Teatrul ca formă de educație media: „Informațiile aduse copiilor prin spectacol sunt mai bine percepute decât un monolog spus chiar de cei mai buni experți”

Foto: Cji.md

Dincolo de băncile școlii, educația media poate fi învățată și prin intermediul teatrului. Din anul 2022, pe scena Teatrului „Guguță” din Chișinău se joacă spectacolul PikPok.online@guguță, o inițiativă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) în colaborare cu actorii instituției teatreale. „Acest spectacol, cu mesajul lui, este important nu doar pentru sursele media, or informații și declarații greșite, mincinoase, manipulative apar nu doar acolo”, susține directoarea teatrului, Gabriela Lungu.

Spectacolul PikPok.online@guguță face parte din repertoriul teatrului municipal din noiembrie 2022 și este o premieră pentru spațiul mediatic din Republica Moldova. Piesa este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia, fiind destinată copiilor de la grădinițe și elevilor de la treapta primară. Jucată atât în limba română, cât și în limba rusă, reprezentanția îi ajută să înțeleagă cum funcționează mediul online și îi îndeamnă să analizeze ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale. Spectacolul este disponibil spre vizionare și în format video.

„Teatrul a fost, este și va rămâne sursa sigură de revelație, meditație, creație și educație pentru o societate sănătoasă. Teatrul pentru copii se poziționează pe primul loc în această misiune, or copiii rămân a fi prioritatea și viitorul unei țări. Trăim într-o perioadă a schimbărilor și reformelor în toate domeniile. Tehnologiile ocupă astăzi un teren destul de impunător, dar fiziologia omului nu a schimbat-o nimeni. Uneori, copiii noștri nu reușesc să se descurce cu tumultul de cerințe și informații care cad peste ei. Părinții nu reușesc să facă față, de multe ori, fiind implicați în activitățile lor și aici încercăm să venim în ajutor noi – grădinița, școala și teatrul”, a explicat, pentru Mediacritica, Gabriela Lungu, directoarea Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”.

Potrivit ei, „orice informație, adusă copiilor prin intermediul spectacolului este mult mai ușor și mai bine percepută decât un monolog spus chiar de cei mai buni experți”.

O PREMIERĂ PENTRU MULȚI COPII

Pe lângă cele de pe scena din Chișinău, Teatrul „Guguță” a susținut anul trecut 19 reprezentații ale spectacolului în zece raioane din țară, inclusiv Râșcani, Anenii Noi, Orhei, Comrat, Căușeni, Edineț, Bălți, Soroca și Basarabeasca. Peste 1.850 de micuți de grădiniță și elevi ai claselor primare de la instituțiile cu predare în limba rusă din țară au avut oportunitatea să le urmărească. Proiectul continuă să crească, având potențialul să influențeze pozitiv educația digitală a celor mici.

„Acest spectacol are un scop nobil – de a-i face pe copii să conștientizeze riscurile la care se expun în mediul online într-un mod atractiv pentru ei”, afirmă Victoria Tataru, coordonatoare de programe la CJI. Piesa se concentrează pe probleme actuale precum dezinformarea, manipularea și securitatea personală online, transformând aceste subiecte complexe într-o experiență accesibilă pentru cei mici.

„Este o încercare de a-i învăța lucruri utile prin intermediul teatrului, de a le transmite informații prețioase despre știri false, manipulare, dezinformare, securitatea personală, alte probleme complicate cu care se confruntă astăzi. Din discuțiile pe care le-am avut cu mai mulți spectatori din diferite localități am aflat că subiectul piesei este de mare actualitate pentru ei, întrucât îi face să fie mai atenți față de conținutul expus online. Un alt beneficiu al colaborării Centrului pentru Jurnalism Independent și Teatrului Municipal de Păpuși «Guguță» este că spectacolul PikPok.online@guguță a fost o premieră pentru mulți copii care nu au avut niciodată în viață ocazia să meargă la un teatru de păpuși. Fiind gratuit, alături de copii am surprins și părinți în sală, or asemenea evenimente culturale sunt extrem de rare la nivel local”, a explicat Victoria Tataru.

