Subiectul unei noi linii avia, pretext pentru manipulare, insinuări și amestec dintre fapte și opinii

Foto: Border.gov.md

Portalul de știri Kp.md a titrat pe 23 august: „Președinta Sandu se implică în organizarea zborurilor la Aeroportul Chișinău – acolo e un haos total: Oamenii o roagă să faciliteze comunicarea aeriană și cu Rusia pentru un milion de migranți moldoveni” (în org. Президент Санду занялась организацией полетов в Кишиневском аэропорту, – там полнейший хаос: Люди просят ее наладить и авиасообщение с Россией для миллиона молдавских мигрантов). Știrea, care pornește de la subiectul eventualei deschideri a unei noi linii avia, a constituit pretext pentru manipulare, interpretare, sugestii, amestec dintre fapte și opinii. Aceste procedee încalcă normele deontologice ale jurnalistului.

În știre, portalul KP.md precizează drept sursă Rusputnikmd. Redacția a deviat de la subiectul ce se referă la discuțiile pe care le-a avut președinta Maia Sandu în vizita sa în Grecia cu premierul elen despre posibilitatea deschiderii unei linii avia Chișinău – Atena. Autorul materialului a recurs la interpretări și manipulare atunci când a scris că probabil, premierul Greciei a fost foarte surprins – nu în fiecare zi vezi cum întreaga conducere a statului lucrează și ca manager al unei companii aeriene”. Asta pentru că astfel de subiecte s-au regăsit și anterior pe agenda discuțiilor bilaterale între șefi de state.  

Autorul știrii recurge și la amestec dintre fapte și opinii, concluzii subiective, fără dovezi și fără analiza circumstanțelor când afirmă că „în această mulțime de «oameni buni», care ocupă poziții bune cu venituri bune, nu există nimeni să se ocupe de dezordinea din aviația civilă a Moldovei, ucisă chiar de ei înșiși”. Totodată, se recurge la tehnica sugestiei atunci când se afirmă că „după ce aeroportul a trecut sub administrarea PAS, majoritatea companiilor aeriene au părăsit Aeroportul din Chișinău”.

Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…)  Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.

Citește și: (Video explainer) Manipularea pe înțelesul tuturor: Etichetarea și sugestia