#PEÎNȚELES. Ce înseamnă interes public?

Întrebare: Ce înseamnă interes public atunci când se vorbește dacă e corect sau nu ca o informație să ajungă în presă? Vă rog să oferiți mai multe detalii. 

Răspuns: 

Interesul public se referă la orice subiect, problemă sau chestiune care afectează societatea în ansamblul său sau care are un impact semnificativ asupra vieții și bunăstării cetățenilor. Acesta poate fi definit ca interesul comun, general sau colectiv al societății, care trebuie să fie protejat și promovat în beneficiul public.

Codul administrativ al Republicii Moldova definește acest termen drept interesul care „vizează ordinea de drept, democrația, garantarea drepturilor și a libertăților persoanelor, precum și obligațiile acestora, satisfacerea necesităților sociale, realizarea competențelor autorităților publice, funcționarea lor legală și în bune condiții”. Constituția Republicii Moldova garantează oricărui cetățean dreptul de a avea acces la orice informaţie de interes public, iar portalul Juridicemoldova.md explică faptul că, în literatura de specialitate, unii autori definesc informaţiile de interes public ca fiind: „orice date sursa cărora sunt instituţiile publice. La ele se referă: instituţii ale administraţiei de stat, naţionale, locale, instituţii cu vocaţie naţională, autorităţile naţionale ş.a. sau chiar instituţii de drept privat, dacă acestea folosesc în activitatea lor resurse publice (bugete, proiecte, personal, resurse materiale ş.a.). Caracterul public al informaţiilor de interes public evidenţiază faptul că aceste informaţii trebuie să fie accesibile opiniei publice”.

Un exemplu de subiect de interes public ar fi o decizie politică care afectează economia, mediul sau drepturile cetățenilor, precum și orice subiecte legate de sănătatea publică sau siguranța oamenilor. De asemenea, felul în care se cheltuie banii din bugetul de stat, la care contribuie fiecare cetățean, este unul dintre principalele subiecte de interes pentru societate. În plus, probleme legate de justiție, corupție sau abuzurile din partea autorităților sunt, de asemenea, teme de interes public. Și acțiunile unui funcționar public în timpul exercitării atribuțiilor sale de muncă sunt informații de interes public. Pe de altă parte, aspectele care țin de viața sa personală nu sunt date cu caracter public atât timp cât nu afectează în vreun fel anume interesul public. Respectiv, răspunzând la întrebarea Dvs, jurnaliștii trebuie să pună pe o balanță aceste două concepte – interesul public vs dreptul la viață privată – atunci când decid dacă o informație trebuie să fie publicată în mass-media sau nu. 

Interesul public este esențial pentru funcționarea unei societăți democratice, deoarece asigură transparența și responsabilitatea autorităților în fața cetățenilor. Acestea sunt obligate să acționeze în interesul public și să ia decizii care să promoveze bunăstarea generală a societății, nu doar a unui grup restrâns de persoane.

Putem concluziona că interesul public este un concept-cheie în dezvoltarea unei societăți democratice și în asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Este important să-l promovăm și protejăm, deoarece are un impact direct asupra vieții noastre și a comunității în ansamblu.