În era digitală, securitatea pe rețelele sociale ar trebui să fie o preocupare majoră pentru utilizatori. O primă recomandare ar fi să revizuim setările de confidențialitate și securitate prin personalizarea informațiilor pe care le distribuim. Mai multe sfaturi au fost oferite de directoarea Institutului European de Studii Politice din Moldova, Natalia Spînu, în cea mai recentă ediție a Podcastului cuMINTE.
Limitarea accesului la informațiile personale și restricționarea vizibilității acestora pentru publicul larg sunt pași importanți în protejarea vieții private, potrivit Nataliei Spînu. „Ne place expunerea online, dar mă șochează în continuare tinerii, adolescenții care au tot felul de bloguri și vloguri, publică video despre ce fac și fac publice locații exacte în care se află. Expun totul atât de minuțios încât pentru un criminal este foarte ușor să-i găsească și urmărească, pentru că știe unde se află și ce fac. Este important să cunoaștem, chiar și ca părinți, să avem grijă de tineri și să le explicăm riscurile, pentru că ei probabil nu le conștientizează”, a explicat invitata Podcastului cuMINTE.
Un alt aspect se referă la prudența în accesarea linkurilor postate de prieteni. La fel, atunci când este vorba de oferte tentante sau premii miraculoase, utilizatorii sunt sfătuiți să fie sceptici și să verifice autenticitatea acestora, evitând expunerea la posibile atacuri cibernetice. Unul dintre cele mai alarmante aspecte evidențiate de expertă este riscul de a distribui date personale pe rețelele sociale. În momentul în care se accesează linkuri nesigure sau se distribuie conținut malefic, datele personale pot fi expuse, afectând nu doar utilizatorul care o face, ci și prietenii săi virtuali.
Un alt sfat esențial se referă la utilizarea rețelelor Wi-Fi publice cu precauție. Deși atrăgătoare, aceste rețele pot fi exploatate de către atacatori pentru a accesa datele personale din dispozitivele conectate. Utilizarea unui VPN este recomandată pentru criptarea datelor și prevenirea accesului neautorizat la informații sensibile.
În plus, dezactivarea funcțiilor Wi-Fi și Bluetooth atunci când nu sunt utilizate reprezintă un alt pas important pentru protejarea dispozitivelor mobile. Atacatorii pot exploata aceste conexiuni pentru a accesa sau compromite informațiile personale.
Un aspect interesant adus în discuție se referă la utilizarea codurilor QR în spațiile publice, de exemplu pentru a accesa meniurile restaurantelor. Utilizatorii sunt sfătuiți să fie precauți și să evite scanarea acestor coduri cu dispozitivele personale, deoarece acestea pot fi utilizate pentru accesarea neautorizată a datelor personale sau chiar pentru distrugerea acestora.
„Securitatea are foarte multe niveluri și factorul uman este veriga cea mai slabă. Ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi să fim acea primă linie de apărare împotriva tuturor acestor amenințări”, a conchis experta.
Ascultați podcastul integral AICI.