RSF reacționează după preluarea Twitter de către Elon Musk: Deciziile luate nu trebuie să pună jurnalismul în pericol

Foto: Radioimpuls.ro

La 27 octombrie, miliardarul Elon Musk a preluat controlul asupra uneia dintre cele mai importante platforme sociale din lume, Twitter, iar una dintre primele măsuri luate a fost să concedieze directorii companiei: directorul general, șeful financiar și șeful Departamentului de afaceri juridice și politici. În context, organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) îi cere lui Elon Musk să manifeste prudență maximă în restructurarea companiei, așa încât jurnalismul să nu devină o victimă colaterală a deciziilor sale de management.

„Pe Twitter, activitatea jurnalistică este deja amenințată de dezinformare, iar jurnaliștii sunt hărțuiți în mod regulat. Este esențial ca echipele responsabile de moderarea, stabilirea regulilor de utilizare a Twitter, precum și inginerii care lucrează la fiabilitatea platformei să rămână în funcții”, precizează șeful biroului de tehnologie al RSF, Vincent Berthier, în lumina recentelor evenimentelor. Publicația americană Washington Post publica anterior un articol inclusiv despre intențiile miliardarului Elon Musk de a concedia aproape 75% din cei 7.500 de angajați ai Twitter.

RSF atenționează că în timp ce rețelele de dezinformare profită de algoritmul Twitter, concedierea angajaților responsabili pentru stoparea acestui fenomen ar putea avea consecințe catastrofale.

La ora actuală, politicile platformei împotriva dezinformării sunt deja mult prea slabe. Elon Musk, care a postat recent pe Twitter despre dorința sa ca mass-media locală să fie mai apreciată pe platformă, va trebui, așadar, să se gândească atent la selectarea angajaților de care dorește să se despartă, mai precizează ONG-ul de media cu sediul în Franța.

Hărțuirea jurnaliștilor online, în mod special pe Twitter, este o altă amenințare la adresa presei. „Platforma este, într-adevăr, locul a numeroase campanii de hărțuire și defăimare împotriva jurnaliștilor”, precizează RSF și amintește că „este imperativ să nu fie slăbite echipele responsabile cu lupta împotriva acestui flagel”.

Pe 23 august, Washington Post a publicat documente de la fostul șef al securității Twitter, Peiter Zatko. Printre acestea, un audit al securității interne a Twitter și a luptei platformei împotriva dezinformării descrie „o situație îngrijorătoare”: aceste echipe erau „slab coordonate între ele și ineficiente în anumite regiuni ale lumii, ale căror limbi și context politic nu le stăpâneau”. Deși aceste afirmații au fost respinse de Twitter, ele totuși „pun la îndoială capacitatea companiei de a-și îndeplini ambițiile globale”, concluzionează RSF.