Comisia Europeană a anunțat la finele săptămânii trecute despre înființarea Biroul European pentru Inteligență Artificială (IA), care ar urma să reprezinte centrul expertizei în domeniul IA în întreaga Uniune Europeană (UE). Oficialii de la Bruxelles dau asigurări că instituția va juca un rol-cheie în punerea în aplicare a Legii privind inteligența artificială, primul cadru juridic cuprinzător de acest fel la nivel mondial, potrivit unui comunicat de presă.
Biroul ar urma să se implice activ în promovarea dezvoltării și utilizării inteligenței artificiale de încredere în cadrul Uniunii Europene, stabilind standarde ridicate pentru inovație și siguranță, susțin reprezentanții Comisiei.
„Biroul va pune în aplicare normele pentru modelele de IA de uz general. Acest lucru se bazează pe competențele conferite Comisiei prin Legea privind IA, inclusiv capacitatea de a efectua evaluări ale modelelor de IA de uz general, de a solicita informații și măsuri de la furnizorii de modele și de a aplica sancțiuni. Biroul pentru IA promovează, de asemenea, un ecosistem inovator de IA de încredere, pentru a profita de beneficiile societale și economice. Aceasta va asigura o abordare europeană strategică, coerentă și eficace privind IA la nivel internațional, devenind un punct de referință global”, se arată în comunicat.
Biroul ar urma să-și înceapă activitatea din luna aprilie 2024, marcând începutul unei noi etape în gestionarea și orientarea evoluției inteligenței artificiale în UE.
Amintim că, în ianuarie 2024, Comisia a lansat „un pachet privind inovarea în domeniul IA pentru a sprijini întreprinderile nou-înființate și IMM-urile în dezvoltarea unei inteligențe artificiale care să respecte valorile și normele UE. Atât inițiativa GenAI4EU, cât și biroul pentru IA au făcut parte din acest pachet”.
Pe 2 februarie 2024, statele Uniunii Europene au aprobat o legislaţie unică la nivel mondial pentru reglementarea inteligenţei artificiale. Un prim proiect al actului legislativ a fost adoptat de Parlamentul European la 14 iunie 2023. Prin adoptarea unei legislații privind IA se dorește garantarea faptului că sistemele de inteligență artificială, folosite în UE, sunt „sigure, transparente, trasabile, nediscriminatorii și ecologice, iar sistemele IA trebuie supravegheate de oameni, nu prin procese automatizate, pentru a evita rezultatele dăunătoare”.
Legea propriu-zisă urmează să treacă votul în Parlamentul European și să intre în vigoare în anul 2025.