Acuzații la adresa PAS, publicate cu amestec dintre fapte și opinii și fără dreptul la replică

Captura video: Vocea Basarabiei

În perioada 17 – 19 septembrie, mai multe site-uri de știri au tirajat declarații ale fondatorului Partidului Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase, despre „finanțarea ilegală din străinătate” a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).  Este vorba despre site-uri precum Omg.md, Ehomd.info, Kp.md sau Actualitati.md. Știrile sunt axate pe declarațiile lui Andrei Năstase, cu amestec dintre fapte și opinii, fără oferirea dreptului la replică și parțial fără indicarea sursei.

În știrile lor, site-urile Actualitati.md și Kp.md nu precizează sursa declarațiilor, deși politicianul a abordat subiectul la emisiunea „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

În al doilea rând, niciunul dintre site-urile amintite mai sus nu publică replica oficială a Partidului PAS la cele invocate. Autorii articolelor s-au limitat la precizarea că „partidul de guvernare PAS nu a răspuns încă acestor acuzații”. 

Cu privire la dreptul la replică, Codul deontologic recomandă: „Jurnalistul respectă principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”. De asemenea, Codul notează că „jurnalistul pune la îndoială orice informație” și că „trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect”. „Jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”, accentuează documentul.

Pe de altă parte, autorii articolului de pe Kp.md au recurs la judecăți proprii cu privire la subiectul abordat: „Miros de scandal politic în Moldova” (orig. Запахло в Молдове политическим скандалом) sau „Dacă tot ce a spus fostul coleg al actualului președinte, Andrei Năstase, este adevărat, atunci vin dezvăluiri zgomotoase și demisii” (Если все, что было сказано бывшим соратником нынешнего президента Андреем Нэстасе, правда, то грядут громкие разоблачения и отставки). Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…)  Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.