Cazul morții ziaristei Iulia Marin: Peste 1.300 de redacții, asociații medicale, ONG-uri și personalități au semnat un apel contra discursului ce incită la ură și discriminare la postul România TV

În România, peste 1.300 de redacții, asociații medicale, ONG-uri și personalități civice au semnat un apel contra discursului care incită la ură și discriminare, prezent la postul de televiziune România TV după moartea jurnalistei Iulia Marin. În cadrul unei emisiuni, jurnalista, care a lucrat la publicațiile Adevărul, Press One, Recorder, Gândul și Libertatea de-a lungul unei cariere de 11 ani, a fost prezentată alături de colegii ei ca fiind oameni tulburați psihic, sugerându-se că munca lor ar putea distruge viețile oamenilor. 

În cadrul emisiunii „Punctul Culminant” de la postul de televiziune România TV, prezentată de Victor Ciutacu, moartea jurnalistei a fost calificată prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă care, folosită cu ticăloșie, poate distruge destine”, „O rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”, potrivit Hotnews.ro. În fața acestei situații, redacții, asociații medicale, ONG-uri și personalități din România au semnat un apel împotriva discursului practicat de postul de televiziune România TV, care incită la ură și discriminare față de persoanele cu probleme de sănătate mintală.

Potrivit informaţiilor publicate de Paginademedia.ro, Consiliul Naţional al Audiovizualului din România (CNA) a primit, până la publicarea articolului, în jur de 20 de reclamaţii de la telespectatori, pentru ediţiile din 19 şi 20 aprilie ale emisiunii. La acestea se adaugă şi o autosesizare a membrei Consiliului Dorina Rusu. 

Iar G4media.ro precizează că Mircea Toma, un alt membru al autorității, a declarat pe 20 aprilie, la podcastul Judecata de Acum”, moderat de jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele, că există membri CNA care s-au autosesizat cu privire la modul în care România TV a relatat pe 19 aprilie despre moartea jurnalistei Iulia Marin: În afară de plângerile care probabil vor fi, vor exista și din rândurile CNA”, a transmis Mircea Toma.

În context, sursa amintește că România TV „este singura televiziune din România care a dat tribună Marinei Tauber, organizator principal al protestelor despre care președinta Maia Sandu a spus că sunt instrumentate de Rusia”. Narațiunile Kremlinului au fost expuse în prime-time pentru publicul românesc. Ulterior emisiunii, România TV a dat publicității un comunicat în care își cerea scuze că a invitat-o în emisiunea lui Victor Ciutacu pe Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor.