktov: Cooperarea cu UEEA va fi benefică pentru cetățenii moldoveni”, a titrat portalul Telegraph.md pe data de 18 martie. Autorul știrii susține că, în timpul discuției, „au fost abordate mai multe subiecte importante”, „Ilan Șor a împărtășit o veste pozitivă”, dar și că „politicianul i-a povestit lui Venediktov în detaliu contextul cazului furtului miliardului, demonstrând clar neimplicarea sa”, detalii care îl pun în lumină pozitivă.
Mediacritica a explicat anterior, cu referire la tehnica de manipulare „a salvatorului național”, despre fenomenul știrilor în care „se oferă jumătăți de adevăr”: „De exemplu, în cazul cu Ilan Șor, autorii acestor texte par să «uite» că el a fost condamnat la închisoare pentru spălare de bani și că se eschivează de la ispășirea pedepsei. Această favorizare nu ne oferă o imagine completă asupra situației. Iar dacă ajungi să lauzi acțiunile «salvatorului», atunci tentativa de manipulare a avut succes”.
Potrivit unui material explicativ despre tehnica „dușmanului” și cea a „salvatorului național”, publicat pe Mediacritica, prin aceste procedee oamenilor li se induce, inițial, un sentiment de pericol și de neliniște, ca mai apoi să li se ofere „un salvator”, prezentat într-o lumină pozitivă și care va fi gata să lupte cu „răuvoitorii”.
Mai multe despre aceste tehnici de manipulare ascultă și în Podcastul CuMINTE: Manipularea în presă: tehnici și exemple.