Acest studiu de caz reprezintă o analiză a materialelor jurnalistice publicate și/sau difuzate de șase instituții media de la Chișinău și Tiraspol în perioada 20 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023. Au fost monitorizate toate materialele ce s-au referit la modificările Codului Penal, votate de parlamentul de la Chișinău în prima lectură la 22 decembrie 2022, prin care urmează să fie introduse pedepse pentru separatism.
Context
La finele lunii decembrie 2022, un grup de 16 deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), între care și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au înaintat un proiect de lege ce prevede modificări la Codul Penal, prin care urmează a fi introduse pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca „finanțarea separatismului”, „incitarea la separatism”, „complot împotriva Republicii Moldova”, „colectarea și sustragerea informațiilor ce ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării” etc.
Documentul, votat în prima lectură la 22 decembrie cu 57 de voturi din totalul de 101, a fost criticat de reprezentanți ai Tiraspolului și autoritățile de la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat în cadrul briefingului din 29 decembrie că intenția deputaților moldoveni ar „contraveni principiilor de bază ale procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană” și și-a exprimat temerea că inițiativa legislativă „nu va adăuga înțelegere reciprocă între Chișinău și Tiraspol, pe fundalul răcirii dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului și a pauzei în formatul de negocieri 5+2”.
Prezentând proiectul în Parlament, pe 22 decembrie, deputata PAS Olesea Stamate a declarat că unul dintre obiectivele inițiativei legislative este combaterea activităților informaționale subversive. În discursul său, Stamate s-a referit inclusiv la așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană.
La 9 ianuarie 2023, așa-zisul minister de externe de la Tiraspol a publicat un comentariu în care a cerut, între altele, reprezentanților internaționali în formatul de negocieri 5+2 „să împiedice măsurile ostile” ale Republicii Moldova, care ar reprezenta o „amenințare pentru reglementarea pașnică” a conflictului transnistrean. Proiectul de lege urmează să fie votat și în lectură finală.
Pe platforma Comisiei juridice, numiri și imunități au fost organizate, pe 26 ianuarie, consultări publice cu privire la modificările Codului Penal. În cadrul dezbaterilor, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate au declarat că nu există în prezent dosare penale pe spionaj în Republica Moldova. Pentru lectura a doua, Serviciul de Informații și Securitate a propus completarea articolelor ce se referă la trădarea de patrie cu agravante noi, care să incrimineze acțiunile săvârșite de persoane cu funcție sau demnitate publică, potrivit reprezentantului instituției, Radu Frija. În ceea ce privește incriminarea separatismului și structurilor neconstituționale, modificările nu se referă la primăriile, firmele și ONG-urile înregistrate în regiunea transnistreană. Acestea nu vor fi pasibile de pedeapsă, a precizat reprezentantul SIS, infirmând anumite interpretări ale modificărilor legislative propuse, apărute în presă.
Perioada monitorizată: 20 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023
Subiectul studiului: știrile despre proiectul de lege ce prevede pedepse penale pentru separatism
Instituții media în vizor: portalurile de știri ale Dnestr TV, Pervîi Pridnestrovskii, TSV Tiraspol, Moldova 1, Newsmaker, Zona de Securitate
Dnestr TV
Între 20 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023, Dnestr TV a publicat patru materiale ce s-au referit direct la subiectul monitorizat.
Prima știre, din 21 decembrie, intitulată „În Moldova se pregătesc amendamente la Codul Penal ce prevăd pedepse pentru «separatism» și «conspirație împotriva Republicii Moldova»” (orig. „В Молдове готовятся поправки к Уголовному кодексу, предусматривающие наказание за «сепаратизм» и «заговор против РM”), este preluată de pe portalul rusesc EurAsia Daily. După ce s-au trecut în revistă prevederile proiectului de lege, în articol se afirmă că „toți cei care au alte păreri în Moldova, și pe care președinta [n.a. Maia Sandu] nu a ezitat să-i califice drept „grupuri criminale proruse ce se opun integrării europene a Republicii Moldova“, intră automat sub incidența acestor articole. Este important de ărecizat că o declarație a președintei Sandu, vizată direct, lipsește în material. De asemenea, articolul lasă să se înțeleagă (sugestia) că „în mod similar, liderii autonomiei găgăuze, care și–au declarat dreptul la autodeterminare, pot fi trași la răspundere dacă Moldova va intra în UE prin aderarea la România”.
