O serie de publicații rusești răspândesc informații conform cărora tancurile Abrams și Leopard 2 ar amenința sănătatea ucrainenilor, scrie Stopfake.org. RIA Novosti, bunăoară, îl citează pe doctorul în științe militare Konstantin Sivkov, care susține că „livrarea tancurilor de vest Abrams și Leopard 2 la Kiev nu este doar un act de escaladare militară, ci reprezintă și o amenințare pentru sănătatea civililor din cauza proiectilelor cu uraniu sărăcit, folosite de aceste tancuri. Ele infectează zona și provoacă focare de cancer”.
De fapt, în studiile lor, mai multe organizații internaționale precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), Agenția Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Comitetul științific pentru riscuri de sănătate și mediu al Comisiei Europene au ajuns la concluzia generală că nu există dovezi de risc pentru mediu și sănătate din potențiala proliferare a uraniului sărăcit (UD). Expunerea la radiații de la uraniul sărăcit este foarte scăzută în comparație cu radiațiile naturale, precizează Stopfake.org.
Potrivit unui raport al ONU, Comitetul științific al Națiunilor Unite pentru efectele radiațiilor atomice continuă să analizeze cele mai recente informații din literatura științifică privind consecințele inhalării uraniului, inclusiv al uraniului sărăcit. „Comitetul a concluzionat că nu au fost găsite anomalii semnificative clinic asociate cu expunerea la radiații radioactive din uraniul sărăcit”, arată sursa.
Cu toate acestea, atunci când vine vorba de descoperirea de fragmente sau muniții întregi care conțin uraniu sărăcit, există un risc potențial de expunere la radiații pentru persoanele care sunt în contact direct cu astfel de fragmente sau muniții. Pericolul prezentat de un astfel de contact poate fi redus dacă autoritățile naționale iau măsuri simple pentru colectarea, depozitarea și eliminarea acestor fragmente.
Stopfake.org menționează că munițiile cu uraniu sărăcit au fost deja utilizate masiv în mai multe conflicte militare cum ar fi al doilea război din Golf din 1991, războaiele din Balcani, precum și în cel de-al treilea război din Golf, care a dus la căderea lui Saddam Hussein în 2003, scrie publicația germană Welt.de.
Uraniul sǎrǎcit rezultǎ ca deșeu din instalațiile de îmbogǎțire a uraniului natural. În timpul procesului de îmbogǎțire, izotopii fisionabili ai uraniului se concentreazǎ în produsul util, iar deșeul își pierde cea mai mare parte din radioactivitate. Din acest motiv uraniul sǎrǎcit nu reprezintǎ un risc potențial pentru public fiind de trei milioane de ori mai puțin radioactiv decât radiul, folosit în trecut la cadranele ceasurilor de mânǎ, și de zece milioane de ori decât detectoarele de incendiu, rezumă Wikipedia cu trimitere la AIEA. Uraniul sǎrǎcit poate fi folosit și pentru a crește rezistența blindajului vehiculelor militare, cum ar fi tancurile.
Potrivit Stopfake.org, mass-media rusă a răspândit încă o dată un fals despre „răul” asistenței militare din partea țărilor occidentale, explicând acest lucru prin pretinse îngrijorări față de sănătatea și viața cetățenilor ucraineni.