#PEÎNȚELES. Ce sunt camerele de ecou?

Întrebare: Îmi puteți explica ce sunt camerele de ecou?

Răspuns:

Termenul de camere de ecou, pe care îl regăsim pe site-ul Comisiei Europene dedicat comunicării strategice și combaterii dezinformării, reprezintă „medii în care opiniile, opțiunile politice sau convingerile utilizatorilor cu privire la un anumit subiect sunt întărite ca urmare a interacțiunilor repetate cu alte persoane sau surse care au convingeri și ideologii similare”.

Atunci când vorbim despre dezinformare, camerele de ecou reprezintă, potrivit site-ului Edu.gcfglobal.org, „spații în care oamenii interacționează doar cu informații și opinii care le confirmă propriile convingeri, excluzând perspectivele opuse. Aceste spații limitează expunerea la puncte de vedere diverse, făcând ca anumite credințe să devină mai rigide și mai dificil de contestat. În mod specific, rețelele sociale și platformele de știri online facilitează apariția acestor cutii de rezonanță, amplificând dezinformarea, deoarece algoritmii tind să afișeze conținut similar cu preferințele utilizatorului, ceea ce consolidează înclinațiile și opiniile deja existente”.

În spațiul online veți mai găsi și termenul de cutii de rezonanță, care se se referă la grupuri sau comunități în care aceleași informații – de multe ori inexacte sau care manipulează – sunt repetate și amplificate într-un cerc închis. Aceste cutii de rezonanță apar adesea pe rețelele sociale sau în grupuri de discuții online și funcționează prin faptul că membrii grupului tind să împărtășească aceleași credințe sau opinii, iar informațiile care confirmă aceste idei sunt distribuite intens, în timp ce opiniile contrare sunt ignorate sau chiar cenzurate.

Potrivit Wikipedia, camerele de ecou contribuie la polarizarea opiniilor și la distribuirea rapidă a informațiilor false, deoarece oamenii din aceste medii devin mai susceptibili să creadă și să distribuie știri care corespund credințelor lor inițiale, chiar dacă acestea nu sunt corecte. În acest fel, ele reprezintă o problemă pentru informarea corectă a publicului, deoarece tind să alimenteze un „cerc vicios” al dezinformării, unde zvonurile, teoriile conspiraționiste și alte forme de manipulare sunt pe larg răspândite și dificil de demontat în spațiul public.

Pentru a combate efectul camerelor de ecou sau a cutiilor de rezonanță, surse precum Plos one recomandă să căutăm activ surse de informație variate și să interacționăm cu opinii diverse, pentru a putea reduce astfel tendința de a rămâne „prizonieri” într-o perspectivă limitată. Sursele citate mai sus sugerează că acest tip de izolare informațională este asociată cu o mai mare vulnerabilitate la dezinformare și manipulare digitală.