Imagini neprelucrate tehnic de la locul omorului produs la terasa unui local din Chișinău

Foto: Echipa.md

Cazul omorului comis pe data de 10 iulie în sectorul Rîșcani al Capitalei, când un bărbat a efectuat câteva împușcături din mers, pe trotinetă, în direcția altuia, iar persoana de origine străină în care s-a tras a decedat, a fost reflectat pe larg de presa din Republica Moldova. Unele instituții media au publicat imagini de la fața locului, fără a le prelucra tehnic pentru a proteja cititorii. 

Mai multe portaluri au inclus în știrile lor imagini și secvențe video care au surprins cadavrul bărbatului. Chiar dacă acestea sunt marcate cu însemnul 18+, ele au un puternic impact emoțional asupra publicului. Între altele, este cazul site-urilor Pulsmedia.md, Unimedia.info, Realitatea.md, Politik.md, Point.md. Cancan.md, 

Alte instituții de presă precum Ea.md, Moldova 1 sau Politik.md au publicat știri cu calificative precum „viața bate filmul”, „scenă ruptă din filme” sau „reglare de conturi ca în anii ‘90”.

Amintim că imaginile cu un puternic impact emoțional urmează a fi distribuite de jurnaliști cu atenție și cu respectarea rigorilor etice. 

Codul deontologic prevede că „imaginile trebuie să reprezinte realitatea cu acuratețe”, iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști  recomandă  jurnaliștilor să evite conținutul violent: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom evita publicarea fotografiilor sângeroase de la un accident grav sau de la locul unei crime”.