Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat în dimineața de 29 mai, în cadrul unui briefing, inițiativa legislativă de creare a Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei PATRIOT. Până la finalul lunii iunie, proiectul de lege va fi transmis în Parlament, potrivit șefei statului.
„Minciunile difuzate la televizor și pe Internet au devenit cele mai periculoase arme cu care suntem atacați în prezent. Cu sume imense de bani, cu fabrici de trolli care lucrează 24 de ore din 24, prin multiple canale media care servesc interesele unor grupuri criminale organizate, se încearcă slăbirea Moldovei prin atacuri repetate. Propaganda este o amenințare directă la securitatea țării și pune în pericol viitorul liber, democratic și prosper al Moldovei”, a declarat Maia Sandu în cadrul briefingului.
Șefa statului susține că „doar datorită rezistenței și curajului ucrainenilor, Rusia nu poate ataca militar țara noastră. Dar o atacă constant informațional, prin minciună, propagandă, dezinformare. Zi de zi, Kremlinul și grupările criminale lansează atacuri hibride, utilizând arma propagandei, pentru a semăna ură în Moldova, pentru a slăbi încrederea noastră unii în alții și încrederea noastră în statul nostru. Planul celor care lansează falsuri și contribuie la propagarea lor este să provoace frică, ceartă și, astfel, să-și realizeze scopurile meschine. Pentru că nu poate ajunge la noi cu tancuri, Kremlinul sponsorizează cu sume imense răspândirea minciunilor în mass-media și pe rețele sociale, finanțează cu bani murdari grupări criminale care încearcă să ne oprească din drumul nostru de a dezvolta țara”.
Potrivit sursei, Centrul PATRIOT va avea misiunea de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a asigura comunicarea strategică în vederea identificării, prevenirii și combaterii dezinformării la nivel național. Instituția va avea două responsabilități de bază. În primul rând, este vorba de transmiterea informațiilor veridice către publicul larg și asigurarea unui dialog constant cu cetățenii, precum și colaborarea cu toate instituțiile statului în vederea promovării intereselor naționale și creșterii rezistenței societății noastre în fața dezinformării. Pe de altă parte, Centrul va fi responsabil să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride și dezinformare asupra securității naționale.
Șefa statului a anunțat că marți, 30 mai, textul proiectului de lege va fi publicat pe site-ul instituției prezidențiale pentru consultări, iar până la finalul lunii iunie proiectul de lege va fi transmis în Parlament.