Metodologia de monitorizare a discursului care incită la ură în programele posturilor TV și radio din Republica Moldova ar urma să fie aprobată în prima parte a anului 2023. Despre acest fapt a vorbit președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, în cadrul prezentării publice a Ghidului pentru evaluarea și prelucrarea cazurilor de discurs de ură, organizat pe 7 decembrie.
În cadrul evenimentului, Liliana Vițu a precizat că monitorizările propriu-zise pentru discursul care incită la ură în conținuturile media audiovizuale vor putea fi aplicate doar după ce Consiliul Audiovizualului va aproba metodologia de monitorizare a acestei forme de discurs și după ce angajații angajaților CA care monitorizează posturile de radio și televiziune vor fi instruiți așa încât aceștia să dețină capacitățile și abilitățile necesare.
„Avem, din păcate, posturi care de dimineață până seara propagă acest mesaj, dar a fost important pentru CA să creeze o metodologie. Aici a intervenit rolul partenerilor noștri internaționali, iar cu ajutorul proiectului regional comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei am elaborat un proiect de metodologie. Se bazează pe ghidul pentru evaluarea și prelucrarea cazurilor de discurs de ură. Am inițiat consultări publice pe marginea acestei metodologii. Urmează să lucrăm la definitivarea ei și să o aplicăm”, a precizat în cadrul evenimentului Liliana Vițu.
Potrivit șefei CA, până la aprobarea metodologiei, furnizorii de servicii media audiovizuale mai pot veni cu propuneri.
Codul serviciilor media audiovizuale interzice, prin Articolul 11, programele susceptibile de a propaga, incita, promova sau justifica ura rasială, xenofobia, antisemitismul sau alte forme de ură fondate pe intoleranță sau pe discriminarea pe criterii de sex, rasă, naţionalitate, religie, dizabilitate sau orientare sexuală. Sancțiunile pentru încălcarea acestui articol, precum și al celui care interzice difuzarea programelor audiovizuale ce constituie discurs care incită la ură, dezinformare, propagandă a agresiunii militare, conținut extremist, conținut cu caracter terorist sau care prezintă o amenințare pentru securitatea națională sunt cele mai dure prevăzute în Cod. Amenzile pornesc de la 40.000 de lei, fiind posibilă inclusiv retragerea licenței.
Ghidul pentru evaluarea și prelucrarea cazurilor de discurs de ură a fost elaborat cu scopul de a sprijini Consiliul Audiovizualului și alte autorități relevante din Republica Moldova să identifice cazurile de discurs de ură în mediul audiovizual și să combată în mod eficient formele inacceptabile de exprimare în programele și serviciile mass-media audiovizuale. Acesta se adresează inclusiv reprezentanților posturilor radio și TV. Potrivit șefului Direcției juridice a CA, Grigore Chițanu, ghidul prezentat public ar trebui să fie „diseminat și judecătorilor, pentru că unii dintre ei nu apreciază la justa valoare încălcările ce se referă la discursul de ură”.