Studiu de caz. Presa de la Chișinău, Tiraspol și Comrat despre criza energetică, gaze și lemne de foc

Poză-simbol. Sursa: Canva

Acest studiu de caz reprezintă o analiză a materialelor jurnalistice la subiectul energetic, publicate și/sau difuzate de 9 instituții media de la Chișinău, Tiraspol și Comrat în perioada 5-13 septembrie 2022. Monitorizarea a avut în vizor aspecte care țin direct sau indirect de aprovizionarea cu gaze și energie electrică; diversificarea resurselor energetice; tarifele la gazele naturale și la energia electrică; plafonarea prețurilor; campanii de informare și sensibilizare; aprovizionarea populației cu lemne de foc.

Pervîi Pridnestrovskii

În perioada 5-13 septembrie, portalul Pervîi Pridnestrovskii a publicat 4 materiale (3 știri și un reportaj) la tematica energetică sau care s-au referit tangențial la subiectul monitorizat. 

Prima știre, din 5 septembrie, cu titlul „Gazul în Moldova se poate scumpi până la 29 de lei” (orig, „Газ в Молдове может подорожать до 29 леев”), a informat despre faptul că prețul gazelor „la vecinii noștri” ar putea ajunge la 29 de lei în iarna acestui an, acum „un metru cub de gaze la vecini este de 23 de lei. Un an în urmă era puțin peste 4 lei”, sugerându-se (sugestia) că noua guvernare – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – este vinovată pentru această scumpire, dar și pentru situația complicată din țară. Ulterior, știrea a continuat cu câteva imagini video despre acțiunile unui grup de oameni care au organizat un protest în fața Guvernului, cerând demisia Executivului. Urmează declarația lui Vlad Batrîncea, deputat și membru al Partidului Socialiștilor (PSRM), care critică guvernarea și menționează despre „lipsa totală a guvernării de a ajuta în vreun fel oamenii”. Știrea se termină cu „opinia” jurnalistului: „Totuși, vecinii se gândesc la iarnă și la faptul cum pot găsi lemne de foc. Cei care nu pot face rost de lemne, fac tizic, așa cum, de exemplu, fac oamenii din UTA Găgăuzia. Zilele trecute, găgăuzii au întrebat-o pe Maia Sandu, care a venit într-o vizită la Comrat, cum e să supraviețuiești frigului când facturile pentru serviciile comunale arată sume astronomice”. Declarația șefei statului, vizată direct, lipsește (lipsa dreptului la replică). 

Al doilea material, cu titlul Despre gaze, românizare, fermieri: Maia Sandu în Găgăuzia” (orig., „О газе, румынизации, аграриях: Майя Санду в Гагаузии”), s-a referit la vizita din 2 septembrie a Maiei Sandu la Comrat. Reportajul a reflectat tendențios și dintr-o singură perspectivă evenimentele de la întrevederea președintei cu deputații Adunării Populare a Găgăuziei. Jurnaliștii au scos în prim-plan declarațiile critice ale deputaților găgăuzi, exprimate în cadrul ședinței. Totodată, sursa a accentuat că „UTA Găgăuzia solicită ajutor Rusiei. I-au scris premierului Mișustin… între timp, în UTA Găgăzia sunt organizate proteste… Oamenii nu sunt mulțumiți de prețurile la serviciile comunale. Devine din ce în ce mai rău” (amestec al faptelor cu opiniile), iar neînțelegerile dintre Găgăuzia și Republica Moldova se iscă din cauza că cele două părți „vorbesc în limbi diferite, în sens direct și indirect. În UTA Găgăuzia – limba rusă, găgăuză și moldovenească. În Republica Moldova – limba română”. Ulterior, redacția a apelat la ironie, menționând că „președintei Republicii Moldova i-au fost adresate multe întrebări. Sandu le-a notat pe toate. Chiar și pixul i s-a stricat de la atâta scris. A fost nevoie să caute în geanta sa un alt pix. După o pauză de căutare, întrebările au continuat”. Pervîi Pridnestrovskii a recurs la o tehnică de manipulare prin care a pus pe repede înainte imaginile video, punând-o astfel într-o lumină negativă pe președinta Sandu. Apoi, site-ul a abordat problemele din agricultură: „…seceta, recolta slabă. Dar, asta e doar jumătate de problemă. Înainte, fructele și legumele erau exportate în Rusia. Însă, acum câteva luni, Rusia a instituit embargo la exportul acestora. Agricultorii sunt în pierdere. Președinta Sandu spune că trebuie să cautăm piețe alternative” (amestecul faptelor cu opiniile și schimbarea accentelor – nu Rusia este vinovată pentru impunerea embargoului, ci Republica Moldova pentru că și-a ales o altă guvernare și un nou vector de dezvoltare). Reportajul s-a încheiat cu o concluzie a jurnalistului: „Două ore de discuții fără niciun rezultat”.

