O bună parte din reprezentanții mai multor grupuri vulnerabile din Republica Moldova susțin că preferă să se informeze din mai multe surse, iar încrederea lor în presă depinde de confirmarea informațiilor prin verificarea în mai multe surse oficiale, arată studiul „Grupurile vulnerabile și marginalizate în raport cu mass-media: acces, consum și alfabetizare media”. Cercetarea a fost făcută publică de Centrul pentru Jurnalism Independent pe 7 iulie.
FEMEILE DIN MEDIUL RURAL
Studiul arată că femeile din mediul rural (30–59 ani) dau dovadă de un comportament activ în felul în care se informează. Aproape o treime (32%) declară că utilizează peste trei surse, iar 27% recurg la două surse. Încrederea lor este construită mai ales pe redundanța informațională: 47,5% au încredere dacă aceeași informație apare în mai multe surse, iar același procent are nevoie de confirmare în cel puțin două surse diferite. Cu toate acestea, 47,5% consideră mass-media o sursă de dezinformare „în mare” sau „foarte mare” măsură.
FEMEILE DIN MEDIUL URBAN
Femeile din mediul urban manifestă o predilecție sporită pentru diversificarea surselor media: 37,1% accesează peste trei surse, iar 28,9% consultă două. Încrederea lor este susținută de existența surselor directe (47,4%) și de consistența informației între surse (41,2%). 43,3% acordă atenție prezenței a cel puțin două surse. Deși în proporție de 44,3% consideră că media poate dezinforma „în mare” sau „foarte mare” măsură, ele manifestă un grad mai ridicat de discernământ și înțelegere a contextului informațional.
TINERII DIN MEDIUL RURAL
Grupul tinerilor din mediul rural (18–29 ani) înregistrează o dinamică pozitivă. Ponderea celor care utilizează trei surse a crescut de la 17% (2022) la 29,4% (2025), iar 31,4% accesează peste trei surse. Încrederea lor se bazează pe coerența informațională între surse (42,2%) și pe referințele multiple (43,1%). Totodată, 43,1% consideră că presa dezinformează „în mică măsură”, ceea ce indică un nivel moderat de scepticism. În același timp, 12,7% spun că nu au o opinie cu privire la importanța identificării știrilor manipulative.
TINERII DIN MEDIUL URBAN
În cazul tinerilor din mediul urban (18–29 ani), 32,1% utilizează peste trei surse, iar 36,8% consultă două surse. Aproape 60% au încredere într-o informație doar dacă aceasta se repetă în mai multe surse, iar 50% o consideră credibilă doar dacă este susținută de surse directe. În ceea ce privește riscul de manipulare, 45,3% spun că mass-media dezinformează „în mică măsură”. Totodată, 91,6% sunt „total” sau „mai degrabă” de acord că este important să poată identifica știrile manipulative, de altfel cel mai ridicat nivel dintre toate grupurile.
PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI
Deși 35,1% dintre persoanele cu dizabilități consultă două surse de informare, doar 20,6% utilizează mai mult de trei. Încrederea este acordată preponderent informațiilor provenite din surse oficiale (45,4%) sau care se regăsesc în mai multe surse (35,1%). Însă acest grup manifestă cea mai mare suspiciune față de mass-media și rețelele sociale: 57,8% consideră că presa dezinformează în mare sau foarte mare măsură. Doar 55,7% sunt „total de acord” că e important să recunoască manipularea media, cel mai scăzut procent din eșantion, ceea ce subliniază necesitatea unor intervenții educaționale dedicate.
PERSOANELE ÎN ETATE (60+)
Vârstnicii au obișnuința să consulte în special două surse (35,3%) sau trei (16,4%), iar doar 23,3% utilizează peste trei surse. Tot ei au încredere mai ales în sursele oficiale (45,4%) și în informațiile repetate (46,6%). Aproape 54% exprimă neîncredere față de mass-media, considerând-o o potențială sursă de dezinformare. Totuși, 68,1% sunt „total de acord” cu importanța recunoașterii știrilor manipulative.
ROMII
Comunitatea romă manifestă un comportament de informare echilibrat: 27,7% folosesc două surse, iar alți 27,7% consultă trei. Cu toate acestea, doar 18,8% accesează peste trei surse. Încrederea se sprijină pe sursele directe (35,7%), confirmarea de la persoane cunoscute (37,5%) și, într-o mai mică măsură, pe surse oficiale (33,9%). Totodată, 53,6% dintre ei consideră mass-media o sursă de manipulare. Doar 64,3% sunt „total de acord” că e important să distingă știrile false, iar 11,6% nu au o părere.
REFUGIAȚII
Refugiații se dovedesc a fi cei mai vigilenți dintre toți. 52,8% accesează peste trei surse – o creștere semnificativă față de 36,2% în 2022. Încrederea lor este condiționată de consistența între surse (64,8%), prezența surselor directe (65,7%), a surselor oficiale (63,9%) și validarea de către persoane cunoscute (58,3%). Deși doar 6,5% spun că presa dezinformează „în foarte mare măsură”, atitudinea lor este una de prudență extremă. 91,6% sunt „total” sau „mai degrabă” de acord că e esențial să poți recunoaște manipularea.
Studiul „Grupurile vulnerabile și marginalizate în raport cu mass-media: acces, consum și alfabetizare media” a fost realizat în perioada 4 martie – 1 aprilie 2025, de compania ATES Research Group, și investighează în profunzime accesul grupurilor social-vulnerabile din Republica Moldova la informație, modul în care acestea interacționează cu diverse surse media și nivelul lor de alfabetizare informațională.