Pe parcursul ultimelor luni, postul public regional de televiziune din UTA Găgăuzia – Gagauziya Radio Televizionu (GRT) – a fost subiectul mai multor critici din partea comunității media, motivul fiind derapajele deontologice, dar și un șir de evenimente interne. Bunăoară, în ianuarie 2024, GRT a difuzat buletinele informative ale unei televiziuni asociate lui Ilan Șor (Primul în Moldova), a cărei licență a fost suspendată pentru „protejarea spațiului informațional și prevenirea riscului dezinformării și manipulării opiniei publice”. Pe de altă parte, în presă s-a scris despre semnale de cenzură la adresa unor angajați ai GRT din partea Consiliului de observatori al furnizorului public regional. În același timp, în ultimul an, Consiliul Audiovizualului a sancționat în câteva rânduri GRT pentru preluarea de conținuturi de la posturile suspendate, insuficiență de programe în limba română, favorizarea unui candidat la funcția de bașcan al regiunii sau pentru atacuri la persoană și discriminare față de jurnaliști.
Dat fiind faptul că misiunea unei instituții media publice este să informeze corect, echidistant, neutru și în interes public, prin acest studiu de caz ne-am propus să analizăm respectarea normelor deontologice jurnalistice la GRT. În acest scop, au fost monitorizate buletinele informative ale postului TV și știrile publicate online, în limba rusă, în perioada 18 – 22 martie 2024.
GRT TV
Buletinul informativ din 18 martie a durat puțin peste 23 de minute. Patru din cele nouă știri i-au avut drept protagoniști pe bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, și reprezentanții Comitetului executiv al autonomiei. Buletinul a debutat cu știrea „Priorități în domeniul învățământului” (în orig., «Приоритеты в сфере образования»), în care a fost reflectată ședința autorităților regionale, care au decis compensarea călătoriei pentru transport a profesorilor și angajaților instituțiilor de învățământ din Găgăuzia. Totodată, reporterii GRT s-au referit la studenții care beneficiază de „bursa președintelui republicii găgăuze, Stepan Topal” («стипендия Президента гагаузской Республики Степана Топал»).
Buletinul informativ a continuat cu știrea „Locuitorii Găgăuziei îl susțin pe Victor Petrov” («Жители Гагаузии поддерживают Виктора Петрова») (generalizare), despre organizarea în satul Cazaclia a unei „adunări naționale pentru susținerea adjunctului Comitetului executiv al UTA Găgăuzia, Victor Petrov” («Народный сход в поддержку Виктора Петрова прошел в Казаклии»), la care „au participat și locuitori din alte localități ale Găgăuziei”. Cei prezenți au semnat o declarație prin care s-a decis colectarea semnăturilor pentru susținerea lui Victor Petrov. Potrivit știrii, aceasta urmează să fie transmisă Comisiei Europene, ambasadelor și misiunilor diplomatice din Republica Moldova și altor structuri internaționale. Știrea a fost făcută în contextul includerii lui Victor Petrov în lista Consiliului European din 22 februarie 2024, care a aplicat sancțiuni pentru șase persoane și o entitate juridică pentru că ar fi responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova. Știrea îl plasează în lumină pozitivă pe Victor Petrov – toate sursele citate direct menționează despre „problemele care au fost rezolvate de Victor Petrov în satul Cazaclia și în toată Găgăuzia”. Potrivit participanților adunării, cu suportul lui „au fost restaurate 36 de fântâni”, „reparate drumuri”, Petrov „deține autobuze personale, cu care duce elevii la școală” etc. Printre imaginile video difuzate, jurnaliștii au folosit imagini cu un banner cu mesajul „Găgăuzii nu sunt cetățeni de mâna a doua” («Гагаузы не граждане второго сорта!»), ceea ce poate fi interpretat drept o sugestie (tehnica sugestiei).
Într-o altă știre, GRT a menționat despre faptul că președinta Maia Sandu nu va semna decretul de numire a bașcanei Evghenia Guțul în calitate de membră a Guvernului, fapt despre care șefa statului a anunțat în cadrul unei conferințe de presă. Știrea nu a citat direct nicio sursă și s-a bazat exclusiv pe informația menționată de Maia Sandu în conferința din 18 martie, despre organizarea referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.
