Întrebare: Anul acesta, în contextul războiului din Ucraina, am auzit din ce în ce mai des despre termenul „maskirovka” și nu înțeleg ce înseamnă. Se referă doar la război sau are și alte semnificații?
Răspuns: Termenul de „maskirovka” nu se referă doar la război, în sensul clasic al cuvântului. Iată explicațiile noastre:
Acest termen, care poate fi tradus ca „deghizare”, „camuflaj”, dar presupune și „dezinformare”, semnifică o strategie militară pusă în aplicare de către Rusia, care are drept scop „să lase dușmanul în incertitudine”. Este vorba despre un „ansamblu de măsuri luate pentru a ascunde informații sau instalații, cu scopul de a induce în eroare inamicul asupra planurilor sale și a crește capacitatea de a reacționa (a celui care pune în aplicare «maskirovka»), ceea ce presupune camuflajul unui tanc, de exemplu, dar și dezinformarea”. Este definiția dată de Sophie Coeuré, profesoară de istorie de la Universitatea din Paris, specializată pe problematica Rusiei, citată de postul de televiziune francez TF1.
Doctrina acoperă o paletă largă de măsuri în domeniul militar, politic sau informațional. Se folosesc metode de camuflare a acțiunilor/intențiilor, negare a acțiunilor/intențiilor și dezinformare, măsuri ce sunt executate pe timp de război, cât și pe timp de pace, explică Wikipedia.
#PEÎNȚELES. Gândirea critică înseamnă a critica? – Mediacritica
Să știți că această tactică militară nu este una recentă. Ea datează din cele mai vechi timpuri. Cunoașteți cu siguranță exemplul Calului Troian (sec. al XII-lea î.Hr.), despre care astăzi putem spune că se încadrează în această diversiune numită „maskirovka”. Dar de fapt, primul document unde este descrisǎ o astfel de strategie este în „Arta războiului” de Sun Tzu (sec. al V-lea î.Hr.), mai precizează Wikipedia.
Rusia a folosit și folosește pe larg această tactică. În războiul cecen, în 2014 când a anexat Crimeea sau acum, în războiul pe care l-a început la 24 februarie 2022, în Ucraina.
Pentru a înțelege mai bine actualitatea informațională în care trăim, puteți adresa întrebări echipei Mediacritica, iar noi vă vom răspunde. Vă îndemnăm să ne scrieți la adresa redactia@ijc.md sau pe paginile noastre de Facebook ori Instagram.
Citește și: #PEÎNȚELES. Ce înseamnă război hibrid? – Mediacritica