Mai multe organizații ale societății civile solicită autorităților explicații extinse ce ar justifica decizia CSE de suspendare a licenței celor 6 posturi TV

Foto: Agora.md

Mai multe ONG-uri de media solicită autorităților să ofere explicații extinse privind circumstanțele faptice și juridice ce justifică decizia CSE de suspendare a licenței de emisie pentru șase posturi de televiziune. Este vorba de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, RISE Moldova. Organizațiile semnatare au emis o declarație pe 20 decembrie. 

„Suspendarea licenței, drept măsură restrictivă întreprinsă de CSE, poate fi admisă în cazul existenței unor motive serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător. În prezent, însă, evaluarea proporționalității ingerinței și legitimității scopului urmărit este imposibilă din cauza lipsei informației explicite, clare și detaliate ce ar confirma controlul exercitat asupra celor șase posturi de către o persoană inclusă în lista sancțiunilor internaționale. De asemenea, în hotărârea CSE lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat”, se arată în declarație.

Astfel, organizațiile semnatare solicită ca toate circumstanțele de fapt și juridice care au stat la baza deciziei CSE să fie comunicate public.

Citiți și Retrospectiva deciziei CSE cu privire la suspendarea licenței pentru 6 posturi TV – Mediacritica

Și câteva organizații din domeniul justiției și drepturilor omului – Asociația Promo-LEX, Amnesty International Moldova, Centrul de Resurse Juridice din Moldova – au emis o declarație prin care cer ca „toate circumstanțele de fapt și argumentele care au stat la baza deciziei CSE să fie comunicate public” și îndeamnă autoritățile „să ia de îndată toate măsurile permise de lege pentru a preveni legitimarea războiului din Ucraina și a combate concentrarea controlului asupra media”. Apelul a fost semnat și de CJI.