Al treilea material, din 7 septembrie, „Lampa și burjuica: iarna în Găgăuzia” «Лампадка и буржуйка»: зима в Гагаузии, preia aceeași tematică – „discuțiile în contradictoriu dintre Maia Sandu și deputații Adunării Populare a Găgăuziei”. Sunt reluate acuzațiile la adresa președintei Republicii Moldova (exprimate de Elena Iurcenko, deputată în Adunarea Populară a Găgăuziei) precum că președinta Sandu „refuză să meargă personal la Moscova pentru a negocia un preț mai bun la gaze”. Maia Sandu este lipsită de dreptul la replică. De asemenea, pe finalul materialului a fost menționată inițiativa Guvernului Republicii Moldova de a lansa website-ul www.lemne.md, unde va fi publicată informația despre procedura de cumpărare a lemnelor de foc. 

În al patrulea material, „Care sunt stocurile de lemne de foc în Transnistria” („Какие запасы дров в Приднестровье”), instituția media a contrapus (tehnica sugestiei), pe de o parte, situația din regiunea transnistreană în privința lemnelor de foc, unde acestea sunt din abundență și se vor oferi fiecărui cetățean, iar pe de altă parte, situația complicată cu care se confruntă cetățenii din partea dreaptă a Nistrului. Astfel, potrivit sursei, „… în Republica Moldova, din cauza creșterii prețului la gaze, se cumpără masiv lemne. Lumea stă în rând pentru a le cumpără. Astăzi a fost lansat website-ul www.lemne.md, însă, adevărul e că, la sate acesta nu poate fi accesat, pentru că nu există Internet” (amestecul faptelor cu opiniile, generalizare și fals).

Novosti Pridnestrovia

Subiectul energetic a fost în mare parte omis de pe agenda agenției oficiale de știri a autorităților autoproclamate ale regiunii transnistrene, Novosti Pridnestrovia. Instituția media a publicat în această perioadă 4 comunicate despre deconectările de energie electrică în câteva localități din stânga Nistrului (exemplu: 1, 2 etc.) și adresarea liderului transnistrean Vadim Krasnoselski cu ocazia Zilei lucrătorului din sistemul de gaze. 

Pe lângă știrile menționate, Novosti Pridnestrovia a publicat la rubrica „Analitica” un articol de opinie, semnat de Vladimir Dmitriev, cu titlul „Guvernarea Republicii Moldova a adus țara la tizic” („Власти Молдовы довели страну до кизяка”). În articol, autorul face trimitere la surse greu de identificat: „Canalele de Telegram moldovenești deja au numit asta [site-ul Lemne.md] drept o încercare de a digitaliza sărăcia energetică. În sate, între timp, oamenii își fac rezerve nu doar de lemne, ci și de tizic – cu acesta din urmă erau încălzite sobele caselor în epoca preindustrială” (orig. „Молдавские телеграм-каналы уже назвали это «попыткой оцифровать энергетическую нищету». В селах Молдовы тем временем заготавливают на зиму не только дрова, но и кизяк – им топили печи сельских домов еще в доиндустриальную эпоху”). Un alt exemplu: „Experții apropiați guvernării numesc Transnistria «un atu» în procesul de negocieri cu Moscova pe tema gazelor” (orig. „Близкие к власти эксперты называют Приднестровье «козырем» на переговорах с Москвой по газу”). Totodată, autorul a recurs la intertitluri tendențioase și false: „Moldova și-a pierdut suveranitatea” (orig. „Молдова потеряла суверенитет”).

