Canal 3, sancționat de CA pentru neasigurarea dublării, subtitrării și/sau sonorizării conținutului

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune Canal 3 cu avertizare publică, în baza unei petiții expediate de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Sancțiunea a fost aplicată pentru programul audiovizual „За гранью реального”, care a fost difuzat fără a fi asigurată „dublarea, sonorizarea şi/sau subtitrarea” conținutului, ceea ce constituie o încălcare a prevederilor legale. Încălcarea a fost semnalată de către un telespectator pe platforma T(V)E Priveşte!

Sesizarea care a stat la baza petiției CJI relevă faptul că, în zilele de 1 octombrie 2023 (ora 17:00), 2 octombrie 2023 (ora 17:00 și 23:00) și 3 octombrie 2023 (ora 17:00 și 23:00), postul de televiziune Canal 3 a difuzat programul audiovizual în limba rusă „За гранью реального” (traducere în română: „Peste limita realității”). Potrivit obligațiilor prevăzute de legislația media audiovizuală, programele audiovizuale în alte limbi trebuie să fie însoţite de traducere în limba română (dublare, sonorizare şi/sau subtitrare). Această prevedere nu se aplică emisiunilor locale, celor de studiere a limbilor străine şi de valorificare a clipurilor muzicale. Întrucât edițiile vizate nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii, furnizorului de servicii media îi revenea obligația să asigure dublarea, sonorizarea şi/sau subtitrarea conținutului.

În scrisoarea remisă CA la subiect, Canal 3 a menționat că se află în procedură de insolvabilitate și a solicitat prelungirea termenului de remediere a deficiențelor constatate. Anterior, postul de televiziune a mai fost sancționat de autoritatea de reglementare a audiovizualului pentru insuficiența cotei de programe locale.

Monitorizarea efectuată de către CA a confirmat neregulile semnalate în petiția CJI și, cu votul a patru din cinci membri, a fost luată decizia de a sancționa cu avertizare publică compania Telestar Media, fondatoarea postului de televiziune.

În contextul acestei decizii, Eugeniu Rîbca, membru CA, a constatat „caracterul disproporționat al sancțiunii” și s-a pronunțat împotriva acesteia, argumentându-și poziția prin faptul că „a fost aplicată o sancțiune pentru un serviciu media audiovizual ale cărui licență și activitate au fost suspendate prin dispoziția nr. 91 din 30 octombrie 2023 a Comisiei pentru Situatii Excepționale a Republicii Moldova, în conformitate cu care au fost suspendate, pe perioada stării de urgență, licențele de emisie a șase servicii audiovizuale, inclusiv a postului de televiziune Canal 3”.