Directoarea Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” spune că acest proiect „a venit ca o mănușă în repertoriul teatrului: temă actuală, mesaj clar, emoție vie”.

„Acest spectacol, cu mesajul lui, este important nu doar pentru sursele media, or informații și declarații greșite, mincinoase, manipulative apar nu doar acolo. În familii copiii sunt educați în dragoste, respect, adevăr și sinceritate, dar societatea, din păcate, le oferă de multe ori inversul. Orice proiect inițiat e bine sa fie realizat nu doar de dragul bifei, ci să-și atingă scopul și, cel mai important, să aibă continuitate. Satisfacția actorilor este la sfârșitul spectacolului, dar nu este vorba de aplauze, ci despre discuțiile și analizele făcute cu spectatorii legat de ce au privit. Împreună cu ei descoperim adevărul și falsul din piesă și tot cu ei căutăm soluțiile pentru a nu cădea în plasa neadevărului. Ne bucură nespus de mult când spectacolul este solicitat nu doar o singură dată, dovadă că impactul și mesajul își atinge ținta”, a menționat Gabriela Lungu, directoarea Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”.

Spectacolul nu doar distrează, ci învață lecții esențiale. „Copiii din capitală sunt favorizați în multe privințe, în timp ce cei din localitățile mai mici rămân adeseori uitați. Am vrea să avem parte de cât mai multe momente plăcute ca acestea”, spune Nelea Sarova, directoare adjunctă pe educație la Liceul Teoretic „Nicolae Gogol” din Basarabeasca.

„Elevii noștri și-au fortificat cunoștințele despre securitatea pe Internet”, afirmă Dorina Marișcoi, directoare adjunctă la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din Soroca. „În era digitală, există numeroase provocări legate de rețelele sociale și internet. Noi discutăm frecvent la școală despre aceste subiecte, dar actorii le-au oferit o lecție memorabilă”, a precizat ea.

În același timp, Ana Petrova, învățătoare la Liceul Teoretic „Vladimir Maiakovski” din Bălți, atrage atenția asupra influenței trendurilor online asupra copiilor: „Vizionând așa gen de spectacole, analizând cu copiii în clasă comportamentul personajelor, subiectul spectacolului (și părinții – discutând acasă, explicându-le anumite lucruri), copiii vor înțelege că noi suntem cei care trebuie să facem lumea mai bună, nu viața virtuală trebuie să ne facă pe noi să fim mai buni sau mai răi”.

Planul interministerial de alfabetizare informațională și media, despre care Mediacritica a mai scris anterior, prevede, între altele, desfășurarea unei caravane a spectacolului PikPok.online@guguță în limbile română și rusă în instituțiile preșcolare, școlare și centrele culturale din țară pe parcursul anilor 2024-2026.

CONTEXT

În mai 2023, cu sprijinul International Media Support (IMS), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a prezentat proiectul Programului Național de Alfabetizare informațională și media (AIM), ce propunea o foaie de parcurs de acțiuni prioritare pe care ar fi trebuit să și le asume statul Republica Moldova în domeniului AIM și digital. Proiectul de document a fost elaborat în conformitate cu angajamentele internaționale ale Republicii Moldova și documentele de politici strategice naționale în domeniul educației și a securității informaționale.

În urma discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, s-a propus restructurarea acestui program într-un plan interministerial sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării și a Ministerului Culturii, precum și cu sprijinul partenerilor de implementare din cadrul instituțiilor de stat relevante, dar și al organizațiilor din societatea civilă. Resursele financiare pentru implementarea acestui plan vor fi alocate din bugetul de stat și sursele externe de finanțare.

Materialul este publicat în cadrul campaniei de promovare a Planului interministerial de integrare a acțiunilor de alfabetizare informațională și media, desfășurată în cadrul proiectului „Reacționăm, expunem și acționăm împotriva dezinformării” (READ), implementat în comun de International Media Support (IMS) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu susținerea financiară a Uniunii Europene.

Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.