Dnestr TV

Televiziunea Dnestr TV a publicat în perioada 5-13 septembrie 5 materiale cu referință la subiectul monitorizat: 4 știri și un reportaj. În prima știre, din 5 septembrie, „Republica Moldova ia în calcul semnarea unui contract de lungă durată cu Azerbaidjan” (orig. „Молдова обдумывает долгосрочный газовый контракт с Азербайджаном”), Dnestr TV a menționat despre declarația ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, potrivit căruia Republica Moldova analizează posibilitatea semnării unui contract de furnizare a gazelor pe termen lung cu Azerbaidjan și, în același timp, se gândește la diversificarea resurselor energetice. În partea a doua a știrii este citat Vadim Ceban, președintele „Moldovagaz”, cu declarații făcute în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Realitatea TV, în care vorbește despre tariful pentru gazele importate din Rusia, formula de calculare a acestui tarif și care poate fi prețul gazelor în luna octombrie pentru consumatorii casnici. 

A doua știre, din 8 septembrie, „Președintele Moldovagaz va pleca la Moscova pentru negocieri cu Gazprom” (orig. Глава Молдовагаз отправится в Москву для переговоров с Газпромом”) menționează despre vizita lui Vadim Ceban la Moscova, planificată pentru săptămâna care urmează, pentru a se întâlni cu reprezentanții companiei Gazprom și să negocieze posibilitatea revizuirii contractului de vânzare a gazelor pentru Republica Moldova. A treia știre, din 12 septembrie, „Guvernul Republicii Moldova se pregătește pentru deconectarea livrării gazelor: ce măsuri sunt planificate” (orig. Правительство Молдовы готовится к приостановке поставок газа: какие меры планируются), Dnestr TV preia informația publicată de Mold-Street.com și enumeră cele 11 măsuri care vor fi întreprinse dacă va fi sistată aprovizionarea cu gaze naturale, menționate de Andrei Spînu. A patra știre, din 13 septembrie, l-a avut drept sursă tot pe el, care se „îndoiește de continuarea relațiilor cu Gazprom” (orig. „…сомневается в продолжении отношений с „Газпромом”) (amestecul faptelor cu opiniile). Conținutul acestei știri a fost preluat de pe Point.md, cu indicarea sursei principale.

În ultimul material, din 13 septembrie, Dnestr TV compilează declarații și informații din mai multe surse. Instituția o citează pe președinta Maia Sandu, cu intervenții făcute în cadrul unei emisiuni la TV8, în care președinta menționează despre posibilitatea aprovizionării Republicii Moldova cu gaze din România. Potrivit ei, regiunea transnistreană va primi gaz de peste Prut doar dacă va plăti pentru el. Șefa statului se mai referă la relațiile cu Gazprom, noua formulă de stabilire a tarifului pentru gaze și posibilitatea renegocierii contractului cu Rusia. 

Urmează declarația făcută pe Telegram de către Alexei Pușkov, senator rus. Potrivit acestuia, Maia Sandu ar trebui să apeleze la SUA și România pentru gaz în locul Rusiei (din rusă: „Sandu nu poate plăti – să nu cumpere gaz. Să cumpere molecule de libertate lichefiate din SUA sau să ceară gaz din România natală”). Este citat și Vasile Tarlev, care a sugerat în cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova că Republica Moldova ar putea extrage propriul petrol și gaze din regiunea de sud a țării, dar „pur și simplu trebuie să existe un stăpân și e nevoie de investiții”. 

Găgăuzia Radio Televizionu (GRT) 

În perioada 5-13 septembrie, portalul oficial al companiei publice a UTA Găgăuzia a difuzat 8 materiale la tematica energetică. Primele două, din 5 și 6 septembrie, fac parte din rubrica „Cum să supraviețuiești iernii care vine” (orig. „Как пережить зиму”). Jurnaliștii de la GRT au încercat să afle cu ce problemele se confruntă populația în etate din regiune la capitolul asigurării cu căldură. Tot pe 6 septembrie, GRT a difuzat un reportaj – „Realitatea dură” (orig. „Суровая реальность”) – despre cum se pregătesc de iarnă pensionarii și locuitorii de rând ai regiunii. În mare parte, reportajul este echilibrat și fără abateri deontologice. Unicul aspect care ridică semne de întrebare este titlul unei burtiere: „Foamete sau frig: iată întrebarea?” (orig. „Голод или холод: вот в чём вопрос?”), la limita amestecului faptelor cu opiniile

Alte reportaje la tematica monitorizată au fost despre instalarea unei stații de panouri fotovoltaice în satul Dezghingea (7 septembrie); lansarea platformei online Lemne.md de către Guvernul Republicii Moldova și aprovizionarea cu lemne de foc a populației țării (8 septembrie); cum autoritățile locale din Comrat încearcă să rezolve problema lipsei lemnelor de foc pentru populație (9 septembrie); campania lansată de Guvernul țării, care îndeamnă cetățenii să economisească energia și căldura pe timp de iarnă (9 septembrie); ședința de urgență convocată de „Consiliul Bătrânilor al UTA Găgăuzia”, în care aceștia și-au exprimat îngrijorarea în privința problemelor cu care se confruntă populația din regiune, inclusiv cele energetice (12 septembrie). 

