Consiliul de Presă îndeamnă redacțiile să manifeste prudență la moderarea comentariilor de pe online pentru a preveni discursul de ură

Sursă foto: Ipn.md

Consiliul de Presă din Republica Moldova constată cu îngrijorare că, în ultimele luni, prin intermediul comentariilor de pe paginile oficiale ale unor instituții de presă de pe rețelele sociale au fost distribuite mesaje care incită la discriminare, discurs de ură, injurii și care promovează războiul.

Potrivit comunicatului instituției, redacțiile ar trebui să organizeze munca angajaților astfel ca moderarea comentariilor la conținuturile plasate pe rețele să se facă în timp util, pentru a preveni răspândirea și multiplicarea mesajelor ce nu corespund normelor unei dezbateri civilizate și pentru a nu asocia comentariile de pe rețele cu poziția instituției media.

Consiliul de Presă îndeamnă redacțiile să manifeste maximă prudență și să nu permită ca paginile de pe rețelele sociale să devină tribune pentru discurs de ură, discriminare sau de promovare a războiului.

„În calitate de structură națională de autoreglementare în domeniul mass-media, menită să promoveze jurnalismul calitativ și etic, Consiliul de Presă le reamintește jurnaliștilor și editorilor media din Republica Moldova că moderarea comentariilor la știri/articole pe site-uri și pe rețelele sociale este, deopotrivă cu conținutul jurnalistic, responsabilitatea editorială a redacției. Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova prevede (art. 2.40)  că «instituțiile mass-media, în administrarea paginilor web, precum și a celor de pe rețelele de socializare, nu-și permit și nu acceptă nici din partea publicului, în reacții (comentarii), derogări de la normele legale și cele deontologice». Este o obligație deontologică valabilă mereu, nu doar pe timpuri de criză”, notează Consiliul de Presă.

De asemenea, fiecare redacție are dreptul să decidă  dacă își lasă deschis spațiul pentru comentarii sau îl închide. Însă, din moment ce alege să permită publicarea comentariilor, redacția este obligată să-și asume responsabilitatea pentru acest conținut, potrivit aceleiași surse. 

În acest sens, Consiliul de Presă îndeamnă redacțiile să elaboreze politici interne referitoare la moderarea comentariilor plasate de utilizatori. Aceste documente ar trebui să conțină reguli privind neadmiterea discursului de ură, a atacurilor la persoană, a mesajelor discriminatorii, injuriilor etc.