TV Găgăuzia și ATV, amendate. În premieră, CA aplică sancțiuni pentru dezinformare

Sursa foto: Consiliuaudiovizual.md

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în ședința din 26 aprilie, posturile TV Găgăuzia și ATV pentru admiterea dezinformării și incitarea la ură în emisiunile lor. Amenzile, în valoare de 60.000 de lei și, respectiv, 40.000 de lei, au fost aplicate în urma unei monitorizări ce a evidențiat numeroase încălcări ale normelor de conduită și ale legislației audiovizuale, potrivit autorității din audiovizual. 

Într-un comunicat de presă, CA afirmă că, în urma analizei conținuturilor, s-a atestat că serviciul media public regional de televiziune TV Găgăuzia și postul privat ATV „au pus la dispoziție o platformă prin care persoane publice, formatori de opinie și activiști civici au exprimat opinii și au transmis mesaje cu elemente de discriminare, incitare la ură, cultivarea extremismului, dezbinarea societății și dezinformare”. 

Potrivit inițiatoarei controlului, vicepreședinta CA, Aneta Gonța, „raportul argumentează, prin metodologia care evaluează cazurile de dezinformare, că materialele difuzate în acea săptămână au corespuns definiției de dezinformare din Codul Serviciilor Media Audiovizuale”. 

„Este vorba despre caracterul fals sau înșelător al informației, faptul că aceste informații au fost distribuite cu intenție, având în vedere că s-a știut că este un eveniment și ce se va întâmpla acolo, cu atât mai mare era responsabilitatea furnizorului să protejeze publicul de astfel de mesaje. Al treilea element al dezinformării este că aduc atingere securității naționale, ori toate narațiunile prezente în acest raport aduc atingere securității naționale prin faptul cum au fost prezentate”, a subliniat Aneta Gonța. 

În cadrul ședinței din 15 septembrie 2023, CA a aprobat un document cu norme metodologice ce vizează constatarea și evaluarea cazurilor de dezinformare. Documentul nu constituie un act normativ și este destinat doar aparatului CA. 

În prezent, legislația prevede amenzi ce variază între 40.000 și 100.000 de lei pentru furnizorii de servicii media care difuzează conținuturi calificate drept dezinformare, precum și posibilitatea suspendării licenței de emisie pe o perioadă de cel mult 7 zile, cu condiția aplicării anterioare a amenzilor, în mod gradual. 

Într-un studiu de caz, publicat pe Mediacritica, s-a constatat că pe parcursul ultimelor luni, postul public regional de televiziune din UTA Găgăuzia – Gagauziya Radio Televizionu (GRT) – a fost subiectul mai multor critici din partea comunității media, motivul fiind derapajele deontologice, dar și un șir de evenimente interne. Printre abaterile deontologice identificate se numără: sugestia, lipsa dreptului la replică, generalizarea, selectarea tendențioasă a faptelor. În ceea ce privește tehnicile de manipulare, cel mai des s-a recurs la tehnica „salvatorului național” (cu referire la Evghenia Guțul și reprezentanții administrației regionale) și cea a „dușmanului intern/extern” (atribuită președintei Maia Sandu și/sau reprezentanților autorităților centrale).