În unul din reportaje a fost vizată președinta Maia Sandu, în contextul vizitei sale la Comrat, pe 2 septembrie. Una din surse menționează că „populația UTA Găgăuzia nu a primit răspunsurile necesare de la președintă la întrebările despre cum să se pregătească de iarnă… Toate răspunsurile aveau un caracter formal” (orig. „Население Гагаузии не получило ответов от президента на вопросы по подготовке к зимнему периоду… Все ответы несли чисто формальный характер”). Jurnaliștii GRT aveau misiunea să solicite și să asigure președintei și/sau Președinției dreptul la replică, ceea ce nu s-a întâmplat. 

În majoritatea materialelor produse de GRT s-a putut observa o abordare ușor tendențioasă în modul cum sunt reflectate, pe de o parte, autoritățile centrale – de obicei, într-o lumină ușor negativă – și cele locale, de obicei, într-o lumină pozitivă sau neutră. De exemplu, dacă autoritățile locale „încearcă să rezolve problema lipsei lemnelor de foc pentru populație” (orig. „пытаются решить проблему нехватки дров для населения”), atunci cele naționale ne spun că „în iarna care vine trebuie să facem tot posibilul și să economisim” (orig. „этой зимой мы должны сделать все возможное, чтобы экономить”), mesaj însoțit de un vox-populi în care toți cetățenii intervievați condamnă și critică autoritățile centrale.

Gagauzinfo.md

În perioada 5-13 septembrie, portalul Gagauzinfo.md a publicat 25 de materiale cu referință la subiectul monitorizat. Acestea au abordat aspecte precum provocările ce pot apărea în urma sistărilor de gaze, diversificarea procurărilor de gaze (Azeirbaijan), majorarea tarifului și tariful exagerat, lansarea unui portal online prin intermediul căruia oamenii vor putea cumpăra lemne de foc, cine va avea mai mult de suferit de pe urma scumpirii gazelor și altele. În majoritatea cazurilor, informația a fost preluată din alte surse media.

Una din știri vizează opiniile unui deputat din Duma rusească, care susține că în Rusia prețul la gaze este cu mult mai jos și că „Rusia în iarna care urmează este asigurată cu căldură și energie electrică pentru că are destule rezerve de gaze, în comparație cu Europa” (orig. „Россия зимой гарантированно будет обеспечена теплом и светом, поскольку у нее достаточно запасов газа, в отличие от Европы”). Câteva știri au plasat într-o lumină negativă evenimentele care se întâmplă în Europa sau țările membre ale UE. Exemplu: „În România, pe fonul crizei energetice, prețul pentru lemnele de foc a crescut cu 40%” (orig. „В Румынии на фоне энергетического кризиса цены на дрова выросли на 40%”). Jurnaliștii Gagauzinfo.md încearcă astfel să contrapună Rusia (într-o lumină pozitivă) versus Europa/România (lumină negativă).  

În știrile proprii, una din principalele surse a portalului este deputata Adunării Populare a Găgăuziei, Elena Iurcenko, care critică uneori subtil, alteori direct, guvernarea de la Chișinău și pune în lumină pozitivă guvernarea locală (ex. 1, 2). Astfel, redacția a selectat tendențios sursele

În știrea cu titlul „În Republica Moldova sunt posibile întreruperi parțiale ale energiei electrice până la o deconectare completă” (orig. „В Молдове возможны перебои с электричеством вплоть до полного блэкаута”), portalul menționează inclusiv despre deconectarea energiei electrice în regiunile ucrainene Sumî, Dnepropetrovsk, Odesa, Harkov și Poltava, fără să precizeze cauza care a stat la baza acestor deconectări (estomparea informației): Rusia a atacat centrale electrice, provocând astfel întreruperi la scară largă în întreaga țară. 

