Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării pentru anii 2024-2028, adoptată de Parlament. Reacția opoziției

Concepția de comunicare strategică și contracarare a dezinformării, a acțiunilor de manipulare a informației și a ingerințelor străine pentru anii 2024-2028 a fost adoptată vineri, 22 decembrie, în ședința plenară a Parlamentului. Documentul a fost votat de 56 de deputați. Inițiativa guvernării a fost criticată de deputații din opoziție.

Concepția a fost elaborată de Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Documentul reprezintă viziunea cu caracter programatic asupra modului în care comunicarea strategică și contracararea dezinformării, a acțiunilor de manipulare a informației și ingerințelor străine vor contribui la îndeplinirea misiunii Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării pe parcursul perioadei 2024-2028, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului.

De cealaltă parte, deputații din opoziție au criticat dur documentul. Deputata BCS, Adela Răileanu, a calificat această inițiativă a guvernării ca fiind „o dorință aprigă de a stăpâni total spațiul informațional și de a fabrica o realitate paralelă”. 

„Sunt multe de spus despre această Concepție, dar toate au aceeași esență – guvernarea se va dota astăzi cu o armă puternică de constrângere, de control şi de îngrădire a libertății de expresie. Orice om, care îndrăznește să nu fie de acord cu acest regim, autoproclamat european, devine brusc dușman care… citez din Concepție – subminează încrederea în parcursul european al Republicii Moldova și în instituțiile statului. Nu ești pro-european declarat – ești inamic!”, a precizat deputata conform unui comunicat de presă al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Într-un interviu pentru Media-Azi, directoarea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, Ana Revenco, menționa că Centrul își propune să activeze „ca un avertizor pentru populație, pentru societatea civilă și instituțiile statului”

„Centrul are intenția să  creeze un mediu informațional robust și rezistent, care să se bazeze pe informații și contexte reale. Unde instituțiile statului comunică eficient și răspund eficient la dezinformare, iar cetățenii știu să distingă informațiile veridice de falsuri, să utilizeze informațiile în mod critic”, a conchis Ana Revenco.

La 19 octombrie 2023, Ana Revenco a fost numită de Parlament în funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, cu votul a 60 de deputați.