Cum să identificăm falsurile sau dezinformarea online cu ajutorul Google Fact Check Explorer

Foto: Androidpolice.com

Este bine știut că Internetul, devenind un mediu important de unde oamenii se informează cu privire la evenimentele din întreaga lume, a ajuns și o sursă de răspândire rapidă a numeroase falsuri, dezinformare și materiale care manipulează, având impact nefast asupra celor care le consumă. Redacțiile luptă cu acest fenomen, verificând informațiile, iar marile companii de IT creează platforme și instrumente care pot ajuta internauții să facă același lucru. Google Fact Check Explorer este un astfel de exemplu. 

Gigantul american Google a luat măsuri pentru a preveni apariția informațiilor false în rezultatele căutării sale și a lansat un șir de instrumente de verificare a faptelor pentru a ajuta oamenii să verifice știrile și datele online. Este vorba bunăoară de Fact Check Exlore și Fact Check Markup. Iată tot ce trebuie să știți despre Google Fact Check Explorer și despre cum poate fi utilizat acesta, potrivit portalului Androidpolice.com.

Ce este Google Fact Check Explorer

Google Fact Check Explorer este unul dintre instrumentele din suita Fact Check care vă arată verificări recente ale faptelor și vă permite să verificați orice subiect. Instrumentul este și un motor de căutare, unde oamenii pot căuta fapte și pot afla care dintre ele sunt adevărate.

Cum să utilizați Google Fact Check Explorer

Google Fact Check Explorer se bazează pe diverse site-uri web de verificare a faptelor pentru a afișa dacă acestea sunt adevărate sau false. Iată cum să-l folosiți.

1. Accesați toolbox.google.com/factcheck/explorer

captura: Androidpolice.com

2. În caseta de căutare, introduceți subiectul sau faptul pe care doriți să-l căutați și să-l verificați.

captura: Androidpolice.com

3. În imaginea de mai jos, ratingul arată că afirmația este falsă. Accesând linkul de sub evaluare, veți ajunge la articolul care a evaluat afirmația ca fiind falsă.

4. În partea dreaptă, lângă revendicare și evaluare, există câteva cuvinte-cheie pentru subiecte pe care le puteți folosi ca să căutați fapte și afirmații conexe.

captura: Androidpolice.com

De asemenea, puteți selecta verificări recente ale faptelor de sub bara de căutare pentru a vedea care sunt cele mai recente narative și verificări ale acestora în întreaga lume.

captura: Androidpolice.com

Gândiți (și căutați) înainte să distribuiți

Dezinformarea și știrile false se pot răspândi rapid online și pe rețelele sociale, așa că este esențial să verificați informațiile citite înainte de a le distribui. În felul acesta puteți opri răspândirea falsurilor.