În una din știri, secretarul de presă al bașcanei Găgăuziei, Andrei Vedutenco, susține că Irina Vlah a devenit ținta unei campanii de denigrare a autorităților centrale, învinuindu-l direct pe Vladislav Kulminski, fostul vicepremier pentru Reintegrare și ex-consilier prezidențial, pentru orchestrarea acesteia. Nici lui Kulminski și nici autorităților centrale nu li s-a asigurat dreptul la replică. Același fapt este valabil și pentru o altă știre în care Irina Vlah i-a acuzat pe Maia Sandu și PAS de lipsa voinței politice în a negocia la Moscova prețul gazelor: „În ceea ce privește problemele din sectorul energetic și prețurile mari la gaze, Irina Vlah a afirmat în repetate rânduri că autoritățile moldovenești nu au voința politică de a negocia cu partenerii și de a proteja interesele cetățenilor moldoveni” (orig. „Что касается проблем в энергетическом секторе и неподъемных цен на газ, Ирина Влах неоднократно заявляла, что у властей Молдовы нет политической воли, чтобы пойти на переговоры с партнерами и защитить интересы граждан Молдовы”). În același articol, redacția a recurs la amestecul faptelor cu opiniile: „Vorbind despre ședința scandaloasă a Maiei Sandu cu deputații Adunării Populară a Găgăuziei, Vlah a menționat că participanții la discuția cu președintele au fost revoltați de faptul că problema gazelor nu este soluționată” (orig. „Говоря о скандальной встрече Майи Санду с депутатами Народного собрания, Влах отметила, что участников дискуссии с президентом возмутило то, что не решается проблема с газом”)

Nokta.md 

Portalul Nokta.md a publicat 20 de materiale la subiectul monitorizat, reflectând diverse aspecte ale tematicii energetice, începând cu auditul planificat la Moldovagaz și lansarea campaniei naționale pentru consumul responsabil de energie (electrică, termică și combustibil), până la faptul că Guvernul a lansat o linie telefonică unde se pot afla informații despre achiziționarea lemnului pentru foc și posibilitatea ca Republica Moldova să procure gaze de la Azerbaidjan. O bună parte din materiale a fost preluată din alte surse de la Chișinău, iar unele conțin inclusiv date despre contextul general al problemei. 

Știrile Nokta.md au fost complexe și au inclus diverse surse. Redacția a prezentat neutru și obiectiv informația, fără abateri deontologice. De asemenea, redacția a asigurat un conținut divers la subiect: știri, reportaje, materiale de combatere a știrilor false și articole de analiză în care jurnaliștii redacției au încercat să explice de ce prețul gazelor scade în lume. 

Trm.md 

Site-ul Trm.md a publicat 24 de știri la subiectul monitorizat, 4 dintre acestea fiind despre fluctuațiile tarifare ale carburanților, aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Alte articole țin inclusiv de posibilitatea ca Republica Moldova să semneze un acord cu Azerbaidjanul; ce se poate întâmpla dacă Gazprom va sista livrarea gazelor; care ar trebui să fie tariful real al gazelor, cum se stabilește formula de calcul a acestor tarife și când ar putea fi aprobat noul tarif la gazele naturale (toate explicate de Vadim Ceban, președintele Moldovagaz).  

O serie de știri au fost dedicate tematicii lemnelor de foc: unde pot fi cumpărate, de unde se vor importa în cazul în care Republica Moldova își va epuiza stocurile; lansarea de către Guvern a liniei verzi pentru suport informaţional; declarația prim-ministrei Natalia Gavriliţa privind linia verde; extinderea limitei de comercializare a lemnului de foc

Sursele citate de cele mai multe ori – fie direct, fie indirect – au fost oficialitățile, printre care ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu (în 6 știri); Vadim Ceban, președintele Moldovagaz (în 3 știri) și prim-ministra Natalia Gavrilița (în 3 știri). Dacă alte instituții media dintre cele monitorizate au insistat pe aspectele negative ale subiectului, atunci Trm.md a publicat, în mare parte, știri în lumină pozitivă, evitând aspecte sensibile, bunăoară cum i-ar putea afecta pe cetățeni majorarea tarifului la gaze. 

