Studiu // O rețea de „editori din umbră” au promovat pe Wikipedia propaganda rusă despre războiul din Ucraina

Foto: Ua.depositphotos.com

Un studiu realizat de două organizații britanice, Institutul pentru Dialog Strategic (ISD) și Centrul pentru Analiza Social Media (CASM), dezvăluie activitățile unui grup de editori din umbră” ai Wikipedia care au corectat informațiile” pentru a promova propaganda Kremlinului despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Raportul comun a fost făcut public pe 17 octombrie.

Wikipedia, un proiect enciclopedic online al cărui conținut este scris în colaborare cu un grup de voluntari, este o sursă cunoscută pentru faptul că oricare articol pe care îl conține poate fi editat de oricine. Acesta fapt nu înseamnă că informațiile de pe site nu sunt protejate. Wikipedia a construit un aparat complex de moderare de-a lungul anilor, iar organizația din spatele site-ului web – Fundația Wikimedia – lucrează constant pentru a-și îmbunătăți procesele și pentru a proteja calitatea informațiilor de pe miile sale de pagini. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că „răufăcători” nu „strecoară ocazional” informații eronate, transmite site-ul Gizmodo.com.

În cadrul cercetării celor două organizații de tip think-tank, experții au analizat activitățile a 86 de editori Wikipedia care au fost concediați de la invazia Ucrainei de către Rusia. Motivul concedierii este o încălcare a codului de etică al portalului de informații. Cercetătorii au concluzionat că foștii angajați ar fi făcut modificări subtile la materialele care au reflectat agresiunea rusă, ar fi încercat să manipuleze informațiile și să le pună într-o lumină cel puțin ușor favorabilă Federației Ruse. Editorii ar fi vrut să arate versiunile Kremlinului despre evenimente cât mai obiectiv posibil și să reducă veridicitatea interpretărilor occidentale, precizează site-ul Unian.net.

Analiştii mai arată că foştii editori de la Wikipedia ar fi adăugat citate ale politicienilor ruşi şi comunicate de presă de la Moscova pentru a întări argumentele „agresorului”. De asemenea, ar fi creat subiecte speciale pentru a distorsiona istoria și ar fi adăugat legături către resursele de propagandă rusă.

„Una dintre amenințările la adresa Wikipedia este utilizarea surselor suspecte sau părtinitoare. Prin urmare, am testat mai întâi abordarea de filtrare a editărilor în funcție de faptul dacă acestea adaugă link-uri către site-uri media afiliate sau sponsorizate de stat”, spune studiul.

În același timp, experții nu îi acuză direct pe foștii redactori că ar fi avut legături cu Kremlinul. Analiştii spun că acum este dificil de stabilit dacă a existat o legătură între angajaţii disponibilizaţi.

La ora publicării știrii pe portalul Mediacritica, nici site-ul Fundației Wikimedia și nici pagina de Facebook a Wikipedia nu aveau făcute publice reacții pe marginea celor invocate în cercetare.