Dezinformări, falsuri, narațiuni pro-Kremlin care au circulat în ultimele zile despre situația din Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina

Foto: Euvsdisinfo.eu

Platforma europeană EUvsDisinfo constată o creștere a falsurilor, dezinformărilor, manipulărilor, mesajelor pro-Kremlin despre situația din Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina. Cele mai importante au fost reamintite într-o analiză publicată pe 3 martie.

Autorii proiectului EUvsDisinfo arată că, în ultimele săptămâni, Rusia a intensificat acuzații precum că „Ucraina va ataca Transnistria”, că Maia Sandu ar complota cu Kievul și că „Occidentul împinge Chișinăul spre un conflict”. Astfel, Rusia a folosit o varietate de tactici pentru a-și promova propaganda, inclusiv prin distribuirea de falsuri, denaturarea și transformarea evenimentelor interne, utilizarea unor aliați politici, intimidări și amenințări subtile. 

Dezinformările au vizat publicul arab, spaniol, italian, georgian și armean. Guvernul moldovean a reacționat, negând manipulările Moscovei și asigurând că autoritățile sunt în contact permanent cu partenerii lor și că vor informa cetățenii cu privire la orice situație de urgență. Consilierul președintelui ucrainean a avertizat oamenii să nu creadă Ministerului rus al Apărării și a subliniat că Ucraina nu va întreprinde nicio acțiune în legătură cu Moldova fără a se consulta direct cu Chișinăul.

Programul „Timpul de duminică”, 26 februarie 2023, Pervîi Kanal

Printre tacticile folosite de propaganda pro-Kremlin se numără falsificarea informațiilor; răspândirea mesajelor folosind cât mai multe platforme posibil, inclusiv mass-media afiliată statului rus; denaturările precum că Republica Moldova s-ar afla „în haos”, că ar fi o „marionetă a Occidentului”, cu o populație „înșelată de guvernul său”; utilizarea unor propagandiști precum Vladimir Soloviov, care oferă platformă fostului președinte Igor Dodon pentru a alimenta aceste narațiuni.

Autoritățile din Republica Moldova au reacționat pe canalul de Telegram Prima Sursă la aceste mesaje, negând manipulările Ministerului rus al Apărării și subliniind că este în contact permanent cu partenerii săi, inclusiv Kievul, și vor informa imediat cetățenii cu privire la orice situație de urgență. Secretarul de stat al Ministerului Apărării al Republicii Moldova a calificat acțiunile Rusiei drept „element al unei operațiuni psihologice” a războiului rus împotriva Ucrainei.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Zelenski, a cerut oamenilor să nu creadă ministerelor din Rusia. Potrivit acestuia, Ucraina nu ar întreprinde niciodată acțiuni față de Moldova fără consultări directe cu Chișinăul și țările Uniunii Europene.

CUM FUNCȚIONEAZĂ MAȘINĂRIA RUSĂ DE MANIPULARE

În dimineața zilei de 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a susținut că Ucraina pregătește provocări în regiunea transnistreană. Comunicatul oficial de presă, difuzat masiv de către statul rus și instituțiile pro-Kremlin (TASS, Vedomosti.ru, RIA, Interfax etc.) au răspândit multe detalii despre presupusele planuri, inclusiv că soldații ucraineni în uniforme militare rusești ar simula un atac asupra Ucrainei.

Unele site-uri web și canale de Telegram au difuzat informațiile și au amplificat retorica. De exemplu, conform Segodnia.ru, Forțele Armate Ucrainene se află deja la frontieră, iar obiectivul final al operațiunii este capturarea depozitului de muniții de la Cobasna. Materialul a fost preluat de surse pro-Kremlin din Moldova, inclusiv ziarele Komsomolskaia Pravda Moldova, canalul de Telegram al Sputnik și canalul de Telegram al Smuglianka. Acestor narațiuni s-au alăturat și politicieni pro-Moscova, în special fostul președinte Igor Dodon, care a sugerat că Kievul ar putea avea un plan pentru a ataca regiunea transnistreană. El a scris pe pagina sa de Facebook că Moldova va rezolva conflictul transnistrean de la sine, pașnic, și nu așa cum se presupune că ar dori ucrainenii, adică „cu forța”.

În plus, deputatul socialist Bogdat Țîrdea a scris pe canalul său de Telegram că autoritățile de la Chișinău „urmează scenariul ucrainean”, sugerând că Moldova „este târâtă în război”. La rându-i, Partidul Socialiștilor a publicat o declarație oficială prin care cere „garanții de pace” pentru Moldova. 

Pe 24 februarie, Ministerul rus al Afacerilor Externe a emis o declarație în care avertizează că orice atac asupra armatei ruse în Transnistria va fi considerat un atac asupra Rusiei. Liderii separatiști de la Tiraspol au spus că „sunt gata să facă față oricăror provocări” și, dacă va apărea vreun pericol, oamenii vor fi avertizați din timp.

Duminică, 26 februarie, o postare pe Canalul de Telegram „Novorossia_region” susținea că Ucraina se pregătește să atace Transnistria. Canalul, creat în 2021, a promovat în mod curent narațiunile rusești, în special în ceea ce privește regiunea Herson. În 50 de minute, postarea și fotografia au fost redistribuite de canalele Telegram „Newsfrontnotes” și „Golosmodora” de la News Front. Peste o oră, un mesaj cu aceeași imagine și marcat cu sigla „Readovka” a fost publicat pe canalul Telegram „Readovka” și redistribuit, în zece minute, de „Bloknotmd”, generând rapid peste 600.000 de vizualizări.

Potrivit analizei, postarea s-a răspândit și mai mult în spațiile informaționale moldovenești și rusești. În seara de duminică, 26 februarie, principalul program de știri de seară al televiziunii de stat ruse Pervîi Kanal a amplificat aceste narațiuni, prin materialele difuzate. EUvsDisinfo precizează că acest post de televiziune ar avea o audiență de aproximativ 100 de milioane de vorbitori de limbă rusă.

1 martie: Unul dintre propagandiștii Kremlinului, Vladimir Soloviov, gazdă pe platformele de stat și programele TV rusești, susține că „Ucraina «complotează» să atace”, citând contul de Telegram al fostului președinte moldovean Igor Dodon. În aceeași zi, postarea lui Soloviov trece de la aproximativ 80.000 la peste 240.000 de vizualizări.

Analiza EUvsDisinfo precizează că „oricare ar fi rezultatul, activitatea Moscovei din ultimele luni ilustrează utilizarea instrumentelor hibride cum ar fi presiunea economică prin exporturile de gaze, folosirea trupelor ruse în Transnistria pe post de sperietori, colaborarea cu actorii politici locali și răspândirea minciunilor și a știrilor false”.