Kp.md

În perioada 5-13 septembrie, portalul Komsomolskaia Pravda a publicat 24 de materiale la subiectul monitorizat, 4 dintre acestea fiind despre fluctuațiile tarifare ale carburanților. Altele țin de aspecte precum lansarea de către Guvern a liniei verzi pentru suport informaţional privind lemnele de foc, posibile negocieri cu Gazprom pentru un nou contract de livrare a gazelor, debutul sezonului de încălzire și primele instituții ce urmează a fi conectate etc. Redacția a insistat pe știri despre creșterea prețului la combustibili, dar și posibila scumpire a gazelor naturale. Aproape fiecare al doilea material publicat de Kp.md conține abateri deontologice, cel mai des fiind vorba despre ironie și amestec dintre fapte și opinii

Ironia a putut fi urmărită în multe din materialele portalului de știri: „Număr de telefon pentru lemne de foc: Acum despre rezervele combustibilului pentru sobele din Republica Moldova poți afla prin intermediul unei linii telefonice «fierbinți»” (orig. „Телефон на дрова: Теперь о запасах топлива для печек в Молдове можно узнать по «горячей» линии”); „Ceban zboară la Moscova să salveze Moldova de iarna friguroasă: Conducerea Moldovagaz merge la negocieri cu Gazprom” (orig. „Чебан летит в Москву спасать Молдову от холодной зимы: Руководство Молдовагаз едет на переговоры с Газпромом”); „Se pare că, în Republica Moldova, în tot acest răstimp am avut prețuri joase și doar din cauza lor crește inflația – după cum spune guvernatorul BNM(orig. „Оказывается, в Молдове все это время были низкие цены: именно из-за них растет инфляция – мнение президента Нацбанка”); „Iar aici o întorsătură: Păcură pentru Termoelectrica din Chișinău ajunge până în decembrie – mai departe, doar cu tizic” (orig. „И тут облом: Мазута на Термоэлектрике в Кишиневе хватит до декабря, дальше – сплошной кизяк”).

De asemenea, au fost identificate numeroase cazuri de amestec al faptelor cu opiniile: „Posibil, [Vadim Ceban, n. a.] ar putea să se înțeleagă pentru un preț mai bun pentru țara noastră sau să îmbunătățească situația în ceea ce privește condițiile de plată și auditul companiei” (orig. „Возможно, ему удастся договориться о более приемлемой цене на газ для нашей страны или улучшить ситуацию по срокам платежей и по аудиту); „Păcat că Moldova nu produce automobile pe tizic: în weekend vom plăti pe combustibili mai puțin cu doar 20 de bani pe litru” (orig. „Эх, и почему не выпускают в Молдове автомобили на кизяке: В выходные тратим на топливо на АЗС всего на 20 бануц меньше за литр”)

Kp.md a recurs și la sugestii precum că situația în Republica Moldova este foarte complicată, chiar mai rea decât în epoca sovietică: „Acesta este un nou record al inflației, din 1999. Adică țara trăiește vremuri ca și cum URSS nu s-a destrămat 30 de ani în urmă, ci acum, recent” (orig. „Это новый инфляционный рекорд с 1999 года. То есть страна сейчас живет в состоянии, будто СССР развалился не 30 лет назад, а совсем недавно”)

În unele materiale, Kp.md a denaturat declarațiile unor oficiali, publicând interpretări proprii ale jurnaliștilor și prezentându-le drept declarații ale surselor: „Președintele Moldovagaz: Gata, s-a terminat cu confortul, în chiloți prin casă nu vom mai umbla – 23 de grade căldură în apartamentele locuitorilor Moldovei în această iarnă nu vor mai fi!” (orig. „Глава Молдовагаз: Все, с комфортом покончено, в трусах не походишь – 23 градусов тепла в квартирах жителей Молдовы зимой уже не будет!”)

În același timp, Kp.md a favorizat autoritățile municipale ale Chișinăului, prezentându-le în lumină pozitivă: „Chișinăul se pregătește de iarnă: Va fi oare cald în apartamente – Primăria rezolvă probleme stringente” (orig. „Кишинев готовится к зиме: Будет ли тепло в столичных квартирах, – мэрия решает насущные вопросы”). Pe de altă parte, autoritățile centrale au fost ironizate și plasate în context negativ: „Parlamentul, Guvernul și Președinția vor fi primele clădiri ce vor beneficia de căldură: guvernarea nu trebuie să înghețe!” (orig. „В парламент, правительство и президентуру Молдовы дадут тепло в числе первых – власть не должна мерзнуть!)