În știrea cu titlul „Deputații Sovietului Suprem al Transnistriei se vor adresa Parlamentului Moldovei” (orig. „Депутаты Верховного Совета Приднестровья обратятся с заявлением к Парламенту Молдовы”), publicată la 28 decembrie, se relatează despre decizia deputaților de la Tiraspol de a cere Parlamentului Republicii Moldova, prin intermediul unei declarații, să nu adopte în lectură finală modificările la Codul Penal. Știrea este construită pe declarația a doi reprezentanți de la Tiraspol: Galina Antiufeeva, vicepreședinta sovietului suprem și soția fostului șef al KGB-ului transnistrean, Vladimir Antiufeev, și așa-numitul ministru de externe al regiunii nerecunoscute, Vitali Ignatiev.
Antiufeeva a accentuat că „deja există multe apeluri ale cetățenilor care sunt îngrijorați de ultimele știri din Republica Moldova vecină. Oamenii sunt neliniștiți de modul în care inițiativele aflate în discuție în parlamentul Republicii Moldova vor afecta viața transnistrenilor”. Ignatiev este citat cu declarația că „partea moldovenească continuă să folosească metode de presiune administrativ-birocratice”. „Vedem temeiuri legale clare pentru distrugerea procesului de negocieri dintre Moldova și PMR”. În știre lipsește poziția autorităților Republicii Moldova (lipsa dreptului la replică și selectarea tendențioasă a surselor).
Știrea din 29 decembrie, intitulată „Ministerul de Externe al Rusiei: Până la rezolvarea conflictului transnistrean, legea privind separatismul nu este justificată” (orig. „МИД России: Пока приднестровский конфликт не решен, закон о сепаратизме не оправдан”) este, de asemenea, preluată integral de pe portalul rusesc EurAsia Daily, cu trimitere la sursă. Materialul este în linii mari realizat echilibrat, fără abateri deontologice, exprimând poziția Federației Ruse la subiect, inclusiv cu trecerea în revistă a reacțiilor de la Chișinău și Tiraspol.
Ultima știre din șirul celor monitorizate pe portalul Dnestr TV în perioada 20 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023 are titlul „«Legea privind separatismul nu va împiedica reglementarea transnistreană». Ce a răspuns Chișinăul Tiraspolului” (orig.«Закон о сепаратизме не помешает приднестровскому урегулированию». Что Кишинев ответил Тирасполю). Reporterii citează din declarațiile oferite de Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova portalului de limba rusă Newsmaker.md și publică integral comentariul așa-numitului minister de externe al regiunii autoproclamate. În linii generale, materialul este echilibrat, cu excepția aliniatului în care sunt citați „experți”, fără a se indica despre ce experți este vorba, potrivit cărora modificările la Codul Penal al Republicii Moldova „ar putea fi îndreptate atât împotriva opoziției locale, cât și împotriva regiunii transnistrene, în special a reprezentanților forțelor de ordine și ai structurilor de stat ale republicii nerecunoscute” (trimitere la surse imposibil de identificat).
Pervîi Pridnestrovskii
Între 20 decembrie 2022 – 10 ianuarie 2023, portalul postului TV Pervîi Pridnestrovskii a publicat șase materiale la tema monitorizată. Chiar în debutul știrii „Închisoare pentru separatism. Moldova modifică Codul Penal” (orig. „Tюрьма за сепаратизм. Молдова меняет уголовный кодекс”), din 23 decembrie, reporterii recurg la o afirmație eronată și anume că modificările „pot afecta toți cetățenii noștri”, adică locuitorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă un fals. De asemenea, în material este citat directorul biroului de studii politice de la Tiraspol „Mediator”, Serghei Șirokov, care afirmă că modificările sunt îndreptate spre „cetățenii transnistreni care dețin și cetățenia Republicii Moldova”. El operează cu următorul exemplu: utilizarea panglicii Sf. Gheorghe, interzisă de autoritățile moldovene, dar afișată în stânga Nistrului mai ales în timpul marșurilor de comemorare din 9 Mai, ar putea fi un pretext de a trage la răspundere cetățeni din regiunea transnistreană a țării. În știre lipsește poziția Chișinăului (lipsa dreptului la replică).
Într-o manieră similară au fost realizate și știrile din 26 și 27 decembrie – „Pedeapsă pentru «separatism»: special pentru Transnistria?” (orig. Статья за «сепаратизм» в Молдове: специально для ПМР?) și „Amendamente penale în Moldova: calea către dictatură?” (orig. „Уголовные поправки в Молдове: путь к диктатуре?”). În primul material este citat Oleg Beliakov, șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control (CUC), care afirmă că autoritățile de la Chișinău „dau dovadă de dictatură” și luptă cu cetățenii care au opinii diferite, sugerând că, dacă vor fi adoptate, noile prevederi ar afecta și liderii UTA Găgăuzia. În cea de-a doua știre sunt citați președintele Consiliului Public „Pentru o patrie liberă”, Igor Tuleanțev, și Andrei Safonov, deputat în sovietul suprem de la Tiraspol, care la fel acuză Chișinăul că ar urmări pedepsirea locuitorilor din stânga Nistrului. Pe lângă lipsa replicii Chișinăului se atestă și selectarea tendențioasă a surselor.
