„Ucigaș” în loc de „suspect”. Încălcări ale prezumției nevinovăției, într-un reportaj despre un accident rutier

Foto: Tv8.md

Accidentele rutiere din ultimele luni, care s-au soldat cu moartea unor minori, au continuat să fie subiecte pe larg relatate în media și discutate pe rețelele sociale. Calificativul de „ucigaș”, atribuit suspectului în unul dintre aceste cazuri când a murit un copil de zece ani, a fost folosit bunăoară de reporterul TV8, fapt ce constituie o încălcare a normelor deontologice.

Într-un reportaj video, publicat pe site-ul postului de televiziune TV8 pe data de 8 aprilie, cu titlul Tragedii pe drumurile Moldovei. Strigătul disperat al unei mame: „Vreau să fie ultimul copil ucis atât de crud”, autorul materialului recurge la calificativul „ucigaș” în raport cu șoferul care a provocat accidentul din 24 decembrie 2022, soldat cu decesul unui minor de zece ani. Acest fapt constituie o neglijare a normelor deontologice care spun că  orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive şi irevocabile împotriva sa.

„Mama lui Dănuț este îngrijorată că ucigașul copilului său ar putea scăpa cu o pedeapsă prea blândă”, spune reporterul. Fraza este urmată și de declarația mamei copilului, care afirmă că „Ucigașul este în libertate…”. Această declarație este reluată și la finalul reportajului.

Cu privire la prezumția nevinovăției, Ghidulul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă:Orice persoană este considerată nevinovată până la pronunţarea în justiţie a vinovăţiei printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. În text vom evita formulări care ar indica cu certitudine că suspectatul a săvârşit crima respectivă. Vom prefera formulări relative de genul «este bănuit că ar fi intrat, ar fi furat, ar fi violat, ar fi lovit, ar fi omorât…». Vom evita sa utilizăm pentru persoana suspectată orice fel de calificative de genul criminal, ucigaş, violator, hoţ, escroc ş.a.”. Codul deontologic al jurnalistului, la fel, prevede căjurnalistul respectă prezumția de nevinovăție şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive şi irevocabile împotriva sa”.