Codul deontologic al jurnalistului a fost semnat de absolvenții Școlii de Jurnalism din Moldova

Sursă foto: Facebook.com/scoaladejurnalism

Absolvenții Școlii de Jurnalism din Moldova au semnat pe 15 august Codul deontologic al jurnalistului, în cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor de absolvire a studiilor, informează  Consiliul de Presă.

„Respectarea deontologiei jurnalistice este unul din elementele-cheie care oferă sens muncii mele. Mă refer la valoarea, greutatea, veridicitatea produselor pe care le public. Dacă nu aș respecta Codul deontologic al jurnalistului, nu m-aș simți confortabil cu ceea ce fac și cu impactul acestei munci asupra publicului pentru care lucrez. Respectarea deontologiei jurnalistice este unul dintre motivele pentru care această muncă este valoroasă”, spune Oxana Roșca, absolventa Școlii de Jurnalism din Moldova, reporteră în Departamentul de știri al Ziarului de Gardă.

Cei 14 absolvenți ai Școlii de Jurnalism din Moldova și-au asumat să respecte regulile de bază ale jurnalistului și deontologia profesională.

Inițiativa de a semna Codul deontologic al jurnalistului a fost lansată în anul 2020, printr-o amplă campanie în care instituțiile de media, jurnaliști, studenți și absolvenți sunt invitați  să-și asume public principiile deontologiei profesionale, prin semnarea Codului deontologic al jurnalistului.

Până în prezent, 142 de instituții şi asociaţii mass-media au semnat Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, asumându-şi public respectarea principiilor etice şi profesionale.

Școala de Jurnalism din Moldova este succesoarea proiectului „Școala de Studii Avansate în Jurnalism din Chișinău”, lansat în 2006 ca proiect-pilot al Centrului pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova, în baza unor programe postuniversitare avansate de jurnalism din întreaga lume (inclusiv Școala de Jurnalism și Management Media din Caucaz [Tbilisi, Georgia], Media Plan Institute din Sarajevo, Școala de Jurnalism din Novi Sad [Serbia], Institutul Media din Caucaz [Erevan, Armenia], programul de un an de instruire în jurnalism al Institutului Macedonian pentru Media [Macedonia] și Universitatea Americană din Bulgaria).

Școala de Jurnalism din Moldova activează de 16 ani în convingerea profundă că o presă independentă, liberă, instruită profesionist și dedicată în întregime principiilor de servire a publicului, este esențială pentru orice societate democratică.