Rezultatele alegerilor prezidențiale din Federația Rusă au fost reflectate amplu în buletinul informativ. În știrea la subiect, GRT a menționat despre faptul că „bașcana Evghenia Guțul l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia câștigării alegerilor, a apreciat mult relațiile bune dintre Găgăuzia și Federația Rusă și a mulțumit Rusiei pentru atenția acordată Găgăuziei”. În contrapunere, jurnaliștii de la GRT au menționat că Maia Sandu „a declarat că aceste alegeri nu au fost libere”. În aceeași știre, jurnaliștii au scos în evidență „prezența la vot pentru alegerile președintelui Federației Ruse în regiunea transnistreană, la care au participat 46.179 de alegători”. GRT a dat dovadă de tendențiozitate când a prezentat-o pe bașcana Evghenia Guțul într-o lumină pozitivă. Redacția a sugerat (tehnica sugestiei) că ea își dorește relații bune cu Vladimir Putin și Federația Rusă (tehnica salvatorului național), în timp ce președinta Maia Sandu a fost plasată într-o lumină negativă, ca fiind ostilă Federației Ruse și împotriva edificării unor relații bune cu această țară (tehnica dușmanului intern/extern).
Într-o altă știre, despre celebrarea zilei de naștere a graficianului găgăuz Piotr Nikolaevici Vlah, reporterii au menționat că el este „vestit nu doar în Republica Moldova și Găgăuzia, ci și departe de granițele acestora”.
Buletinul informativ din 19 martie a avut o durată de 19 minute. Ediția a fost deschisă de știrea despre „întrunirea deputaților Parlamentului cu primarii (din Găgăuzia, n.r.)” («Встреча депутатов парламента с примарами»), care s-a desfășurat pe platforma Comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională, unde primarii au discutat cu legislatorii despre bugetul alocat pentru regiune. Autorii știrii au insistat pe faptul că „autoritățile regionale nu au fost invitate la această ședință”, iar firul roșu a fost reflectarea disensiunilor dintre autoritățile regionale (plasate în lumină pozitivă) și cele centrale (puse în lumină negativă). Materialul a inclus declarații extinse ale deputaților Marina Tauber, Alexandr Suhodolski, bașcanei Evghenia Guțul și ale analistului politic Valeriu Ostalep. Totodată, televiziunea a citat-o direct pe Larisa Voloh, președinta comisiei parlamentare de profil, care a explicat de ce autoritățile regionale nu au fost invitate la această ședință. A doua știre – „Evghenia Guțul: acțiunile mele sunt legale” («Евгения Гуцул: Мои действия законны») – a vizat-o pe bașcana Evghenia Guțul. Ea a anunțat că intenționeză să o acționeze în judecată pe președinta Maia Sandu pentru refuzul de a semna decretul privind numirea sa în funcția de membru al Guvernului. GRT nu a asigurat Maiei Sandu sau Președinției dreptul la replică.
În buletinul informativ din 20 martie, de aproape 24 de minute, jurnaliștii au abordat evenimente locale și regionale. Trei dintre ele i-au avut drept protagoniști pe bașcana Evghenia Guțul și alți reprezentanți ai Comitetul executiv al UTA Găgăuzia. În cadrul acestora s-a menționat despre decizia executivului regiunii să aloce 150.000 de lei pentru reconstrucția locuințelor din satul Ceadîr-Lunga care au avut de suferit de pe urma vântului puternic; vizita de lucru a bașcanei în satul Congaz; o altă vizită a Evgheniei Guțul la secția de lupte libere din satul Dezghingea. Cea de-a treia știre a scos în prim-plan condițiile complicate de antrenament ale tinerilor care până recent se antrenau pe un covor de lupte libere mic și uzat, însă după ce s-au adresat pentru ajutor către autoritățile regionale au primit cadou un covor de lupte nou din partea bașcanei, ceea ce poate fi calificat ca plasare în lumină pozitivă.
În două știri cu caracter conflictual din buletin, redacția canalului a asigurat dreptul la replică celor vizați. Una s-a referit la faptul că Primăria municipiului Comrat și Consiliul municipal sunt revoltate pentru că autoritățile regionale nu alocă municipiului fonduri pentru implementarea mai multor proiecte de infrastructură, iar într-o altă știre, despre ședința Consiliului local din satul Ferapontievca, GRT a menționat despre disensiunile dintre primara Elena Odnostalco și reprezentanții Consiliului local.
