Regina Elisabeta a II-a, în centrul multor știri false, inclusiv legate de moartea ei

Sursa foto: Samir Hussein / Getty Images

La aproape fiecare eveniment major, pe rețelele sociale ajung să fie distribuite rapid informații false ce au drept scop să inducă în eroare utilizatorii de Internet. Unul discutat pe larg zilele acestea, moartea Reginei Elisabeta a II-a, nu a făcut excepție.

Data morții reginei, prezisă din timp?

Mai multe mesaje distribuite în special pe Twitter sugerează că persoane înzestrate cu „al șaselea simț” au putut prezice înaintea tuturor data la care urma să moară regina. Un internaut, de exemplu, a văzut cum unul dintre mesajele sale mai vechi a fost acum redistribuit în masă. Mesajul acestuia anunța decesul suveranei britanice:  „Regina Marii Britanii va muri pe 8 septembrie, văd această dată planând deasupra ei, continuați să nu credeți în voodoo, dar veți vedea”. Este de altfel o „predicție” care datează din 24 august 2021, transmite site-ul francez Tf1info.fr.

Sursa foto: tf1info.fr

Cum se explică o asemenea anticipare? Printr-o manevră destul de simplă și discretă, potrivit sursei: este într-adevăr ușor să-ți creezi un cont pe Twitter, apoi să-l faci instantaneu privat. După aceea, este suficient să scrii un mesaj identic — aici legat de moartea reginei — în 365 de exemplare. Doar modifici data de fiecare dată, astfel încât dintre toate mesajele unul ajunge să fie corect. Când evenimentul „prevăzut” are loc în prealabil, autorul poate șterge cele 364 de postări care se dovedesc a fi false, pentru a o păstra doar pe cea care a vizat data corectă. Apoi poate ieși din modul privat pentru a-și face contul accesibil tuturor și se poate lăuda cu așa-numitele „cadouri”. Este un procedeu cunoscut pe Internet, pe care internauții susțin că l-au observat deja în nenumărate rânduri în timpul competițiilor sportive, explică portalul.  

Corgi, îngropați de viu?

Cunoscută pentru colecțiile sale de pălării colorate, monarhul avea și o pasiune pentru câini. 

Sursa foto: tf1info.fr

Doar că, un cont de Twitter în limba engleză, care se presupune că transmite informații false inspirate de evenimentele actuale, a emis asigurări că toți câinii regali vor fi îngropați de vii alături de regină. Chiar dacă este o minciună, mesajul a fost distribuit pe rețelele sociale fără nicio precizare cu privire la lipsa totală de veridicitate.

Regina, fană a lui Cristiano Ronaldo? 

Informația a pornit de la contul de Twitter al Sports Innovation Society (SIS), care relata că „Regina Elisabeta a comandat 80 de tricouri pentru Curtea Regală și a cerut personal lui Manchester United să rezerve primul tricou semnat de jucător”.

Captura foto: NewsMeter

„Prin această cerere, CR7 [Cristiano Ronaldo – n.r.] devine singura ființă umană căreia Regina Elisabeta îi cere un autograf”, se mai arăta în postare.

Este neclar de unde a pornit informația, însă tweetul SIS a venit după ce Manchester United a dezvăluit noul său tricou, în urmă cu aproximativ o lună. Lipsa vreunei dovezi a dus și la retragerea postării de către Sports Innovation Society, care și-a cerut scuze pentru publicarea unei informații neverificate. Totuși, zvonul a continuat să circule pe social media și a ajuns chiar și în presă, relatează NewsMeter, citat de Mediastandard.ro.

Regina, vizată de falsuri de ani de zile

Longevitatea Elisabetei a II-a a fost întotdeauna un motiv de speculații cu privire la moartea suveranei – un deces anunțat de multe ori, dar care nu fusese niciodată verificat anterior, mai scrie portalul Tf1info.fr. În ultimii ani, exemple de astfel de știri false abundă pe Internet. În februarie anul trecut, în presa de cancan americană apărea știrea că regina tocmai a murit. Un zvon care a fost rapid infirmat.

În 2015, un jurnalist BBC a postat pe Twitter despre moartea Elisabetei a II-a. Un mesaj care a fost luat foarte în serios, de vreme ce radioul britanic este recunoscut pentru rigurozitatea sa, dar și pentru apropierea de anturajul familiei regale. Din nou, acest mesaj a fost o alarmă falsă: postarea a apărut pe rețelele sociale din greșeală. Ulterior s-a aflat că această gafă a avut loc în timpul unui exercițiu de simulare a morții reginei.

Pentru unii internauți, moartea suveranei britanice este o oportunitate de a manifesta o anumită formă de activism. Oponenții vaccinurilor au încercat să transmită mesajul precum că regina a cedat în urma injectării unei doze împotriva Covid-19. Se știe că ea s-a vaccinat pentru prima dată în ianuarie 2021 și că a contractat virusul la începutul anului 2022, dar nu există însă nimic care să indice că un vaccin ar fi jucat vreun rol în decesul ei. Familia regală a comunicat sobru despre deces, indicând că monarhul, în vârstă de 96 de ani, „a decedat pașnic” la Balmoral.