Știri lipsite de interes public despre un incident cu o persoană în stare de ebrietate

Captura: Unimedia.info

Mai multe portaluri de știri au publicat, la data de 30 martie, informații despre un incident petrecut în Tiraspol, unde un bărbat în stare de ebrietate a fost salvat de echipele de intervenție după ce a căzut într-o fântână secată. Textele sunt însoțite de imagini și secvențe video surprinzând protagonistul la fața locului, însă, atât imaginile, cât și subiectul în sine depășesc limitele interesului public. 

Cu privire la incident, Unimedia.info a titrat: (foto/video) A băut până… a căzut în fântână: Un bărbat din Tiraspol, scos de salvatori după ce și-a pierdut echilibrul și s-a prăbușit într-o groapă cu țevi . Textul a fost preluat de portalul Stiripesurse.md. Despre caz au scris și Canal5.md, dar și Tv8.md, are a schimbat ulterior imaginea ilustrativă.

Mediacritica a explicat anterior că interesul public se referă la orice subiect, problemă sau chestiune care afectează societatea în ansamblul său sau care are un impact semnificativ asupra vieții și bunăstării cetățenilor. Acest principiu nu se pliază pe știrile vizate. 

Ghidul de stil cu norme etice îndeamnă jurnaliștii să facă distincție între ce este și ce nu este un subiect de interes public.: „Vom considera interes public orice chestiune care afectează viaţa comunităţii. (…) Nu vom relata despre comportamentul privat al unei persoane dacă nu există un interes public clar”. Ghidul subliniază că „vom scrie despre comportamentul în viaţa privată a unei persoane publice binecunoscute, atunci când acest comportament interferează cu activităţile sale publice. Un beţiv nu este un subiect de ziar. Dar dacă acea persoană este primarul oraşului, lucrurile ar putea sta altfel. Un primar alcoolic îşi va îndeplini, probabil, atribuţiile în mod defectuos şi ar putea deveni ţinta unui şantaj. Aşa că este de interes public să scriem despre un primar alcoolic”.

Și Codul deontologic menționează expres că, „în colectarea informației de interes public, jurnalistul se asigură de fiecare dată că între drepturile sale și drepturile persoanelor vizate în produsele sale mediatice există un echilibru rezonabil”.