Un proiect de lege ce vizează reglementarea procedurii de blocare a accesului utilizatorilor la website-urile unde sunt plasate anumite tipuri de conținuturi periculoase a fost aprobat recent de Guvern. Inițiativa, care ar urma să ajungă în Parlament, presupune mai multe modificări la Legea privind prevenirea și combaterea criminalității informatice. Potrivit MAI, inițiativa este parte a planului de implementare a Strategiei securității informaționale a Republicii Moldova pentru anii 2019–2024.
Potrivit proiectului de lege, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar urma să dețină atribuții de blocare a site-urilor ce vor fi utilizate pentru comiterea unor infracțiuni precum hărțuirea sexuală, escrocheria, propagarea fascismului, a rasismului şi a xenofobiei și altele. De asemenea, sunt vizate portalurile ce vor conține mesaje cu potențial de fraudă online; conținuturi prin care se încearcă recrutarea sau determinarea persoanei pentru comiterea unor infracțiuni sau răspândirea programelor malițioase utilizate la comiterea infracțiunilor; anunțuri despre vânzarea, oferirea sau promovarea obiectelor sau substanțelor interzise prin lege; imagini cu minori implicați în activități sexuale; conversații online îndreptate spre propagarea pedofiliei.
Conform documentului, sistarea activității site-ului va fi dispusă printr-un ordin emis de conducătorul subdiviziunii specializate în prevenirea și combaterea criminalității informatice din cadrul MAI sau SIS. Ordinul de blocare a accesului la website-uri va fi emis doar dacă furnizorii de servicii de găzduire a conținutului online sau furnizorii de conținut online de pe teritoriul Republicii Moldova nu pot elimina conținutul online la sursă.
Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de autor al proiectului de lege, precizează că în procesul de elaborare a acestuia a fost studiată practica statelor UE.
Între altele, nota informativă la proiectul de lege conține și mai multe obiecții. Bunăoară, în opinia grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător, există mai multe neclarități cu referire la modificările propuse.
„Nu este clar ce concret poate fi sistat, fiind utilizat doar termenul «pagină web», adică tot spectrul de conținut transmis prin Internet, indiferent de volumul și categoria acestuia. Ceea ce presupune că pot fi sistate portaluri întregi, platforme (marketplace), acces la baze de date și aplicații importante. În multe cazuri (cum sunt pagini de tipul 999.md sau Facebook), un număr nelimitat de persoane are posibilitatea să creeze conținut public și monitorizarea acestuia de către deținătorul platformei este foarte complicată. Astfel, fără o claritate în privința obiectului măsurii, întotdeauna există riscul să fie aplicate măsurile propuse în lege în mod disproporționat, abuziv și nejustificat”, se arată în sinteza obiecțiilor şi propunerilor (recomandărilor) la proiect.
Inițiativa legislativă urmează să fie examinată și aprobată de către Parlament.