Cum funcționează iVerify, programul ONU de verificare a faptelor

Foto: Dig.watch

În contextul luptei împotriva dezinformării și a știrilor false, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), o rețea de organizații creată de ONU, a anunțat în această primăvară lansarea unui instrument automat anti-dezinformare, iVerify. Programul  procesează articole și emite rapoarte care determină veridicitatea acestora. 

Pentru că deja au apărut anumite speculații legate de acest program, platforma Factual.ro arată că iVerify nu este supranumit „Fiara” și nu va fi implementat obligatoriu, așa cum susțin unele conturi de Facebook care postează în limba română ipoteze conspiraționiste.

Articole care promovează asemenea teorii conspiraționiste au fost publicate pe site-uri precum M.ziuanews.ro, Ortodoxinfo.ro sau Activenews.ro. Materialele promovează teorii precum că acest program de inteligență artificială are denumirea de „fiara” și „va controla lumea” sau că este vorba despre „Complexul Industrial al Cenzurii. Războiul informațional și atacul asupra suveranității naționale”.

Potrivit Factual.ro, „programul denumit iVerify (și nu „Fiara”, această referință nu apare în niciun document care ține de instrumentul ONU) este gratuit și public și poate fi lansat într-o anumită țară, doar atunci când ONU se asigură că el nu poate fi folosit pentru suprimarea libertății de exprimare”.

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, „iVerify este instrumentul automat de verificare a informațiilor al PNUD, care poate fi folosit pentru a identifica informațiile false și pentru a preveni și atenua răspândirea acestora. iVerify va fi implementat doar în urma unei evaluări aprofundate, pentru a asigura faptul că soluția oferită unei anumite țări nu va fi utilizată greșit, în moduri care ar submina libertatea de exprimare, libertatea presei sau drepturile politice și sociale”. 

PNUD colaborează, în cadrul iVerify, cu IFCN (International fact-Checking Network), cea mai importantă rețea globală fact-checking. Pentru a face parte din această rețea, redacțiile independente de fact-checking trebuie să corespundă mai multor criterii de deontologie jurnalistică și să respecte o metodologie transparentă, riguroasă, explică sursa.

Factual.ro mai precizează că, fiind un instrument de verificare a faptelor, iVerify „nu este guvernamental, nu implică reglementare legală și nu interzice mesajele false. Specialiștii care verifică mesajele false publică datele colectate pe o platformă, dar și în media, astfel încât publicul să poată consulta și varianta adevărată”.