Un nou raport de monitorizare a știrilor și emisiunilor Moldova 1: partide prezentate echilibrat și surse diverse, dar dezechilibru de gen și lipsa sursei pe imaginile video preluate

În perioada 2 – 8 decembrie 2024, postul Moldova 1 a reflectat în mare parte neutru informațiile prezentate în buletinele informative principale ale zilei și în emisiunile analitice. Mai mult, se constată progrese în ceea ce privește diversificarea surselor, prezentarea echilibrată a partidelor de guvernare și din opoziție, precum și prioritizarea temelor sociale. Pe de altă parte, a fost identificată o reprezentare disproporționată a femeilor și bărbaților în știri și emisiuni, iar câteva abateri deontologice persistă. Concluziile se conțin într-un nou raport de monitorizare a televiziunii publice, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent pe 18 decembrie.

Raportul arată că temele abordate de Moldova 1 în buletinele informative principale și emisiunile analizate au vizat, în principal, evenimente internaționale precum alegerile prezidențiale și parlamentare din România, războiul din Ucraina și protestele din Georgia, dar și probleme de ordin social, în special cele din sectorul energetic și criza gazelor. Aceste subiecte au ocupat o pondere semnificativă, de aproape 40%, „semnalând un posibil început al «depolitizării» știrilor televiziunii publice și o prioritizare a interesului public”, așa cum observă autorul cercetării. 

Un alt aspect pozitiv evidențiat de monitorizare este diversificarea surselor și reducerea semnificativă a frecvenței citării sau menționării autorităților publice centrale și locale, comparativ cu perioadele anterioare. De această dată se observă o mai mare predilecție pentru cetățeni, antreprenori, experți, persoane cu nevoi speciale, profesori, scriitori, artiști și oficialități străine. Autorul a observat și o îmbunătățire notabilă în diversificarea surselor politice comparativ cu monitorizările din anii precedenți. 

La capitolul echilibrului politic, Moldova 1 a înregistrat progrese notabile. Anterior, PAS și reprezentanții acestui partid se bucurau de o ușoară favorizare, evidențiată printr-o citare sau menționare mai frecventă și o plasare în lumină ușor pozitivă în știri, în timp ce partidele parlamentare de opoziție erau dezavantajate prin menționări și citări directe reduse. Monitorizarea actuală relevă o schimbare în acest sens: atât partidul de guvernare, cât și opoziția parlamentară au beneficiat de o reprezentare echilibrată și obiectivă. Cu toate acestea, partidele politice extraparlamentare continuă să fie absente din buletinele de știri.

În ceea ce privește echilibrul de gen, datele arată o subreprezentare a femeilor în conținutul difuzat. Din cele 252 de surse citate direct în buletinele informative, 147 au fost bărbați și 105 femei, în timp ce în cadrul emisiunilor analitice, dintre cei 24 de invitați, doar șapte au fost femei. Dezechilibrul de gen rămâne, astfel, o provocare care necesită o abordare mai echilibrată din partea redacției Moldova 1.

În plus, chiar dacă s-a remarcat o anumită îmbunătățire a calității conținutului jurnalistic, câteva abateri deontologice persistă, cea mai frecventă fiind neindicarea sursei pe imaginile video preluate. În toate buletinele informative din perioada monitorizată, știrile externe (alegerile din România, războiul din Ucraina, protestele din Georgia etc.) au fost ilustrate cu imagini preluate de pe alte platforme, fără indicarea sursei acestora. De altfel, compania Teleradio-Moldova a fost sancționată anterior de Consiliul Audiovizualului pentru difuzarea subiectelor fără a indica sursa de proveniență a înregistrărilor. TRM s-a plâns în instanță, dar a pierdut cazul inclusiv la Curtea Supremă de Justiție.

Raportul lansat de CJI include și mai multe recomandări. Între altele, echipa editorială a televiziunii publice trebuie să pună în prim-plan informarea corectă, verificată și echidistantă a cetățenilor, fără favorizarea sau defavorizarea unor persoane, instituții sau partide politice. În același timp, este necesară o atenție sporită pentru reducerea dezechilibrului de gen și îmbunătățirea reflectării pluralismului politic în conținutul difuzat.