Aceleași tehnici de manipulare sunt utilizate în știrea din 27 decembrie, intitulată „Sovietul suprem – despre amendamentele privind «separatismul»” (orig. Верховный Совет – о поправке «сепаратизм»), în care sunt citați așa-numitul ministru de externe al regiunii nerecunoscute, Vitali Ignatiev, și vicepreședinta sovietului suprem, Galina Antiufeeva, ambii acuzând Chișinăul că ar urmări înrăutățirea relației cu Tiraspolul.
La 29 decembrie, jurnaliștii de la Pervîi Pridnestrovskii au publicat o știre despre „reacția Federației Ruse la intenția Republicii Moldova de a modifica Codul Penal” (orig.В России об уголовных поправках Молдовы), în care este citată purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova. Ea și-a exprimat temerea, în briefingul din aceeași zi, că inițiativa legislativă „nu va adăuga înțelegere reciprocă între Chișinău și Tiraspol, pe fundalul răcirii dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului și a pauzei în formatul de negocieri 5+2”. De asemenea, cu o declarație figurează deputatul rus Konstantin Zatulin, vicepreședinte al Comitetului Dumei de Stat responsabil de CSI. El lasă să se înțeleagă că noile amendamente, odată adoptate, ar putea fi îndreptate și spre funcționarii ruși care „de peste trei decenii colaborează cu liderii din regiunea transnistreană, considerați separatiști”.
Ultima știre din perioada monitorizată se intitulează „Lupta cu «separatiștii» sau Moldova este împotriva negocierilor” (orig. Борьба с «сепаратистами», или Молдова против переговоров) și a fost publicată pe 10 ianuarie 2023. În material este citat doar așa-numitul ministru de externe al regiunii nerecunoscute, Vitali Ignatiev, potrivit căruia Chișinăul urmărește să creeze pârghii pentru distrugerea procesului de negocieri și încalcă înțelegerea potrivit căreia procesul de negocieri va avea loc „pe bază de egalitate şi respect reciproc”. Știrea este realizată dintr-o singură sursă, constatându-se dezechilibrul surselor și lipsa dreptului la replică.
TSV Tiraspol
N.B. Precizăm că pagina postului de televiziune TSV Tiraspol – www.tsv.md nu poate fi accesată, deși anterior redacția își publica materialele pe acest site. Prin urmare, am monitorizat știrile distribuite de instituția media pe pagina de Youtube a televiziunii.
În perioada monitorizată, TSV Tiraspol a publicat cele mai multe știri cu privire la intenția Chișinăului de a introduce modificări la Codul Penal – opt la număr. În cazul fiecărui material, redacția a mizat pe aspectul senzațional al faptelor/evenimentelor. De exemplu, titlul știrii din 22 decembrie este „Chișinăul e gata să pună după gratii transnistrenii” (orig.Кишинёв собирается сажать приднестровцев). Pe lângă faptul că e exagerare, titlul reprezintă, de fapt, un fals, ca și afirmația că „potrivit noii legi, în curând va fi posibilă trimiterea după gratii a oricărui cetățean transnistrean”. Reporterii manipulează inclusiv cu sursele la care fac trimitere și capturile de ecran pe care le inserează în material. Bunăoară, la început se proiectează pe ecran un articol de pe pagina de limbă rusă a Europei Libere (companie media independentă, finanțată de Congresul Statelor Unite). În schimb, câteva secunde mai târziu, pe ecran apare captura a unui alt material, fără trimitere la sursă, în care se afirmă că „dacă noile amendamente vor fi adoptate – și nu există nicio îndoială în acest sens -, atunci autoritățile moldovene vor avea un nou instrument împotriva opoziției și o pârghie legală de a pune presiuni pe Transnistria și UTA Găgăuzia”. La o căutare pe Google am constatat că citatul este dintr-un articol publicat pe portalul de limbă rusă Vedomosti.md.
