Un grup de apărătoare ale drepturilor femeilor și Coaliția Națională „Viață fără Violență” au sesizat Uniunea Avocaților, Consiliul pentru Egalitate, Avocatul Poporului și alte instituții pentru discurs de ură, blamare, sexism în cadrul unui podcast difuzat pe YouTube cu participarea unei avocate din Republica Moldova. Contactați de Mediacritica, moderatorul și invitata ediției vizate au declarat că se abțin de la comentarii.
Subiectul plângerii vizează o ediție a podcastului „Nota Doi”, realizat de Vadim Cușnir, care a avut-o drept invitată pe avocata Ludmila Goncearenco. În cadrul discuției, ea a spus, între altele, că „nu se încalcă niciun drept atunci când femeia este bătută. Ea de ce stă?”.
Activista pentru drepturile femeilor Alina Cebotari, directoare a asociației „Femei pentru Femei” și membră a consiliului de administrație a Coaliției Naționale „Viață fără Violență”, a explicat pentru Mediacritica motivele care au stat la baza sesizărilor.
„Am decis să sesizăm Uniunea Avocaților și Consiliul pentru Egalitate pentru că este inacceptabil ca o avocată să blameze victimele, să susțină că femeile nu sunt discriminate atunci când sunt bătute și că responsabilitatea le aparține. Violența împotriva femeilor este o formă gravă de încălcare a drepturilor omului, iar la noi în țară femeile continuă să nu denunțe astfel de cazuri pentru că, inclusiv, nu au încredere in sistemul de justiție. Pentru multe femei, inclusiv supravețuitoare ale violenței, avocata putea fi percepută ca vocea sistemului care ar trebui să respecte demnitatea umană și drepturile omului, astfel spusele dumneai pot avea un impact negativ de descurajare a femeilor să denunțe, să nu mai tolereze violența și să ceară ajutor. Asta în contextul în care 73% dintre femeile Moldovei au trecut cel puțin printr-o formă de violență”, susține Alina Cebotari.
În același timp, plângerea depusă la Consiliul pentru Egalitate vizează și autorul podcastului, care, în opinia semnatarilor plângerii, „poartă o responsabilitate pentru ceea ce promovează pe platforma sa, luând în considerare că cele spuse nu au avut loc la o cafea cu o prietenă, ci la un podcast care generează zeci de mii de vizualizări”. „Libertatea de exprimare nu poate justifica discursul de ură și discursul sexist. Într-o democrație, libertatea unui om se termină acolo unde sunt încălcate drepturile altor oameni și, în acest caz, este vorba despre dreptul femeilor la demnitate, la o viață fără violență. Considerăm că autoritățile trebuie să intervină, să condamne și să sancționeze discursul de ură pentru hype, în special atunci când acesta se repetă în mod intenționat. Exact așa cum fac și cu mass-media tradițională. Istoria ne poate oferi multe lecții despre periculozitatea discursului de ură, iar impunitatea contribuie la perpetuarea discursului sexist”, a mai precizat Alina Cebotari pentru Mediacritica.
La ora publicării acestui material, podcastul nu mai era disponibil pe Youtube.
Contactată de Mediacritica, avocata Ludmila Goncearenco a declarat că va reveni cu o declarație, fără a preciza când mai exact, dar „pe moment mă abțin de la comentarii”. „Mă abțin în totalitate de la orice comentariu”, a fost și reacția lui Vadim Cușnir.
Amintim că femeile care se confruntă cu violență pot apela la 112 (Poliție) sau la Telefonul de Încredere 0 8008 8008 (gratuit, confidențial, 24/24).