Întrebare: Există foarte multă informație controversată cu referire la grupul Wagner, care ar fi implicat și în războiul din Ucraina. Puteți să mă ajutați să înțeleg mai bine la ce se referă?
Răspuns:
Într-adevăr, pe Internet circulă tot felul de informații controversate cu referire la grupul Wagner. De aceea, este foarte important să fim siguri de sursele pe care le consultăm.
Wikipedia explică faptul că grupul Wagner (din rusă, Группа Вагнера) este o organizație paramilitară rusă (organizație formată din civili care își asumă unele dintre funcțiile și responsabilitățile unei forțe militare, dar care nu fac parte oficial din structurile armatei naționale a unei țări). Ea este descrisă ca fiind o companie militară privată (sau o agenție de contractare militară privată), serviciile căreia au fost ori sunt utilizate în diferite conflicte în întreaga lume. Grupul Wagner a fost creat în anul 2013, în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, ca o anexă a Direcţiei generale de informaţii de pe lângă Statul Major al forţelor armate (GRU). Wagner a fost numele conspirativ al lui Dmitri Utkin, fondatorul grupului.
„Fondatorul, Dmitri Utkin, s-a declarat un simpatizant al regimului nazist şi a botezat societatea paramilitară după numele compozitorul german Richard Wagner, ale cărui viziuni antisemite se spune că l-au inspirat pe Hitler”, potrivit Defenseromania.ro.
Grupul Wagner este condus de unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Federației Ruse, Evghenii Prigojin, și a fost implicat, de-a lungul timpului, în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii, iar momentan și în războiul din statul vecin. Despre membrii acestui grup se spune că sunt „mercenari cu violență fără limite”, dintre care unii sunt recrutați din închisorile rusești.
Postul de televiziune franco-german ARTE a publicat recent o anchetă exclusivă asupra grupului de mercenari ruși Wagner, condus de oligarhul Evghenii Prigojin. Investigația se bazează pe aproximativ 2.500 de documente piratate de pe serverele informatice ale „imperiului” lui Prigojin și dezvăluie mecanismele sistemului, arătând că grupul Wagner reprezintă un element-cheie în războaiele, virtuale și fizice, cu implicarea Kremlinului.
„Grupul de mercenari Wagner a început să se facă cunoscut în 2014, în Donbas, dar oligarhul rus Evghenii Prigojin a așteptat aproape nouă ani pentru a recunoaște public, în septembrie 2022, că este șeful și fondatorul acestuia. De la Ucraina, la Republica Central Africană, de la Siria, la Mali, această entitate vizibilă în toate conflictele care implică interese rusești externe, acuzată de mai multe ori de acte de barbarie și crime de război, a reușit să-și păstreze în mare măsură secretele, inclusiv natura legăturilor sale cu regimul președintelui Putin. Miliardarul este principalul instigator, din Rusia, al campaniilor de hacking și dezinformare împotriva Statelor Unite și Europei”, se arată în ancheta video de pe ARTE.
CNN relata la începutul acestui an că Statele Unite au impus sancţiuni împotriva companiei militare private ruseşti Wagner Group, care ajută armata rusă în războiul din Ucraina şi care a fost desemnată de Departamentul american al Trezoreriei drept „organizaţie criminală transnaţională semnificativă”. Și Consiliul Uniunii Europene a decis, la 25 februarie 2023, să impună măsuri restrictive suplimentare împotriva unor persoane și entități care au legături cu Grupul Wagner, „având în vedere dimensiunea internațională și gravitatea activităților grupului, precum și impactul destabilizator al acestuia asupra țărilor în care este activ”.
Wikipedia amintește că Rusia neagă existența Grupului Wagner. Însă, un raport din 24 aprilie 2020 al Consiliului de Securitate ONU a afirmat că această armată privată a intervenit în Războiul Civil Libian. Pentru războiul din Ucraina, Grupul Wagner a recrutat circa 50.000 de pușcăriași ruși. Dintre aceștia, în ianuarie 2023, doar 10.000 au rămas pe front, restul au murit, s-au predat ori au dezertat, precizează Meduza.io.