De astăzi, intră în vigoare amenzi de 25.000 – 30.000 de lei pentru incitarea la acțiuni violente pe motiv de prejudecată

Sursă foto: radiochisinau.md

Astăzi, 3 iulie, intră în vigoare modificările legislative la legea nr. 301 privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată. Documentul, votat în Parlament pe 22 aprilie curent, definește noțiunea de “instigare la discriminare” și stabilește sancțiuni pentru încălcarea acesteia. Într-un interviu pentru portalul Media Azi, Irina Corobcenco, responsabilă de monitorizarea discursului de ură la Asociația Promo-LEX, susține că aceste modificări nu vor determina în mod automat și neutilizarea discursului de ură și că ar fi necesare unele  ghiduri și  instrucțiuni pentru angajații instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Potrivit sursei, începând cu 3 iulie 2022, incitarea la acțiuni violente pe motiv de prejudecată, care presupune idei preconcepute bazate pe considerente de rasă, culoare, origine etnică etc., se va pedepsi conform art. 346 din Codul penal cu amendă în mărime de la 500 la 600 de unități convenționale (echivalentul a 25.000 – 30.000 de lei), sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 an până la 3 ani.

Propaganda genocidului și a infracțiunilor împotriva umanității, care reprezintă o formă a discursului de ură, se va sancționa cu amendă în mărime de la 500 la 1.000 de unități convenționale (25.000 – 50.000 de lei) sau cu închisoare de la 1 la 3 ani pentru persoanele fizice și cu amendă în mărime de la 2.000 la 5.000 de unități convenționale (100.000 – 250.000 de lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 1 la 5 ani sau cu lichidarea acesteia pentru persoanele juridice. 

De asemenea, Codul contravențional a fost completat cu un articol nou – 70/1 “Incitarea la discriminare”, ceea ce înseamnă că „acțiunile intenționate, îndemnurile publice, diseminarea informației sau alte forme de informare a publicului, inclusiv prin intermediul mass-mediei, în formă scrisă, desen sau imagine, sau prin intermediul unui sistem informatic, îndreptate spre instigarea la discriminare pe motive de prejudecată vor fi sancționate cu amendă de la 20 la 80 de unități convenționale (1.000 – 4.000 de lei), aplicată persoanei fizice, și de la 120 la 210 unități convenționale (6.000 – 10.500 lei) în cazul persoanelor cu funcție de răspundere,” explică Irina Corobcenco într-un inerviu acordat portalului Media Azi al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Experta avertizeazăcă aceste modificări legislative nu vor determina în mod automat și neutilizarea discursului de ură. „Acestea trebuie să fie însoțite de elaborarea unor ghiduri, instrucțiuni etc. pentru angajații instituțiilor cu atribuții în domeniu, dar și de instruiri. Este nevoie ca instituțiile să-și dezvolte mecanisme interne de monitorizare și colectare a datelor dezagregate cu privire la cazurile de discurs de ură și infracțiunile motivate de prejudecată. Și, desigur, legea trebuie să fie aplicată corect.

În Republica Moldova,  discursul de ură este reglementat prin  Legea cu privire la libertatea de exprimare și Codul serviciilor media audiovizuale. La fel Legea cu privire la asigurarea egalității se referă la o  formă apropiată discursului de ură – instigarea la discriminare.