La 23 decembrie, TSV Tiraspol publică un nou material la temă, intitulat „Închisoare pentru că îți iubești țara” (orig.Тюрьма за то, что любишь свою страну). Chiar din titlu jurnaliștii apelează la amestec dintre fapte și opinii. De asemenea, în material este citată deputata PAS Olesea Stamate, cu declarația că legea are în vedere așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană, însă reporterii continuă cu afirmația că „32 de ani în Moldova toți transnistrenii au fost numiți separatiști, iar acum au decis să-i pedepsească prin Codul Penal” (amestec dintre fapte și opinii). Și aici este citat Serghei Șirokov, care susține că noile modificări ar viza „nu doar liderii regiunii, dar și simplii cetățeni care iubesc și recunosc independența regiunii”. Precizăm că în partea a doua a știrii sunt citați președintele Parlamentului, Igor Grosu, și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, cu o declarație dintr-un interviu oferit pentru Radio Europa Liberă.
De o manieră similară a fost realizată și știrea din 26 decembrie – „În Moldova își doresc un nou conflict?” (orig. В Молдове хотят нового конфликта?). Titlul, pe lângă faptul că apelează la amestec dintre fapte și opinii, mai sugerează că Chișinăul ar urmări escaladarea situației în stânga Nistrului. În material este citat Igor Șornikov, directorul Institutului de Cercetări Sociale și Politice de la Tiraspol, care afirmă că modificările la Codul Penal reprezintă „un amestec în treburile interne ale transnistriei”. Știrea a fost realizată dintr-o singură sursă (dezechilibrul surselor). De asemenea, jurnaliștii afirmă cu trimitere la Șornikov, că doar deținerea cetățeniei regiunii reprezintă un motiv pentru autoritățile de la Chișinău de a învinui locuitorii din stânga Nistrului de separatism (fals). Pe 27 decembrie a fost publicată știrea „Închisoare și amendă pentru dragostea de Transnistria”(orig. Тюрьма и штраф за любовь к Приднестровью). Titlul acesteia reprezintă un amestec dintre fapte și opinii. În material sunt citați Vitali Ignatiev și Galina Antiufeeva, ambii acuzând Chișinăul că ar urmări înrăutățirea relației cu Tiraspolul (selectarea tendențioasă a surselor) și (lipsa dreptului la replică). Pe 9 și 10 ianuarie au fost realizate două materiale („Moldova nu va anula legea privind separatismul”(orig.Молдова не будет отменять закон о сепаратистах) și „Autoritățile Moldovei sunt gata să adopte legea împotriva transnistrenilor”(orig. В Молдове готовы принять закон против приднестровцев). Titlul celui de-al doilea material reprezintă o manipulare. În ambele materiale jurnaliștii promovează același laitmotiv: potențialele modificări la Codul Penal urmăresc pedepsirea locuitorilor din stânga Nistrului și recurg la amestec dintre fapte și opinii.
Moldova 1
Instituțiile media din dreapta Nistrului s-au arătat mai puțin interesate de subiectul modificărilor la Codul Penal. De exemplu, postul public de televiziune Moldova 1 a realizat o singură știre scurtă la temă, pe 21 decembrie, atunci când proiectul de lege a fost aprobat de Guvern: „Amendamentele la codul penal privind trădarea de patrie, spionajul și separatismul au fost aprobate de Guvern”.
Sursele citate în știre sunt prim-ministra Natalia Gavrilița (direct) și deputata PAS Olesea Stamate (indirect). Este de notat faptul că autorii fac trimitere la două surse, dar care exprimă un singur punct de vedere. Din material lipsesc opiniile care să reprezinte și alte păreri pe marginea subiectului.
Newsmaker
În perioada monitorizată, jurnaliștii portalului de limba rusă Newsmaker.md au publicat cinci materiale la tematica vizată. „Tiraspolul a cerut explicații Chișinăului în legătură cu amendamentele privind separatismul” (orig. Тирасполь потребовал разъяснений от Кишинева из-за поправок о сепаратизме) este titlul materialului din 28 decembrie. Textul relatează despre ședința comisiei sovietului suprem de la Tiraspol, la care s-a discutat intenția Chișinăului de a opera modificări în Codul Penal. „În acest sens, autoritățile transnistrene au discutat despre adoptarea măsurilor legislative necesare „«pentru protejarea cetățenilor din Transnistria în contextul ultimelor acțiuni ale Republicii Moldova»”, este citatul așa-numitului ministru de externe al regiunii nerecunoscute, Vitali Ignatiev, utilizat în știre. Jurnaliștii de la Newsmaker scriu că au cerut Parlamentului de la Chișinău să comenteze declarațiile lui Ignatiev, însă la ora publicării materialului răspunsul nu a parvenit. Chiar dacă reporterii precizează acest detaliu, simpla menționare în text că au făcut-o nu înseamnă că au asigurat dreptul la replică. Bunăoară, jurnaliștii puteau să contacteze reprezentanți ai Biroului pentru Reintegrare sau ai Comisiei Unificate de Control.