Și buletinul informativ din 21 martie, de aproape 25 de minute, a relatat despre vizitele de lucru ale Evgheniei Guțul în câteva localități din autonomie. Într-un caz, bașcana a fost în satul Baurci, unde s-a întâlnit cu localnicii și a vizitat instituții preșcolare. Guțul a accentuat că drumurile recent construite în localitate au fost făcute cu suportul ei și al autorităților regionale (tehnica sugestiei); „Noi am construit trei drumuri pentru voi. Și vreau să remarc încă o dată că aceste drumuri nu au fost construite cu bani din bugetul public” («Мы три дороги у вас уже сделали. Хочу отметить еще раз, что эти дороги были сделаны из внебюджетных денег»). Iar cu privire la vizita bașcanei în satul Congaz, la gimnaziul „Varvara Topal” și grădinița din localitate, autorii știrii au remarcat că „bașcana va continua să viziteze localitățile din autonomie, întâlnindu-se cu primarii și profesorii instituțiilor de învățământ” (rusă: «Башкан продолжит посещать населенные пункты автономии, встречаясь с примарами и педагогами образовательных учреждений»).
Ediția a inclus și două știri conflictuale. Una, în care a fost asigurat dreptul la replică, a relatat despre disensiunile dintre primăria municipiului Comrat și autoritățile regionale (Comitetul executiv și Adunarea populară) privind construcția unui depozit de ambalare în oraș. În cea de-a doua, reporterii au informat despre faptul că Adunarea populară s-a adresat ministrului finanțelor, Petru Rotaru, și directoarei Serviciului Fiscal de Stat, Olga Golban, cu o propunere de colaborare în implementarea deciziei Curții Constituționale privind modificările făcute în Codul Fiscal, potrivit cărora autoritățile regionale trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, dar nu din cel național. Postul TV l-a citat la subiect doar pe Dmitrii Constantinov, președintele Adunării Populare, dar nu a prezentat opinia autorităților centrale (lipsa dreptului la replică). În plus, GRT a prezentat selectiv informația la acest subiect și nu a oferit contextul necesar (prezentarea selectivă a faptelor și opiniilor).
În buletinul informativ din 22 martie, cu o durată de aproape 22 de minute, Evghenia Guțul a fost protagonista a patru materiale. Redacția a reflectat vizita bașcanei la spitalul din satul Congaz, iar o altă știre – la fabrica de textile „Asena-textil” din aceeași localitate. Bașcana le-a mulțumit angajaților pentru munca depusă, iar proprietarilor pentru faptul că „creează locuri de muncă nu doar pentru locuitorii Găgăuziei, ci și pentru cei din raioanele vecine”. În alte două știri, GRT s-a referit la vizita Evgheniei Guțul la mai multe instituții de învățământ din satul Baurci, unde bașcana „(…)a dat asigurări că autoritățile regionale vor ajuta grădinița din sat să-și procure echipamentul necesar pentru sala de sport”, precum și la un eveniment în satul Chirsova, de aniversare a 50 de ani ai Muzeului regional de istorie și studiere din Comrat. În toate cazurile, Guțul a fost citată direct, cu declarații extinse.
Grt.md
Analiza cantitativă. Între 18-22 martie, GRT a publicat 73 de știri în limba rusă pe site-ul său oficial. 2/3 dintre acestea (aproximativ 65%) au fost preluate de pe alte platforme media sau scrise în baza comunicatelor de presă ale instituțiilor de stat. În cazul unor știri dintre cele preluate, redacția doar a modificat și editat ușor conținutul. Totuși, în majoritatea cazurilor, instituția media le-a preluat fidel și le-a publicat integral. GRT a menționat de fiecare dată sursa primară a conținutului preluat. De asemenea, jurnaliștii au preluat conținut de pe unele platforme media care au fost blocate în Republica Moldova, dar care-și continuă activitatea pe Telegram, de exemplu Sputnik Moldova și Gagauznews.md.
Analiza calitativă a știrilor publicate. În știrile publicate, s-au identificat câteva abateri deontologice și tehnici de manipulare. Printre acestea:
- Generalizare: „Victoria lui Putin indică sprijinul pentru cursul său de conducere, se crede în Găgăuzia” («Победа Путина говорит о поддержке его курса управления, считают в Гагаузии»). Este o știre preluată integral de pe RIA Novosti, redactată în baza unei declarații a lui Alexandr Suhodolski, deputat neafiliat în Parlamentul R. Moldova, care s-a expus pe marginea rezultatelor alegerilor din Federația Rusă. Pe lângă faptul că este o știre dintr-o singură sursă, GRT, citând RIA Novosti, a generalizat opinia unei persoane asupra întregii regiuni.
