Conținutul terorist de pe platformele online va trebui eliminat în decurs de o oră în Uniunea Europeană, în contextul intrării în vigoare, în această săptămână, a unor prevederi privind prevenirea difuzării de conținut terorist online, votate încă în 2021, anunță Politico.eu.
Potrivit sursei, prezenta lege a Uniunii Europene vizează nu doar platformele sociale, ci și serviciile de cloud, de muzică sau livestream. De asemenea, promovarea grupărilor teroriste și a instrucțiunilor despre cum să comite un atac vor fi interzise în mediul online.
Astfel, autoritățile statelor membre (de la poliție, până la ministerele de Interne), dar și Europol pot trimite cereri către companii pentru a șterge postări considerate a fi teroriste.
„Pentru a fi calificată drept «teroristă», o postare trebuie să conțină incitare la violență, glorificarea atacurilor teroriste, promovarea grupărilor teroriste sau instrucțiuni cu privire la modul de comitere a unui atac. Potrivit legislației, platformele digitale vor avea la dispoziție o oră pentru a se conforma normelor legislative și să elimine aceste postări ilegale, iar utilizatorii ale căror postări ajung să fie eliminate vor avea dreptul să conteste această mișcare”, se arată în material.
În cazul în care companiile nu reușesc să elimine conținutul considerat terorist, acestea pot fi sancționate cu o amendă de până la 4% din veniturile globale.
Regulamentul UE privind conținutul terorist urmărește să oprească propaganda teroristă pe rețelele de socializare și live-urile făcute de teroriști atunci când comit atacuri.
Federația Europeană a Jurnaliștilor a atras atenția că această lege trebuie perfecționată pentru că, în actuala formă, libera exprimare sau libertatea presei ar putea fi afectate. Anterior, Federația a solicitat Uniunii Europene ca mass-media și jurnaliștii să fie scutiți de această prevedere întrucât îngrădește libertatea de exprimare.