„Va întreprinde Rusia măsuri din cauza introducerii de către Moldova a pedepsei pentru separatism? Răspunde Zaharova” (orig. Будет ли Россия принимать меры из-за введения Молдовой наказания за сепаратизм? Отвечает Захарова) este titlul materialului din 29 decembrie. Articolul face trimitere la declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, din aceeași zi. Între altele, ea a declarat că decizia ar „încălca principiul egalității părților” în procesul de negocieri, exprimându-și speranța că autoritățile moldovene se vor abține de la un asemenea pas. Zaharova a fost singura sursă citată în articol, pozițiile Chișinăului și Tiraspolului fiind prezentate în informația de context, de la finalul materialului.
Un amplu articol a fost publicat la 30 decembrie – „Conspirație împotriva Moldovei? Ce se află în spatele amendamentelor privind lupta cu separatismul ce au înfuriat Tiraspolul și Moscova” (orig.«Заговор против Молдовы? Что стоит за поправками о борьбе с сепаратизмом, возмутившими Тирасполь и Москву). În acest titlu redacția a recurs la sugestie (conspirație împotriva Moldovei) și un amestec dintre fapte și opinii (au înfuriat Tiraspolul și Moscova). Materialul este unul de analiză, în care sunt prezentate pozițiile Chișinăului, Tiraspolului și Moscovei. De asemenea, sunt trecute în revistă și explicate amendamentele la Codul Penal, inclusiv cu comentarii independente din partea mai multor experți în dosarul transnistrean.
La 9 ianuarie, reporterii de la Newsmaker au publicat alte două materiale la tema monitorizată. „«Legea separatismului nu va afecta negocierile privind reglementarea transnistreană». Care este răspunsul Chișinăului pentru Tiraspol” (orig. «Закон о сепаратизме не помешает приднестровскому урегулированию». Что Кишинев ответил Тирасполю) și „Tiraspolul anunță despre «riscul distrugerii procesului de negocieri». Aceasta este reacția la răspunsul Chișinăului privind pedepsele pentru separatism” (orig. Тирасполь заявил о «риске разрушения переговорного процесса». Такова реакция на ответ Кишинева о наказании за сепаратизм). Articolele prezintă opiniile ambelor părți vizate, inclusiv cu informații despre contextul general al problemei.
Zona de Securitate
În 9 ianuarie 2023, portalul specializat pe tematica reglementării diferendului transnistrean a publicat un amplu material la subiectul monitorizat. Articolul „Separatismul și entitățile neconstituționale ar putea fi scoase în afara legii. Cine sare în apărare” reprezintă o analiză minuțioasă a propunerilor formulate în proiectul de lege ce prevede amendamente la Codul Penal. Și acest titlu s-a recurs la un amestec dintre fapte și opinii (cine sare în apărare). În rest, materialul este echilibrat, cu toate sursele vizate, relatând faptele fără a le interpreta.
CONCLUZII:
- Toate instituțiile media monitorizate au relatat despre modificările la Codul Penal prin care urmează să fie introduse pedepse pentru separatism;
- Instituțiile media din stânga Nistrului (Dnestr TV, Pervîi Pridnestrovskii și TSV Tiraspol) au utilizat subiectul pentru a plasa autoritățile de la Chișinău în lumină negativă, insistând în mai multe articole că modificările la Codul Penal ar putea fi invocate pentru a pedepsi „fiecare transnistrean”. Aceste instituții au recurs la amestec dintre fapte și opinii, sugestii, dezechilibrul surselor sau trimitere la surse imposibil de verificat, precum și la lipsa dreptului la replică. Materialele sunt prezentate unilateral, iar marele perdant al acestei situații este telespectatorul care este lipsit de o abordare corectă și analitică a problematicii.
- Postul public de televiziune Moldova 1 a relatat neutru evenimentul vizat. Totuși, sursele citate de instituția media exprimă o singură opinie.
- O situație similară a fost constatată și la două din știrile realizate de portalul Newsmaker care, la general, a relatat profesionist și echilibrat despre subiect.
Diana Railean
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea educației media în rândul cetățenilor prin conținut media de calitate”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în perioada noiembrie 2022- martie 2023, cu sprijinul Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR). Opiniile exprimate în acest material nu reprezintă neapărat cele ale organizației IWPR sau ale partenerilor săi.