- Lipsa dreptului la replică. În știrea cu titlul „Bașcana Evghenia Guțul se pregătește să o acționeze în judecată pe președinta Maia Sandu” (rusă: «Башкан Евгения Гуцул готовит иск против президента Майи Санду»), Guțul a acuzat-o pe șefa statului de defăimare, menționând că „președinta din nou și-a permis atacuri discriminatorii la adresa Găgăuziei, iar declarațiile Maiei Sandu i-au insultat pe toți găgăuzii” („президент вновь позволила себе дискриминационные нападки Гагаузию, а заявления Санду «оскорбляют всех гагаузов»”). Într-o altă știre, deputatul neafiliat Alexandr Suhodolski a acuzat Parlamentul Republicii Moldova și guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) că a adoptat proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada. De asemenea, într-o altă știre, tot Suhodolski a acuzat guvernarea și a criticat cursul european al Republicii Moldova. În aceste cazuri, dreptul la replică al celor acuzați nu a fost asigurat.
- Selectarea tendențioasă a informației. În una dintre știri, GRT a publicat opinia critică a bașcanei pe marginea deciziei Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională privind suspendarea licenței de emisie pentru televiziunea Canal 5 și postul de radio Maestro FM, fără să menționeze motivul acestei decizii.
- Tehnica „salvatorului național” vs. cea a „dușmanului intern/extern”. Pe de o parte, GRT a plasat-o pe Evghenia Guțul și autoritățile regionale într-o lumină pozitivă: „Învățământul este prioritate: bașcana a vizitat gimnaziul V. Topal și grădinița din satul Congaz”, „Evgenia Guțul, despre închiderea Canalului 5: Locuitorii sunt privați de libertatea de exprimare și pluralismul de opinii”, „După ce au făcut apel la autoritățile regionale, sportivii au primit mult așteptatul covor de lupte”. Pe de altă parte, televiziunea au pus autoritățile centrale într-o lumină negativă: Maia Sandu nu vrea să semneze decretul de numire a bașcanei pentru a deveni membră a Guvernului; CA și, prin extensie, Guvernul intimidează jurnaliștii și luptă împotriva libertății de exprimare etc.
Modul în care au fost reflectate anumite evenimente – atât în buletinele informative, cât și în știrile publicate pe site – sugerează tendința GRT să promoveze viziunea potrivit căreia Republica Moldova și UTA Găgăuzia sunt două entități separate. Această abordare reiese din mai multe formulări ale jurnaliștilor, citate incluse sau elemente vizuale utilizate, toate analizate într-un context larg. Este vorba de remarci precum „bursa președintelui republicii găgăuze”, „nu doar în Republica Moldova și Găgăuzia, ci și departe de granițele acestora”, „proslăvesc Găgăuzia noastră” sau bunăoară de bannerul cu mesajul „Găgăuzii nu sunt cetățeni de mâna a doua”.
Concluziile monitorizării
- Peste jumătate din știrile buletinelor TV informative de limbă rusă, dar și din știrile publicate pe platforma online a televiziunii au avut-o drept protagonistă pe bașcana Evghenia Guțul și/sau au reflectat activitatea reprezentanților Comitetului executiv al autonomiei.
- Aproximativ 2/3 din știrile publicate pe site au fost preluate de pe alte platforme media și/sau au fost scrise în baza comunicatelor de presă ale instituțiilor de stat. În toate cazurile, GRT a menționat sursa primară a textelor.
- Sursele citate cel mai des în știrile TV și cele online au fost bașcana Evghenia Guțul; Victor Petrov, adjunctul bașcanei; Nicolai Ormanji, vicepreședintele Adunării Populare; Natalia Cristeva, șefa Direcției Generale de Învățământ din Găgăuzia.
- Conținutul despre evenimentele la nivel național este în mare parte preluat de pe alte platforme media, în timp ce știrile despre evenimentele locale sunt proprii.
- Știrile ce vizează autoritățile centrale (Guvern, Parlament, Președinție) au de cele mai multe ori o tonalitate negativă, în timp ce evenimentele locale și autoritățile regionale sunt puse aproape întotdeauna în lumină pozitivă.
- Printre abaterile deontologice identificate se numără: sugestia, lipsa dreptului la replică, generalizarea, selectarea tendențioasă a faptelor.
- În ceea ce privește tehnicile de manipulare, cel mai des s-a recurs la tehnica „salvatorului național” (cu referire la Evghenia Guțul și reprezentanții administrației regionale) și cea a „dușmanului intern/extern” (atribuită președintei Maia Sandu și/sau reprezentanților autorităților centrale).
Victor Gotișan, cercetător media
Realizarea acestui studiu de caz a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea CJI și nu reflectă în mod necesar viziunea Regatului Unit, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.