De asemenea, Kp.md a manipulat nu doar prin titlurile tendențioase și ironice, ci și prin intermediul imaginilor, care nu aveau misiunea să informeze, ci să semene panică și/sau să prezente ironic anumite situații: „Dacă ați înghețat legume pentru iarnă, atunci rugați-vă să nu se deconecteze energia electrică” (orig. „Если заморозил на зиму овощи, молись, чтобы не отключили свет”). 

Ziarul Național

Ziarulnational.md a publicat 21 de știri cu referire la tematica monitorizată, două dintre acestea fiind despre majorarea sau micșorarea tarifelor la carburanți și la gaze, în baza deciziilor adoptate de ANRE, iar unul despre creșterea cu 30% a prețului la gaze în Europa. 

Portalul s-a mai referit în materialele sale la aspecte ce țin de noul tarif la gazele naturale expuse de președintele Moldovagaz; plafonarea prețului la gazele naturale în Uniunea Europeană; posibilitatea ca Republica Moldova să cumpere gaze naturale din Azerbaidjan; suportul oferit de UE și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova în domeniul eficienței energetice etc. 

Trei știri au abordat tematica lemnelor de foc pentru iarnă și aprovizionarea populației cu acestea, iar în alte câteva materiale redacția a scos în evidență istoriile de succes ale unor persoane care au apelat și au implementat proiecte ce au drept scop diversificarea surselor energetice. 

Majoritarea știrilor de pe site au fost scrise în baza unei singure surse, iar pentru multe dintre ele principalele surse au fost autoritățile centrale ale țării (prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Andrei Spînu și președintele Moldovagaz, Vadim Ceban). Redacția a mizat pe senzaționalism în multe din titluri: „Seful Moldovagaz AVERTIZEAZĂ…”, „Planul lui Putin de a îngheța coada Europei EȘUIAZĂ…”, „Greșeala FLAGRANTĂ din spatele scumpirilor gazelor, inclusiv în R. Moldova”; „Putin se TEME că UE va plafona prețurile pentru exporturile de petrol și trece la AMENINȚĂRI”. În plus, au fost identificate câteva cazuri când Ziarulnational.md a recurs la amestec al faptelor cu opiniile: „Șeful de la Moldovagaz AVERTIZEAZĂ că Gazprom ar avea tot dreptul să SISTEZE livrarea gazelor de la 1 octombrie. Întâmplător sau nu, anume din octombrie prețul la gaze, conform înțelegerii, ar urma să SCADĂ”; „Planul lui Putin de a îngheța coada Europei EȘUEAZĂ. Prețul gazelor a coborât sub 2 000 de euro mia de metri cubi și continuă să scadă”. Uneori, autorii au făcut trimitere la surse imposibil de verificat: „Unii analiști se așteaptă la menținerea prețurilor ridicate… ”

CONCLUZII:

  • Toate cele 9 instituții media au publicat știri la tematica energetică; 
  • Presa din regiunea transnistreană (mai puțin Dnestr TV) și cea din UTA Găgăuzia (cu excepția Nokta.md) s-a folosit de subiect pentru a ataca și a discredita autoritățile centrale, în timp ce instituția media publică de la Chișinău a încercat să scoată în evidență și să plaseze autoritățile centrale într-o lumină pozitivă;
  • Portalul televiziunii publice naționale (Trm.md) a evitat să reflecte aspectele sensibile ale subiectului monitorizat;
  • Aproape toate instituțiile media monitorizate au comis abateri deontologice (cu excepția Nokta.md și Trm.md). De cele mai dese ori a fost identificat amestecul dintre fapte și opinii, lipsa dreptului la replică, ironia și sugestia;
  • În reflectarea subiectului, unele instituții media au pus accent pe senzaționalism (Ziarulnational.md), altele pe ironie (Kp.md); 
  • Atât presa din regiunea transnistreană, cât și cea din Găgăuzia (cu excepția Nokta.md) au prezentat autoritățile locale într-o lumină pozitivă;
  • A fost sesizată o sincronizare a conținuturilor publicate de unele instituții media de la Comrat și Tiraspol. Spre exemplu, știrile negative la adresa autorităților centrale, publicate de unele portaluri de la Comrat, au fost imediat preluate și dezvoltate de site-urile de la Tiraspol. 

Victor Gotișan