#PEÎNȚELES. Site-uri care combat falsuri și dezinformare

Întrebare: Am văzut recent o știre care anunța că BBC Londra a angajat un întreg departament de 60 de jurnaliști – BBC Verify – care va comunica în permanență cu publicul și va arăta cum obțin jurnaliștii informațiile și cum au fost verificate. Mă întrebam în context ce site-uri ar fi util să accesez periodic, unde sunt combătute falsuri, dezinformarea.

Răspuns:

În era post-adevăr sau a dezinformării în care trăim, este foarte important să verificăm informația din mai multe surse pentru a dezvolta o gândire critică și a nu cădea în plasa știrilor false, a manipulării media sau a propagandei. 

Pe lângă asta, este util să urmărim site-uri care se concentrează pe combaterea acestor fenomene. Dezinformarea poate fi răspândită în mod intenționat sau neintenționat și poate genera confuzie în rândul publicului. Site-urile de combatere a falsurilor și dezinformării oferă acces la informații corecte, verificate și bazate pe dovezi. Acestea te ajută să ai o perspectivă clară și să eviți să crezi în informații eronate.

Site-urile de combatere a falsurilor promovează o cultură a verificării faptelor și a responsabilității în furnizarea și consumul de informații. Prin accesarea acestor surse de încredere, contribui la promovarea unei societăți în care informațiile bazate pe fapte sunt valorizate și apreciate.

Și noi, echipa Mediacritica, urmărim o serie de site-uri care combat știrile false, dezinformarea, propaganda care circulă în presă sau pe rețelele sociale. Iată câteva surse pe care recomandăm să le consulți cu regularitate:

Stopfals.md – platformă online de informare privind fenomenul „știrilor false”, demascarea informațiilor false și vădit tendențioase, de instruire și asistență privind verificarea faptelor și descoperirea tehnicilor de manipulare.

Veridica.ro – publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, într-un context geopolitic „tot mai fluid”.

Stopfake.org – portal online care se concentrează pe combaterea dezinformării și propagandei, în special în ceea ce privește războiul din Ucraina. A fost lansat în 2014 ca o inițiativă independentă a unui grup de jurnaliști, cercetători și experți din Ucraina.

EUvsDisinfo – inițiativă a Uniunii Europene care se concentrează pe combaterea dezinformării și propagandei provenite din statele terțe și care vizează Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia. 

Verificat.afp.com – platforma de verificare a faptelor a agenției de știri France-Presse (AFP), care are rolul de a verifica și de a demonta informațiile false și zvonurile care circulă în mediul online. Est disponibilă în mai multe limbi, inclusiv în limba română.

Snopes.com – unul dintre cele mai vechi site-uri de verificare a faptelor. Echipa investighează și demontează diverse afirmații, zvonuri și știri false.

Factcheck.org – o resursă independentă și non-profit care examinează acuratețea și veridicitatea afirmațiilor politice și a altor subiecte de interes public.

Acestea sunt doar câteva exemple de site-uri care se preocupă de combaterea falsurilor și a dezinformării. Îți recomandăm să fii atent și să verifici multiple surse de informare înainte să accepți orice afirmație ca fiind adevărată, mai ales într-o lume în care fluxul de informații este vast și rapid.