Sugestii cu privire la Ilan Șor într-un titlu despre extrădarea unui cetățean străin în Israel

Foto: Border.gov.md

Portalul Realitatea.md a publicat pe 13 mai o știre cu titlul Ne «așezăm» pe lângă Israel pentru a-l primi pe Șor? Moldova ajută la extrădarea unui străin, condamnat în Țara Sfântă. Subiectul relatează despre faptul că, cu câteva zile mai devreme, polițiștii de frontieră au asigurat tranzitul pe teritoriul Republicii Moldova a unui cetățean străin, condamnat pentru 20 de ani de pușcărie, cu scopul extrădării acestuia statului Israel”. Titlul face însă o legătură nejustificată cu Ilan Șor. 

Știrea publicată pe portalul Realitatea.md se bazează pe comunicatul de presă al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova. Titlul conține însă o sugestie – tehnică de manipulare prin care jurnaliștii strecoară oamenilor în minte anumite idei, păreri, deducții, pe care în mod normal nu le-ar avea fără aceste intervenții.

În cazul vizat, formularea „Ne «așezăm» pe lângă Israel pentru a-l primi pe Șor?” ar vrea să sugereze cu privire la aflarea liderului Partidului Șor, Ilan Șor, în Israel, în timp ce pe teritoriul Republicii Moldova el are statut de condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul privind frauda bancară. Remarca din titlu nu are nicio legătură cu subiectul propriu-zis al știrii.

Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese. (…) Vom căuta să fim cât mai laconici şi mai neutri, fără a apela la calificative subiective”.

Urmăriți și: (Video explainer) Manipularea pe înțelesul tuturor: Etichetarea și sugestia